Kitsune udon きつねうどん



Udon nudle jsou pšeničné bílé tlusté nudle, které se často podávají v podobě polévky, která se podle těchto nudlí také jmenuje udon. Základem je tmavší vývar ze sojové omáčky a mirin, pak se už udon polévky od sebe liší podle věcí, co si na ni dáte.
Jak už jsem v tomto receptu psala, služebníci japonského šintoistického boha úrody, rýže a hojnosti  mají podobu lišky. Tato mytologická stvoření zbožňují smažené nasládlé plátky tofu inari age, proto název kitsune udon, kitsune znamená japonsky liška.

Do kitsune udon patří ještě naruto maki-bílý vroubkovaný váleček z rybího těsta, který se nakrájí na kolečka a uprostřed vám vznikne růžová spirála. Jelikož je z ryb, rozhodla jsem se udělat falešné naruto maki z tofu a červené řepy, tak snad to alespoň tak trochu jako naruto maki vypadá, ta barva mi trochu trochu víc vybledla :/.





SUROVINY:
na 2 porce


POSTUP:
Nejprve si připravte zdobení na polévku. Pórek a pažitku na drobno nakrájejte. Každý kousek inari age diagonálně rozkrojte tak, aby vznikly trojúhelníčky. Firm tofu odřízněte tenký plátek o tloušťce asi 4 mm. Pak vykrájejte 4 kytičky vykrajovátkem o průměru asi 2,5-3 cm a pomocí šťávy z kousky řepy párátkem na každou kytičku nakreslete spirálu.
Kombu dashi přiveďte k varu, přidejte saké, sojovou omáčku, mirin a promíchejte. Až se voda začne zase vařit, přidejte udon nudle a podle návodu na obalu nudlí nudle uvařte (mně to trvalo 3 minuty).
Nudle naporcujte do misek, zalijte vývarem a ozdobte každou mísu dvěma trojúhelníčky inari age, dvěma "naruto maki" a hrstí pórku s pažitkou. Podávejte horké.



Žádné komentáře:

Okomentovat