"Brambory" ze zbylého kuri kinton



V tomto článku jsem psala o osechi ryori, což je tradiční japonské jídlo skládající se z mnoha chodů, podávané na Nový rok. Všechny chody jsou buď velice sladké, nebo zase slané, kyselé nebo v sojové omáčce, z každého druhu jídla se servíruje pouze troška. Všechno tohle jídlo má vydržet ještě 3 dny, během kterých se nesmí zapalovat oheň, čili vařit. (Což jsem samozřejmě porušila hned první den, ani jsem se nepokoušela to dodržet a nevěřím tomu, že tohle nějaký Japonec, kromě mnichů, dělá.) A jelikož mé japonské pokusy v kuchyni u nás doma všichni odmítají jíst (kromě táty, který ujíždí na daifuku), nestihnu všechno tohle jídlo prostě sama sníst dřív, aby se nezkazilo a zároveň ho nejedla celý den.

Z mých letošních chodů osechi bych jako mé nejoblíbenější vybrala asi ozoni (polévku se zeleninou a rýžovým koláčkem mochi), kuromame (kandované černé sojové boby, mé oblíbené po celý rok :3 ) a právě kuri kinton, který může být ve formě wagashi, ale jeho originální podoba je prostě kopeček velice sladké bramborové kaše s kaštany zlaté barvy. A protože jsem tuhle dobrotu nemohla nechat zkazit, upekla jsem z nich buchty ve tvaru brambory.







SUROVINY:
na 6 ks

  • 70g fialových sladkých brambor
  • 70g cukru
  • 140ml mandlového/sojového mléka
  • 30g slunečnicového oleje
  • 8g instantních kvasnic
  • 300g mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce sušeného rýžového nápoje Zajíc
  • 360g kuri kinton

POSTUP:
Fialové brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte do měkka (trvá to asi 25 minut). Slijte vodu a brambory rozmixujte na jemné pyré spolu s cukrem, mlékem a kvasnicemi. Přelijte přes sítko do mísy s moukou, škrobem, sušeným rýžovým nápojem a promíchejte. Pak těsto propracujte rukama, hněťte intenzivně 15 minut nebo tak dlouho, dokud se přestane lepit na ruce, začne být pružné a hladké. Vraťte zpátky do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 2-3 hodiny při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem a když píchnete prstem doprostřed, těsto se pomalu začne vracet zase nazpátek.

Rozdělte ho na 6 stejných kusů, z každého kusu vytvarujte kouli.
Kuri kinton rozdělte na 6 stejných porcí po 60g, pokuste se o to, aby v každé porci byl aspoň jeden kaštan.

Z každé koule udělejte oválnou placku, doprostřed dejte jedu z porcí kuri kinton a okraje těsta seštípněte k sobě. Pak vaši bramboru otočte švem dolů a ještě pravte tvar. Nechte kynout další 1-2 hodiny, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.

Pak do každé brambory udělejte špejlí dírky, pomazejte vodou a pečte na pečícím papírem vyloženém plechu po dobu 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Hned po vytáhnutí z trouby je pomažte znovu vodou a přendejte na rošt.

Před servírováním nechte vychladnout a jezte teplé či studené, nejlepší jsou hned první den po upečení (jako je to s každým pečivem), pokud je budete chtít skladovat déle, dejte je do zapínacího vzduchotěsného pytlíku nebo zmrazte v mrazáku.














Žádné komentáře:

Okomentovat