Nanakusagayu 七草がゆ (rýžová kaše se 7 bylinami)

Nanakusagayu je typ japonské rýžové kaše okayu, kterou se zakončují novoroční svátky v Japonsku, v doslovném překladu nanakusagayu znamená rýžová kaše se sedmi bylinami. Jak už jsem psala v tomto receptu o okayu se sladkou bramborou, okayu je rýžová kaše, která se od té naší evropské značně liší. Obsahuje více vody, zrnka rýže by měla zůstat nepoškozená. Jde o velice lehké jídlo a trávení, proto se dává nemocným a také starým lidem, protože se nemusí kousat. A také malým dětem, pokud tedy nepřidáte sůl, nebo je také oblíbená mezi dietáři, jelikož tímto způsobem v podstatě sníte méně rýže.

Není to zrovna nejlepší příklad japonského kulinářského umění, ale i tak tento pokrm k japonské kuchyni prostě patří. Já mám okayu velice ráda, v podzimních a zimních obdobích tohle lehké a teplé jídlo přímo vyhledávám.
To, že se tato kaše jí na konci novoročních svátcích, je z toho důvodu, že by měla dopřát žaludku odpočinek, pročistit a dodat zdravé látky do těla pomocí mnoha bylinek.

V našich končinách bylinky, které do okayu patří, nemáte prakticky možnost vůbec sehnat, maximálně si je můžete vypěstovat, ale nejspíš neseženete ani semínka, bohužel.
Ale pro zajímavost napíšu názvy: seri, nazuna, gogyó, hakobera, hotokenoza, suzuna, suzushiro. Pokud jste japonštiny znalí, můžete namítnout, že bílá ředkev (suzushiro) a tuřín (suzuna) se u nás sehnat dá. Ovšem používají se baby, malé, nevyrostlé, ještě s velkými zelenými listy nahoře, které se do kaše spolu s kořenem nasekají. Což vám ale nebrání si do kaše tuto zeleninu nakrájet také, jako jedny z vašich sedmi bylinek a pokud si nepotrpíte na šťastná čísla, bylinek může být méně či více. Můžete přidat i vaši oblíbenou tmavou listovou zeleninu.

Já jsem letos zvolila kombinaci: mizuna, mibuna, komatsuna, shiso, jedlá chryzantéma, bazalka, šalvěj. Bazalky a shiso jsem dala málo, protože mají hodně silnou a aromatickou chuť a šalvěje ještě méně, asi 3 lístky, protože je hořká.
Plus jsem ještě přidala kus kiri mochi ke konci vaření kaše, aby se uvařilo a změklo spolu s rýží. Není nutné, já si mochi v poslední době teď ráda dávám všude, kde můžu, a navíc udělá okayu mnohem zajímavější a lepší.








SUROVINY:
2 porce


POSTUP:
Rýži pořádně několikrát propláchněte, přilijte novou vodu a nechte namáčet 30 minut, pak vodu slijte.

Pokud použijete rýžovar, jednoduše do něj dejte propláchnutou rýži a 800ml čerstvé vody a kombu. Zapněte rýžovar a nechte rýži uvařit. Pokud máte pofidérní rýžovar jako já, který se vypíná, až když je rýže úplně bez vody, vypněte ho po 30 minutách nebo až se vám bude zdát, že rýže je hotová a vody je v nádobě více, než rýže.)

Při přípravě v hrnci do něj dejte propláchnutou rýži, 800ml čerstvé vody a řasu kombu. Přiveďte vodu k varu a jakmile se voda začne vařit, promíchejte (aby se rýže nepřilepila ke dnu), ztlumte žár na nízký, přiklopte pokličkou a nechte lehce probublávat po dobu 30-40 minut, během této doby pokličku neodklopujte.

Kaše by měla během vaření zhoustnout, ale stále být jaksi vodnatá, pokud bude vody málo, přilijte trochu horké vody navíc.

Do ještě téměř vroucí kaše přidejte kousky mochi, přiklopte a nechte asi 5 minut stát, dokud mochi úplně nezměkne. Pak vyndejte řasu kombu a jemně přimíchejte bylinky tak, abyste neponičili rýžová zrnka. Servírujte horké, posypané sezamovými semínky, gomashio, solí, pepřem nebo jiným kořením dle chuti.

Žádné komentáře:

Okomentovat