Kuri kinton 栗きんとん



Kuri kinton je jedno z mnoha chodů tradičního novoročního jídla v Japonsku. Pokud si pamatujete na kuri kinton wagashi, který jsem nedávno dělala, toto je vlastně původní jídlo, ze kterého pak vznikl nápad udělat wagashi.

Má přinést do nového roku hlavně ekonomické úspěchy a finanční zajištění, což značí i jeho zlatá barva.

Abyste této zlaté barvy docílili, proto nepoužívejte oranžové batáty, ale žluté sladké japonské brambory satsuma imo, nebo jiné žluté sladké brambory.

Je to dost sladké, jako další jiné chody osechi ryori, proto stačí pouze troška. Zbytek můžete jíst ještě další 3 dny, nebo z něj udělat skvělé plněné buchty ve tvaru brambor podle tohoto receptu.



SUROVINY:
recept je odtud

  • 500g japonských sladkých brambor
  • 1 sklenička kuri kanroni (kandované kaštany/kaštanový kompot, v mé japonské miniskleničce bylo 10ks kaštanů)
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce nálevu z kuri kanroni
  • 1 lžíce mirin

POSTUP:
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a nechte odležet ve vodě po dobu 1 hodiny, aby se zbavily případné nepříjemné chuti. Brambory slijte, omyjte a uvařte do měkka, trvá to asi 20 minut. Slijte vodu, ve které se vařily a propasírujte přes síto, abyste se zbavili nitek a vláken. (Pokud to půjde opravdu těžko, pomozte si trochou vody, ve které se brambory vařily.) Přidejte cukr, sůl, nálev, mirin a za stálého míchání ohřejte na plotýnce, pokud je kaše moc tekutá, nechte trochu vody odpařit. Přidejte kaštany, opatrně zamíchejte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Toto jídlo si můžete připravit i den předem, skladovat v lednici a před servírováním jen nechat ohřát na pokojovou teplotu.


Žádné komentáře:

Okomentovat