Další chod tradičního novoročního japonského jídla osechi ryori, které jsem letos připravovala. Jedná se o tataki gobó, což znamená naklepaný kořen lopuchu, nebo alespoň myslím, tataki znamená tlouci, klepat něco.
Lopuchový kořen znamená stabilitu, naklepáním kořene byste si měli znásobit štěstí. (Takže klepejte jako o závod! Když jsem klepala já, máma za mnou přišla s tím, že si myslela, že řízky nejím :D .)
SUROVINY:
na 4 porce
- 2 lopuchové kořeny
- 40ml kombu dashi
- 1 lžíce mirin
- 1 lžíce saké
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička tahini
- 1 lžička sezamových semínek
POSTUP:
Lopuchový kořen omyjte ve vodě, seškrábejte všechny nečistoty a hlínu, ale neloupejte.
Nakrájejte ho na 5cm kousky, každý kousek pak ještě podélně rozdělte na čtvrtiny.
Namočte ve vodě s trochou octa po dobu 15 minut, aby netmavl.
Pak kořen vyndejte a vařte v čisté vodě 15 minut. Slijte vodu a paličkou naklepejte.
Pak ho dejte do hrnce spolu s dashi, mirin, saké, sojovou omáčkou a přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, dokud se většina tekutiny nevypaří. Nakonec přimíchejte tahini, sezamová semínka, sundejte z plotýnky a nechte vychladnout.
Podávejte při pokojové teplotě, skladujte v lednici až 3 dny.
Žádné komentáře:
Okomentovat