Jsem pudinkový člověk, pudinky jsou jedny z mých úplně nejoblíbenějších dezertů-jsou rychlé a jednoduché na přípravu a jsou dobré horké i studené.
Ty už připravené v pytlíčcích v obchodech sice také nejsou na škodu, ale já si radši pudinky dělám domácí, protože si můžu udělat vlastní příchutě, nemusím číst složení, jestli tam není želatina, mléko nebo barvivo E120 a mají lepší chuť. A příprava je stejně jednoduchá, jako u těch z pytlíků. Prostě vezmete mléko, rozmícháte v něm škrob (což je v podstatě celý obsah v kupovaném pytlíčku, pokud teda nezahrnuji do počtu ještě barviva a ochucovadla, nemluvě o tom, že vás pytlík instantního pudinku vyjde mnohem dráž, než stejné množství škrobu), přidáte cukr a necháte zhoustnout na plotýnce, nic víc, nic míň.
A stejně jednoduchý je i tenhle složitě vypadající pudink, japonský purin.
Purin je název vzniklý od anglického slova pudding, což ale jaksi neodpovídá, stejný jev se nám objevuje i v češtině, protože pokud víte, tak anglické slovo pudding označujte hodně hutný sladký dezert plný sušeného ovoce a koření. Náš pudink nebo ten japonský pudink je bližší anglickému pojmu custard.
S těmi pojmy je to celkově zamotané, protože tenhle karamelový japonský pudink, i když název vznikl od anglického slova pudding, nemá s tou anglickou verzí nic společného, jde spíš o francouzský dezert créme caramel (v tomto případě, jinak jako purin můžete označit i jiné pudinky, nejenom tenhle karamelový...achjo, já a vysvětlování, hrůza :D), prostě vytuněný vanilkový pudink, vylepšený o skvělou karamelovou omáčku.
Japonské pudinky jsou hodně krémové, krémovější, než ty naše ze škrobu, protože jsou udělány ze smetany a žloutků a následně uvařeny v páře, aby ztuhly (nebo by alespoň měly být takhle dělány ty lepší). Proto jsem tenhle pudink nedělala ani z agaru, ani z obyčejného bramborového, či kukuřičného škrobu, ale z kuzu škrobu. Ten totiž vytvoří tu samou krémovitou strukturu, kterou já zbožňuji. A pokud by vás to zajímalo (určitě bude, to je ta nejdůležitější informace!), taky dělá ty vtipné pudinkové pohyby, když ho nesete :D .
Celkově jde prostě o krémový, sladký (tak akorát) pudink s tenkou vrstvou karamelu nahoře, který je trochu nahořklý a tak se skvěle ke sladkému pudinku hodí, trochu připomíná créme brulée.
Formu byste měli použít žáruvzdornou o výšce minimálně 1/2 hrnku, já ale radši používám formy o objemu větším.
Při výrobě karamelu dávejte také pozor, abyste ho v čas sundali z plotýnky. Velice rychle se pálí a pokud byste použili moc tmavý karamel, celý dezert by byl moc hořký a zkažený. Naopak zase moc světlý karamel by byl příliš sladký a nešel by chuťově s pudinkem dohromady.
SUROVINY:
na 2-3 porce (mně to vyšlo na 2 porce ve formách o objemu 250ml)
pudink:
- 500ml sojového mléka (koupeného nebo podle receptu tady)
- 40g kuzu škrobu (seženete snad v každém obchodu se zdravou výživou)
- 60g cukru
- 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
karamel:
- 100g cukru
Nejprve si připravte karamel. Cukr nasypte do hrnce, dejte na plotýnku na nejvyšší žár a za stálého míchání nechte cukr rozpustit a zkaramelizovat. Karamel se snadno pálí, stačí sekunda navíc a je spálený. Měl by mít lehce hnědou barvu. (Karamel je HODNĚ horký, hlavně do něj nelijte vodu!
Kuzu škrob nasypte do hrnce a přilijte trošku mléka. Pomocí stěrky kuzu škrob zcela rozmíchejte a přilijte zbytek mléka. Přidejte cukr, vanilkový extrakt a za stálého míchání ohřívejte na plotýnce. Jakmile se pudink dostane k bodu varu, začne houstnout, míchejte ho proto ještě trochu déle a nakonec ho nalijte do připravených mističek s karamelem.
Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, pak pudink přemístěte do lednice a nechte vychladnout úplně, po dobu 4 hodin nebo přes noc.
Pak už jen stačí vychlazený pudink vyklepnout z mističky. Což je občas docela náročný úkol, někdy se nahoře potrhá a pak nevypadá moc hezky. Proto nejdřív nožem kolem dokola těsně oddělte pudink od formy. Pak formu s pudinkem otáčejte a ze stran poklepejte tak, aby se odlepily stěny od formy. Pak ho vraťte zase do normální polohy, nahoře ho přiklopte talířkem, otočte a opatrně nechte pudink samotný vyklopit na talířek, případně mu trochu pomozte tím, že poklepete na dno. Z tohoto důvodu je třeba, aby formy byly celé naplněné, protože pokud by pudink padal z výšky, mohly by se rozbít, nebo by vám všechna omáčka natekla pod něj.
A pokud pudinku ještě nemáte dost, můžete si poslechnout tuhle hroznou reklamu :D . Zaručuji vám, že to po nějakou dobu nevyženete z hlavy.
mňam to si musím udělat! A ten karamel když je jen z cukru tak neztuhne zpět? Máš ho takový pěkně tekutý, ale v misce vypadá tuhý..
OdpovědětVymazatNo on ztuhne v misce, pak se na něj nalije pudink a pak už neztuhne (jenom ho trochu zůstane na dnu misky teda ještě), je dost tekutý pak, úplné kouzlo :D taky jsem se toho bála
VymazatMám takový problém, zkoušel jsem už 2x, ale ani jednou nedržel tak krásně jako tobě. Vždy se jakoby rozplácne pod vlastní vahou :(
OdpovědětVymazatA jak dlouho jsi ho nechal odpočinout? Opravdu musí být v lednici minimálně ty 4 hodiny, pokud po 4 hodinách se takhle pořád choval, tak ho tam příště raději nech přes noc, jinak mě vůbec nenapadá, kde může jinde být chyba :/ . Takhle jsem ho dělala už několikrát a povedl se vždy stejně...
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
VymazatV lednici přes noc byl. Myslíte, že by mohlo pomoct přidání více škrobu?
VymazatA jaký škrob jsi použil? Opravdu kuzu škrob? Samozřejmě, přidání více škrobu určitě pomůže, jednou tolik, možná i dvakrát tolik (ale zase, aby to nebylo moc "škrobové" už). Je právě možné že jsi nepoužil kuzu škrob a místo něj např. bramborový, to pak právě je třeba jiné množství, které jsem nezkoušela.
VymazatSakra co sem si to pustila >_<
OdpovědětVymazatRecept někdy zkusím, netušila jsem, že je to tak lehký :)
Chtěla bych se zepat, jaký karamel jsi na puding použila ?
OdpovědětVymazat