Daifuku s vlašskými ořechy くるみ大福



Na podzim byla zase obrovská úroda vlašských ořechů. Děda se přes zimu dost nudí, takže postupně louskal a doma nám ořechy přibývaly, až jich byly 2 plné nákupní tašky. Nikdo ořechy u nás doma jen tak samotné moc nejí, takže nám tu doma celou dobu ležely a začínaly plesnivět. 
Tak jsem si řekla, že bych jich část mohla zachránit a udělat z nich něco, protože i když jsou lískové lepší, vlašské taky nejsou špatné. Já ořechy jím spíš vždycky v něčem, jen tak jsem je schopná jíst když se sklízejí a jsou ještě takové pěkně čerstvé dobré, vysušené je už samotné moc nemusím. 

Tohle daifuku byl takový pokus, ale byla jsem fakt mile překvapena sama sebou, jak výborná náplň byla! Skořici použijte opravdu kvalitní, dělá tu úplné zázraky, náplň pak chutná jako syrové těsto na rohlíčky nebo jiné vánoční cukroví, což já fakt můžu :3 













SUROVINY:
na 5 ks
náplň:

  • 150g shiroan (jemnou pastu z bílých fazolí, recept tady)
  • 40g vlašských ořechů + 5 pěkných vlašských ořechů na ozdobu
  • 1 lžíce másla z vlašských ořechů
  • 1/2 lžička kvalitní cejlonské skořice

mochi:

  • 50g shiratamako (puckovaná rýžová mouka ze sladké kulatozrnné rýže)
  • 70ml vody
  • 30g bílého cukru
  • 1 lžička mizuame/kukuřičného sirupu
+bramborový škrob na poprášení

POSTUP:
Nejdřív si připravte náplň. Smíchejte shiroan, na jemno nasekané vlašské ořechy (nechte ale pár větší kousků), ořechové vlašské máslo a skořici. Rozdělte do 5 stejných kusů a vytvarujte je do kuličky. Dejte do lednice odpočinout a mezitím si připravte mochi.

Shiratamako rozmíchejte pečlivě nejprve ve vodě a zbavte se všech pucků. Až bude těsto hladké, přidejte cukr a mizuame a opět promíchejte. Dejte v žáruvzdorné misce do mikrovlnky a ohřívejte na 700W 1 minutu a 30 sekund, promíchejte a opět ohřívejte ještě 30 sekund. Z dost tekutého těsta vznikne HODNĚ lepivé, tahavé a průhledné těsto.

Pokud chcete tradičnější postup, v hrnci s pařáčkem na dně přiveďte vodu k varu, na pařáček vložte misku s těstem, přiklopte pokličkou obalenou v utěrce (aby se voda na těstu nekondenzovala) a naparujte 15 minut, někdy v polovině času těsto nezapomeňte promíchat. 

Na pracovní plochu poprášenou škrobem vyklopte těsto, to pak ze shora také poprašte škrobem. Škrob používejte na ruce a všude tam, kde chcete zabránit těstu, aby se přilepilo. S těstem pracujte velice rychle, dokud je ještě horké, časem jak rychle chladne, tak i je míň pružné, míň lepí a fakt špatně se s ním pracujte.
Rozdělte ho na 5 stejných dílů, z každého pak udělejte placku, do které vložíte kouli z náplně a těstem ho obalte (podívejte se na fotky, snad vám trochu přiblíží mojí techniku). Lepivé části poprašte škrobem, jinak přebytečný škrob oprašte a takto postupujte co nejrychleji se všemi zbývajícími kusy.

Snězte co nejdříve, čím dříve po dokončení, tím lepší. Mochi časem tvrdne, proto ho případně skladujte zabalené v potravinářské fólii v chladu a suchu (ale ne v lednici) a zkonzumujte nejdéle do 12 hodin od dokončení.

Podávejte se zeleným japonským čajem, nejlépe matcha.



















Žádné komentáře:

Okomentovat