Miso udon polévka s houbami šimedži a enoki / Miso udon soup with shimeji and enoki mushrooms きのこみそうどん汁


Pšeničné nudle udon se dají jíst na mnoho způsobů a jedním mým oblíbeným je právě v podobě velké mísy polévky. A protože jsem celá šťastná v Tescu ulovila čerstvé houby šimedži a enoki (nějakou dobu jsem jen smutně poslouchala, že je někdo ulovil a u nás pořád nic nebylo), hned jsem přemýšlela, co z nich udělat, aby se to stoprocentně povedlo. Proto jsem zvolila tento velmi jednoduchý a rychlý, ale moc dobrý recept. 






SUROVINY:
na 1 porci
  • 1 hrnek japonských hub šimedži a enoki
  • 1 šalotka
  • troška oleje
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • kousek řasy kombu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička bílé miso pasty
  • 80g tlustých udon nudlí
  • malý pórek, bílá ředkev daikon
POSTUP:
Udon nudle uvařte dle návodu na obalu, po uvaření je pořádně propláchněte studenou vodou, aby se k sobě nelepily. Dávejte taky pozor, abyste je nerozvařili. 

Šalotku nakrájejte velmi na jemno a osmahněte ji spolu s houbami v hrnci na trošce oleje dozlatova. Přilijte vodu, přidejte řasu kombu a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, vyndejte kombu a vypněte plotýnku. Do polévky vmíchejte cukr, sojovou omáčku a bílou miso pastu. 

Do velké polévkové misky vložte udon nudle a přelijte je polévkou. Ozdobte na jemno nastrouhanou bílou ředkví (na takovém tom struhátku na česnek), nakrájeným pórkem na kolečka, případně pokud chcete také potěšit oko, přidejte nějakou mrkev vykrájenou do květiny podle tohoto návodu
Ihned servírujte, ještě horké.

English version below...




Ingredients
Serves 1
  • 1 cup Japanese shimeji and enoki mushrooms
  • 1 shallot
  • Some oil
  • 1 and 1/2 cup water
  • A bit of kombu kelp
  • 1 tablespoon cane sugar
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 teaspoon white miso paste
  • 80g thick udon noodles
  • A small leek, a white daikon radish


Instructions

Cook the udon noodles according to the package directions. Afterwards, rinse them thoroughly with cold water so that they stick to each other. Also, be careful not to overcook them.
Chop the shallot really finely and put it in a pot together with the mushrooms. Fry them lightly on a little oil until they turn golden brown. Add some more water and the kombu kelp, then bring it to the boil. As soon as the water starts boiling, take kombu out and turn off the hotplate. Mix sugar, soy sauce and white miso paste in the soup.
Put the udon noodles into a big soup bowl and pour them over with soup. Garnish it with finely grated white radish (you can use garlic grater for that), sliced leek or – to create a true feast for eyes – flowers carved out of carrot (according to the instructions in this recipe).

Serve immediately while it´s still hot.   

Žádné komentáře:

Okomentovat