Sakurové moči / Sakura mochi 桜餅




Já vím, jaro už přeci dávno skončilo a sakury vyměnily květy za třešně. Nějak jsem tenhle recept zapomněla publikovat, navíc ještě chystám článek jenom se sakurově laděným jídlem, co jsem letošní jaro připravila.

Sakurové moči neodmyslitelně v Japonsku patří k jídlu a sladkostem, které se jí v čase, kdy kvetou sakury. Rýžové těsto kolem je docela sladké, sakurový list nakládaný v soli je zase ale pro změnu dost slaný, navíc má velmi zajímavou květovou hořko-slanou chuť, jde to špatně popsat, jedná se prostě o takovou unikátní chuť, kterou prostě musíte sami ochutnat, ale nejvíce se to blíží růžím a hořkým mandlím. Proto jde úplně skvěle s rýžovým těstem dohromady a patří tak k jedním nejoblíbenějším wagaši v Japonsku. List určitě nesundavejte a jezte ho společně s rýžovým těstem i náplní, má funkci nejen zamezení těstu, aby se vám nepilo na prsty, ale i dodává zajímavou a unikátní chuť.











SUROVINY:
na 5-8 ks (záleží na velikosti)



POSTUP:
Rýži několikrát propláchněte, mněte zrnka mezi prsty, dokud voda nebude čistá. Pak do mísy nalijte dostatek vody, aby rýže byla úplně ponořená a nechte rýži namáčet 8-10 hodin.
Jestli namáčení rýže stačilo poznáte tak, že pokud vezmete jedno zrnko rýže mezi prsy, snadno ho rozdrtíte.
Vodu slijte, rýži nasypte na plátno, chytněte za okraje, zavřete a zatočte a pomocí surikogi (japonská dřevěná palička) nebo válečku jemně rozdrťte rýži tak, aby byla zrna na dvě poloviny, hlavně to ale nepřežeňte!






Bambusový pařáček vyložte plátnem, vložte dovnitř rýži, přiklopte, postavte na pánvičku s vroucí vodou a vařte 30 minut. V polovině rýži odkryjte, postříkejte vodou (aby nebylo moči suché a dobře se s ním pracovalo) a opět přiklopte.


Mezitím, co se bude rýže vařit, si připravte sirup do rýže a sirup na ruce.
V hrnci rozpusťte 60ml vody se 35g cukru, přiveďte k varu, stáhněte z plotýnky a nechte stát mimo žár, do tohoto sirupu budete míchat rýži. Vmíchejte do něj pár kapek červeného potravinářského barviva, ale jenom takové množství, aby měl sirup jemně pastelovou růžovou barvu. Pak ještě přidejte špetku soli.

Sirup na ruce připravte tak, že smícháte 50ml horké vody s 25g cukru a necháte rozpustit a vychladnout, pomocí tohoto cukru si budete vlhčit ruce a pracovní plochu, abych se těsto nelepilo všude kolem. (Věřte mi, je to fakt nutné.)

Anko rozdělte na 5-8 stejných částí, které vytvarujte do koule. Sakurové listy nechte odstát v horké vodě po dobu 10 minut, aby nebyly příliš slané a před použitím je osušte papírovým ubrouskem. 


Uvařenou rýži vyklopte do hrnce se sirupem, pečlivě promíchejte, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte sirup nasáknout do rýže po dobu 15 minut. Pak ji zase promíchejte a rozdělte na 5-8 stejných částí, pomáhejte si sirupem na ruce, aby se vám rýžové těsto všude nelepilo. 

Z každé porce rýže vytvořte placku, doprostřed dejte jednu kouli košian, obalte ji rýží, upravte tvar výsledné sladkosti a ještě nezapomeňte každý kousek zabalit do sakurového listu. 








Podávejte ihned s kvalitním zeleným čajem, nebo je přikryjte potravinářskou fólií aby neoschly, a skladujte v chladu, temnu a suchu (ne ale v lednici!) ještě maximálně do druhého dne. Protože čím jsou starší, tím mají horší chuť a konzistenci. 

!! Sakurový list jezte společně s moči, nebojte se ho, je tam kvůli chuti opravdu důležitý a podle mě je sakurový list právě to, co dělá tuto sladkost tak dobrou a oblíbenou. 



Ingredients:
Makes 5-8 (depending on their size)
  • 120g mochiko (sweet sticky round-grain rice)
  • Some food colouring
  • 60ml water
  • 35g white sugar
  • Pinch of salt
  • 150g koshian (fine anko, homemade recipe here)
  • 5-8 sakura leaves preserved in salt (homemade recipe here)
  • For syrup used to moisten your hands : 50ml water + 25g sugar
Instructions:
Rinse the rice a few times; rub the grains between your fingers until the water stays clean. Then fill the bowl with water – the rice has to be under the surface – and let it soak for 8-10 hours. You can tell if the rice is soaked enough by taking one of the grains and squeezing with your fingers – if it´s ready, you can crush it easily.

Now strain the water, put the rice on a cloth, then take it by its edges, close it and wrap it. Crush the rice using the surikogi (Japanese wooden mallet) or the rolling pin so that the grains fall apart into two halves – just don´t overdo it!

Line the bottom of a steamer with bamboo cloth, put the rice inside, cover it with a lid, then put it on a pan with boiling water and let it boil for 30 minutes. In a half of that time, remove the lid, sprinkle the rice with water (so that the mochi isn´t dry and it´s easier to work with), then cover it again.
Meanwhile, prepare syrup that goes into the rice and syrup that you use for your hands. In a pot, dissolve 35g sugar in 60ml water, bring it to the boil, take it off the hotplate and put it somewhere away from the heat. You prepare that syrup for the rice. Add a few drops of red food colouring, but only so much that the syrup turns light pastel pink. Then add a pinch of salt.

Syrup for your hands prepare by mixing together 50ml water and 25g sugar. Let it dissolve and cool down. You will later use for moistening your hands and the working surface so that the paste doesn´t stick all over you and the whole place. (Believe me, it´s really necessary.)

Divide anko into 5-8 pieces of the same size and give those the shape of a ball. Leave the sakura leaves stand in hot water for 10 minutes so that they are not too salt. Before using, wipe them dry with a paper towel.

Tip the boiled rice out into the pot with syrup, stir it carefully, then cover it with a wet dishcloth and let the rice soak up the syrup. Leave it like that for 15 minutes. That stir it again and divide it into 5-8 identical pieces. Keep your hands wet with syrup while doing that, so that the rice paste doesn´t stick everywhere.

Now take each portion of the paste and make it flat; put one koshian ball into the middle, coat it with rice and adjust the shape of the sweets you made. Don´t forget to wrap each piece into a sakura leaf.
Serve immediately with fine green tea or cover the mochi with plastic wrap so that they don´t go stale and them in a dark, cold and dry place (not in a fridge though). You can eat them two days after you made them at the most – they older they get, the worse taste and consistency they have.


!! Eat the sakura leaf together with mocha, don´t be afraid to try it – it´s really important for the taste and I think that it´s the sakura leaf that makes those sweets so tasty and popular. !!

Žádné komentáře:

Okomentovat