Miso yaki onigiri みそ焼きおにぎり



Pokud se zajímáte o Japonsko, japonskou kuchyni, nebo jenom o japonskou pop-kulturu jako anime nebo mangu, určitě jste museli slyšet o rýžových koulí/trojúhelnících s různými příchutěmi, či naplněnými rozličnými ingrediencemi, často ještě obalené proužkem řasy nori, aby se rýže nelepila na prsty.

Což je vlastně to, co onigiri dělá tak skvělé a oblíbené-je to v podstatě koule z rýže, kterou má rád v téměř každý, a uvnitř mnoho variací náplní, či mnoho způsobů ochucení rýže, že si prostě svou oblíbenou příchuť najde a oblíbí každý. Ještě lepší na onigiri je, že se jí studené, takže si ho můžete vzít jako rychlý oběd či svačinu a nemusíte přímo vyvařovat další rýži, stačí vzít zbytek rýže třeba od večeře, klidně už ochucené různou zeleninou nebo luštěninami a vytvarovat ji ho trojúhelníku, obalit v proužku nori řasy a jídlo do práce/školy je na světě.

V Japonsku se dá koupit snad ve všech supermarketech za velice levný peníz, zabalené ve skvěle vymyšleném obalu, který odděluje řasu od rýže až do momentu otevření, takže ji máte stále křupavou a ne nasáklou.

Yaki onigiri je smažené onigiri, kdy se strany rýžové koule/trojúhelníku opečou na pánvi a je tak pěkně křupavé a nepotřebujete ho ani zabalovat do mořské řasy, protože opečená křupavá rýže se nikam nelepí.
Je také bez náplně, protože rýže je smíchaná se sezamovými semínky, které jí dodávají lepší chuť na povrchu je dokřupava osmažená nasládlá marináda z bílé pasty miso, jejíž chuť je podtrhnuta příjemnou uzenou vůní a chutí, dělá tohle onigiri tak strašně moc dobré, tohle je asi moje nejoblíbenější onigiri vůbec.








SUROVINY:
na 3 ks
1 hrnek=1 hrnek od rýžovaru o objemu 160ml


POSTUP:
Rýži několikrát propláchněte ve vodě, pak přilijte čistou vodu a nechte ji nasáknout po dobu 15 minut. Vodu slijte, přilijte 1 hrnek vody a dejte uvařit v rýžovaru, po skončení programu nechte ještě 15 minut dojít.
Přidejte sezamová semínka a rýži promíchejte, nechte vychladnout. Mezitím si připravte marinádu tak, že smícháte miso a mirin dohladka.
Rýži rozdělte na 3 díly, ruce si navlhčete vodou a z rýže vytvarujte pomocí dlaně zahnuté do stříšky celkem 3 trojúhelníky.
Rozpalte pánvičku potřenou pár kapkami oleje (jde to i na sucho, ale sezamový olej dodá zajímavé sezamové aroma) na maximum a položte na ni rýžové trojúhelníky. Opečte z každé strany do křupava, trvá to pár minut. Pak plotýnku vypněte a horní stranu pomažte marinádou a otočte dolů na stále horkou pánvičku a nechte opéct, mezitím si potřete i druhou stranu a až bude první strana hotová, otočte na pánvičku i tu druhou a tu také nechte opéct.

Záleží na tom, jak moc máte v té chvíli rozpálenou pánvičku, marináda se velice rychle začíná pálit, proto ji hlídejte, na velice rozpálené pánvičce to trvá pouze pár sekund, na trochu zchladlé to trvá trošku déle. Při otáčení používejte dřevěnou špachtli, kterou opatrně zespoda onigiri od pánvičky odlepte, protože se mi často stává, že když onigiri špachtlí nepodeberu, opečená vrstva mi na pánvičce zůstane přilepená. 

Podávejte teplé nebo za pokojové teploty.





Žádné komentáře:

Okomentovat