Hanabira mochi 花びら餅



Hanabira mochi je wagashi, které by se mělo po začátku nového roku podávat při čajových obřadech jako úplně první.

Tato novoroční sladkost má velkou symboliku. Slovo hanabira znamená okvětní lístek, proto je pod bílým mochi kousek červeného, aby pak nakonec vytvořilo jemnou bílou barvu se zbarvením do růžova. Má symbolizovat květ švestky ume, která kvete v únoru a je tedy i prvním květem nového roku, stal se předzvěstí jara. Proto nemá tento červený kousek mochi uvnitř nejen barvu ume květu, ale i chuť, jelikož se do mochi těsta přimíchá i pasta z nakládaných kyselých švestek ume. Navíc červená barva je slavností barvou, proto se velice hodí na Nový rok.
Kandovaný lopuchový kořen má symbolizovat rybu ayu, která se tradičně jí jako součást novoročního jídla osechi ryori a má zajistit dlouhý život (ryba ayu ve skutečnosti moc dlouho nežije, žije pouze jeden rok, její jméno se píše ve znacích 年魚 což je do slova roční ryba).
A náplň z bílého misa má symbolizovat polévku ozoni, která je v Kjótu vařena z bílého misa a je taktéž součástí novoročního jídla osechi ryori.

V Japonsku v čajovnách je toto wagashi dostupné pouze na krátkou chvíli, většinou jen během ledna.










SUROVINY:
na 5 ks
kandovaný lopuchový kořen:


miso-an:


gyuhi:


POSTUP:
Lopuchový kořen si připravte nejlépe den předem. Očistěte ho (nemusíte ho loupat, stačí pořádně omýt a vydrbat všechny nečistoty) a nakrájejte ho na asi 4 mm silné proužky o délce 11 cm. Hned ho dejte do studené vody s trochou octa na 15 minut, aby neztmavl. Vodu slijte a kořen dejte do hrnce s novou vodou a vařte 15 minut. Pak ho slijte, omyjte studenou vodou. V tom samém hrnci smíchejte vodu s cukrem, přiveďte k varu a nechte cukr rozpustit, Ztlumte žár na minimum, přidejte kořen a velice pomalu vařte 30 minut. Vypněte plotýnku, nechte dojít a vychladnout přes noc.

Shiro-an smíchejte pečlivě s bílým miso a schovejte si tuto pastu na později.

V misce smíchejte shiratamako a joshinko. Po troškách přilévejte postupně vodu, až se vytvoří trochu hustší těsto, ale bez pucků. Přidejte cukr a pečlivě promíchejte, těsto zřídne.
V hrnci s pařáčkem přiveďte vodu k varu a misku na něj postavte, přiklopte pokličkou obalenou v utěrce (aby se zabránilo kondenzaci) a napařujte 15 minut. Někdy v polovině nezapomeňte těsto promíchat, aby se uvařilo rovnoměrně.
Pak těsto vyndejte a pár minut promíchávejte dřevěnou špachtlí, aby vzniklo pěkně elastické těsto. 3/4 těsta pak vyklopte na bramborovým škrobem poprášenou pracovní plochu, těsto nahoře ještě poprašte a vyválejte na tenký plát. Těsto opravdu extrémně lepí, doporučuji pořádně poprášit pracovní plochu pod těstem, aby se k ní nepřilepovalo a netrhalo se. Těsto by mělo být už vychladlé, vykrájejte z něj nějakou formou o průměru 11 cm 5 koleček (použijte buď vykrajovátko, nebo sklenici/misku). Okrajky nevyhazujte, ty buď snězte jen tak, nebo je polijte kuromitsu a posypte kinako, nebo snězte s anko, šlehačkou a pod.

Zbytek těsta, co vám zbyl v misce smíchejte s ume pastou a popř. s troškou červeného barviva, těsto by mělo být tmavě růžové. (Já použila starší ume pastu, takže jsem těsto měla oranžové a musela jsem barvivo použít.) Pak ho vyklopte na pracovní plochu pořádně poprášenou bramborovým škrobem, tohle těsto se lepí snad ještě víc, než to první, takže tentokrát dávejte extra pozor, aby se nepřilepilo k pracovní podložce. Těsto poprašte škrobem i na vrchu a rozválejte na plát tenčí, než ten předchozí bílý. Mělo by být už vychladlé, vykrájejte z něho 5 koleček formou o průměru 7 cm (buď vykrajovátkem, nebo nějakou skleničkou). Okrajky opět nevyhazujte, ale snězte.

Teď už konečně přihází na řadu sestavení hotové sladkosti. Každé bílé kolečko oprašte od škrobu (pouze z jedné strany, která bude uvnitř), doprostřed vložte jedno růžové kolečko oprášené z obou stran. Pak doprostřed dejte jeden kandovaný lopuchový kořen (pokuste se z něj sundat co nejvíce sirupu, aby wagashi nebylo pak celé olepené), přes něj uprostřed rozprostřete menší lžičku miso-an a v půlce celé opatrně překlopte a ze shora pak trochu zmáčkněte a upravte tvar.

Snězte co nejdříve, nejlépe ještě týž den, podávejte se zeleným čajem matcha. Pokud první den všechny nesníte, skladujte přikryté potravinářskou fólií, aby neoschlo, v chladnu a temnu (ne však v lednici) maximálně ještě jeden den.

















Žádné komentáře:

Okomentovat