Matcha genmaicha bílá čokoláda



Jsem velký milovník bílé čokolády, při přechodu na veganství byla právě bílá čokoláda poslední věcí, které jsem se vzdávala, tak těžké to pro mě bylo.

Párkrát jsem zkoušela vyrobit doma vlastní bílou čokoládu, ale nikdy se mi to z nějakého důvodu nepovedlo, buď to netuhlo, nebo se mi sladidlo vždy oddělilo od tuku.

A jak jsem byla šťastná, když se začaly prodávat bílé čokolády od iChoc! Jsou naprosto skvělé, jen při mé spotřebě čokolády mi má závislost začala trochu lézt do peněz.



Při projíždění internetu jsou narazila na tento recept na domácí bílou čokoládu, vylepšenou ještě o zelený čaj matcha a hned jsem věděla, že ji musím doma udělat, protože bílá čokoláda s příchutí matcha, tomu jsem nikdy nedokázala odolat a vždy, když nakupuji, se musím držet, aby náhodou nepřistála v košíku ta z kravského mléka.




Při výrobě této čokolády jsem byla dost na pochybách, protože suroviny nejsou zrovna nejlevnější a už jsem měla zase před očima obraz zkažené čokoládové hmoty letící do koše. Tentokrát ale k mému překvapení se nic takového nekonalo a tak můžu každou chvilku chodit do lednice a mlsat. Zjistila jsem totiž, že důvodem mých neúspěchů bylo chybějící kešu máslo, nedokážu říct proč, je to prostě fakt.



Tato čokoláda není tak sladká, jako běžné čokolády, proto bude určitě chutnat lidem, kteří nemají rádi přeslazené věci. Pokud jste na sladké jako já, doporučuji přidat o lžíci sladidla více.

Samozřejmě nemusíte čaj matcha přidat a vznikne vám obyčejná bílá čokoláda, nebo nemusíte na povrch sypat čaj genmaicha, který zde hraje spíše vizuální roli.

SUROVINY:
  • 120g kakaového másla
  • 3 lžíce světlého tekutého sladidla (pampeliškový med, agáve sirup, kukuřičný sirup)
  • 2/3 hrnku kešu másla
  • 6g čaje matcha
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • hrst čaje genmaicha

POSTUP:
Ve vodní lázni rozpusťte kakaové máslo. Do mixéru dejte sladidlo, kešu máslo, čaj matcha, sůl, vanilku, vlažné rozpuštěné kakaové máslo a pečlivě rozmixujte vše dohladka.
Formu/malý pekáček vyložte pečícím papírem, nalijte na něj směs, posypte čajem genmaicha a nechte ztuhnout v lednici po dobu několika hodin.
Pak ztuhlou čokoládu stačí jen vyndat z formy a nalámat na kousky. Uchovávejte v lednici.

3 komentáře:

  1. Také jsem vždy byla velký milovník bílé čokolády, ale teď už si mé chutě odvykly a už po ní nějak moc netoužím. Každopádně jsem se ale také pokoušela vyrobit domácí.. a samozřejmě neúspěch. Tak jsem to vzdala a raději si koupila od Lifefoodu (s konopnými semínky - tu mám nejraději) Sice není bílá, ale je skvělá! Na čokolády od iChoc už delší dobu pokukuji a možná, že padnou do košíku, až si budu objednávat balík na Vánoce :) Jinak ta tvoje čokoláda se ti mooc povedla, vypadá skvěle! :) Dostala jsem chuť na genmaichu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raw čokolády jsou skvělé, většinou mi moc chutnají, ale pro mě to prostě není ta čokoláda, na kterou jsem zvyklá, občas prostě potřebuji nějakou hutnou, přeslazenou, nezdravou čokoládu :D (i když tahle zdravá vlastně je, ale nebezpečně se chutí blíží těm z obchodů). Určitě si iChoc čokoládu kup, jsou naprosto bezkonkurenční, nejlepší je bílá a pak ta nugátová! :3 Sušenková mě trošku zklamala (což určitě neznamená, že nebyla dobrá) a pomerančová je také skvělá, ale na nugátovou prostě nemá.
      A moc děkuju :)

      Vymazat
  2. Recept ráda vyzkouším. ale jak se píše výše, bílou čokoládu mám ráda právě pro tu její "sladkost". Vím, že to je na úkor kvality, ale co už :-) Občas je potřeba si ten život osladit. Katka

    OdpovědětVymazat