Daifuku s vlašskými ořechy po druhé くるみ大福



Tento týden jsem přidávala už dva recepty na sladkosti s vlašskými ořechy, daifuku a dango.
Já vlašských ořechů teď nemám nějak dost, tak jsem dneska udělala další daifuku, které bylo ale na rozdíl od toho prvního v podstatě na opak, ořechy nejsou v náplni, ale v rýžovém těstě mochi okolo, takže jde vlastně o ořechovou verzi kuromame daifuku, kde jsou v mochi kandované černé sojové boby.













SUROVINY:
na 5 ks

  • 50g shiratamako (mouka z japonské sladké kulatozrnné rýže s puckama)
  • 70ml vody
  • 30g cukru
  • 1 lžička mizuame/kukuřičného sirupu
  • bramborový škrob na poprášení
  • 200g anko (doporučuji použít jemné koshian, můžete si vyrobit domácí dle tohoto receptu)
  • 20g vlašských ořechů

POSTUP:
Vlašské ořechy opražte na sucho na pánvi a pak je nasekejte každou půlku asi na čtvrtiny, aby byly na menší kousky, ale zase ne moc drobné.

Anko rozdělte na 5 stejných dílů, vytvarujte je do koule a dejte před použitím do lednice.

Shiratamako smíchejte s vodou do trochu řidší pasty tak, aby v ní nebyly žádné pucky. Přidejte cukr, mizuame a pořádně zamíchejte, aby se cukr rozpustil, pasta zřídne.
Ohřívejte v mikrovlnce na 700W po dobu 1 minuty a 30 sekund, promíchejte a dejte ohřát ještě na dalších 30 sekund, vznikne lepivé, tahavé a trochu průhledné těsto.

Nebo můžete postupovat tradiční metodou a těsto uvařit na pařáčku v hrnci, při čemž pokličku obalíte v utěrce (aby se na těstě nekondenzovala voda) a vaříte 15 minut, někdy v polovině vaření těsto nezapomeňte trochu promíchat, aby se uvařilo i uprostřed. 

Pracovní plochu si poprašte bramborovým škrobem a na něj vyklopte horké těsto. Je nutné teď pracovat rychle a vše stihnout, dokud je těsto ještě horké, protože jak chladne, tak i tuhne, je méně elastické, lepivé a hůře se s ním pracuje. Poprašte těsto škrobem i na povrchu a rozdělte ho na 5 stejných dílů. Z každého udělejte menší placku, do které dáte pár kousků nasekaných ořechů, těsto v půli přeložíte a znovu z něj uděláte placku, doprostřed vložíte jednu kouli z anko a těstem opatrně obalíte. Pomáhejte si bramborovým škrobem, aby se těsto nelepilo tam, kam nemá. Pak ještě upravte tvar každého knedlíčku a oprašte přebytečný bramborový škrob.

Podávejte nejlépe ihned nebo nejpozději ještě týž den, v tom případě daifuku ale přikryjte potravinářskou fólií a uložte na tmavém a chladném místě (ne v lednici), než si ho vychutnáte nejlépe se zeleným čajem matcha.














Žádné komentáře:

Okomentovat