Purin (pudink s karamelovou omáčkou) プリン



Jsem pudinkový člověk, pudinky jsou jedny z mých úplně nejoblíbenějších dezertů-jsou rychlé a jednoduché na přípravu a jsou dobré horké i studené.

Ty už připravené v pytlíčcích v obchodech sice také nejsou na škodu, ale já si radši pudinky dělám domácí, protože si můžu udělat vlastní příchutě, nemusím číst složení, jestli tam není želatina, mléko nebo barvivo E120 a mají lepší chuť. A příprava je stejně jednoduchá, jako u těch z pytlíků. Prostě vezmete mléko, rozmícháte v něm škrob (což je v podstatě celý obsah v kupovaném pytlíčku, pokud teda nezahrnuji do počtu ještě barviva a ochucovadla, nemluvě o tom, že vás pytlík instantního pudinku vyjde mnohem dráž, než stejné množství škrobu), přidáte cukr a necháte zhoustnout na plotýnce, nic víc, nic míň.

A stejně jednoduchý je i tenhle složitě vypadající pudink, japonský purin.
Purin je název vzniklý od anglického slova pudding, což ale jaksi neodpovídá, stejný jev se nám objevuje i v češtině, protože pokud víte, tak anglické slovo pudding označujte hodně hutný sladký dezert plný sušeného ovoce a koření. Náš pudink nebo ten japonský pudink je bližší anglickému pojmu custard.
S těmi pojmy je to celkově zamotané, protože tenhle karamelový japonský pudink, i když název vznikl od anglického slova pudding, nemá s tou anglickou verzí nic společného, jde spíš o francouzský dezert créme caramel (v tomto případě, jinak jako purin můžete označit i jiné pudinky, nejenom tenhle karamelový...achjo, já a vysvětlování, hrůza :D), prostě vytuněný vanilkový pudink, vylepšený o skvělou karamelovou omáčku.
Japonské pudinky jsou hodně krémové, krémovější, než ty naše ze škrobu, protože jsou udělány ze smetany a žloutků a následně uvařeny v páře, aby ztuhly (nebo by alespoň měly být takhle dělány ty lepší). Proto jsem tenhle pudink nedělala ani z agaru, ani z obyčejného bramborového, či kukuřičného škrobu, ale z kuzu škrobu. Ten totiž vytvoří tu samou krémovitou strukturu, kterou já zbožňuji. A pokud by vás to zajímalo (určitě bude, to je ta nejdůležitější informace!), taky dělá ty vtipné pudinkové pohyby, když ho nesete :D .

Celkově jde prostě o krémový, sladký (tak akorát) pudink s tenkou vrstvou karamelu nahoře, který je trochu nahořklý a tak se skvěle ke sladkému pudinku hodí, trochu připomíná créme brulée. 
Formu byste měli použít žáruvzdornou o výšce minimálně 1/2 hrnku, já ale radši používám formy o objemu větším.
Při výrobě karamelu dávejte také pozor, abyste ho v čas sundali z plotýnky. Velice rychle se pálí a pokud byste použili moc tmavý karamel, celý dezert by byl moc hořký a zkažený. Naopak zase moc světlý karamel by byl příliš sladký a nešel by chuťově s pudinkem dohromady.











SUROVINY:
na 2-3 porce (mně to vyšlo na 2 porce ve formách o objemu 250ml)
pudink:
  • 500ml sojového mléka (koupeného nebo podle receptu tady)
  • 40g kuzu škrobu (seženete snad v každém obchodu se zdravou výživou)
  • 60g cukru
  • 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu

karamel:
  • 100g cukru
POSTUP:
Nejprve si připravte karamel. Cukr nasypte do hrnce, dejte na plotýnku na nejvyšší žár a za stálého míchání nechte cukr rozpustit a zkaramelizovat. Karamel se snadno pálí, stačí sekunda navíc a je spálený. Měl by mít lehce hnědou barvu. (Karamel je HODNĚ horký, hlavně do něj nelijte vodu! jako já) Nalijte ho do připavených mističek a nechte ztuhnout v lednici.
Kuzu škrob nasypte do hrnce a přilijte trošku mléka. Pomocí stěrky kuzu škrob zcela rozmíchejte a přilijte zbytek mléka. Přidejte cukr, vanilkový extrakt a za stálého míchání ohřívejte na plotýnce. Jakmile se pudink dostane k bodu varu, začne houstnout, míchejte ho proto ještě trochu déle a nakonec ho nalijte do připravených mističek s karamelem.
Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, pak pudink přemístěte do lednice a nechte vychladnout úplně, po dobu 4 hodin nebo přes noc.
Pak už jen stačí vychlazený pudink vyklepnout z mističky. Což je občas docela náročný úkol, někdy se nahoře potrhá a pak nevypadá moc hezky. Proto nejdřív nožem kolem dokola těsně oddělte pudink od formy. Pak formu s pudinkem otáčejte a ze stran poklepejte tak, aby se odlepily stěny od formy. Pak ho vraťte zase do normální polohy, nahoře ho přiklopte talířkem, otočte a opatrně nechte pudink samotný vyklopit na talířek, případně mu trochu pomozte tím, že poklepete na dno. Z tohoto důvodu je třeba, aby formy byly celé naplněné, protože pokud by pudink padal z výšky, mohly by se rozbít, nebo by vám všechna omáčka natekla pod něj.








A pokud pudinku ještě nemáte dost, můžete si poslechnout tuhle hroznou reklamu :D . Zaručuji vám, že to po nějakou dobu nevyženete z hlavy.


9 komentářů:

  1. mňam to si musím udělat! A ten karamel když je jen z cukru tak neztuhne zpět? Máš ho takový pěkně tekutý, ale v misce vypadá tuhý..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No on ztuhne v misce, pak se na něj nalije pudink a pak už neztuhne (jenom ho trochu zůstane na dnu misky teda ještě), je dost tekutý pak, úplné kouzlo :D taky jsem se toho bála

      Vymazat
  2. Mám takový problém, zkoušel jsem už 2x, ale ani jednou nedržel tak krásně jako tobě. Vždy se jakoby rozplácne pod vlastní vahou :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak dlouho jsi ho nechal odpočinout? Opravdu musí být v lednici minimálně ty 4 hodiny, pokud po 4 hodinách se takhle pořád choval, tak ho tam příště raději nech přes noc, jinak mě vůbec nenapadá, kde může jinde být chyba :/ . Takhle jsem ho dělala už několikrát a povedl se vždy stejně...

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. V lednici přes noc byl. Myslíte, že by mohlo pomoct přidání více škrobu?

      Vymazat
    4. A jaký škrob jsi použil? Opravdu kuzu škrob? Samozřejmě, přidání více škrobu určitě pomůže, jednou tolik, možná i dvakrát tolik (ale zase, aby to nebylo moc "škrobové" už). Je právě možné že jsi nepoužil kuzu škrob a místo něj např. bramborový, to pak právě je třeba jiné množství, které jsem nezkoušela.

      Vymazat
  3. Sakra co sem si to pustila >_<
    Recept někdy zkusím, netušila jsem, že je to tak lehký :)

    OdpovědětVymazat
  4. Chtěla bych se zepat, jaký karamel jsi na puding použila ?

    OdpovědětVymazat