Nejiri ume ねじり梅 - rychlejší způsob (jak vykrojit mrkev do tvaru květu ume)

Jak už jsem psala tady, Japonci dávají při vaření velký důraz nejen na chuť, ale vzhled jídla, z každou surovinou se mazlí a různě vykrajují nebo jí dávají nějaký pěkný tvar.

Samozřejmě můžete mrkev nakrájet na kolečka, na kostky, nebo rovnou nastrouhat, ale kdo by nechtěl jíst mrkev ve tvaru kytky a ještě ve 3D formě?


Ume je typ japonské švestky, její motivy můžete najít snad všude, stejně jako motivy sakury (japonské třešně). Vykrájet mrkev do tohoto tvaru je dost časově náročné, zvlášť když budete mrkev vykrajovat opravdu tím tradičním způsobem, to pak vyjde 1 kolečko mrkve na 5 minut a na to nemám trpělivost ani já. Na tomto skvělém zahraničním blogu s japonskými recepty jsem ale našla návod, jak mrkev vykrojit do požadovaného tvaru mnohem rychleji (i když je to i tak dost časově náročné a je třeba patřičná dávka trpělivosti). Pokud nejste extrémní perfekcionisté, bude vám bohatě stačit tento zjednodušený návod. Samozřejmě z blízka ty složité jsou mnohem krásnější.

zdroj

Dostatečně tlustou mrkev (aby měla průměr větší, než průměr vašeho vykrajovátka) nakrájejte na kolečka, z nich pak vykrájejte vykrajovátkem kytky.
Nakonec každou zvlášť vykrájejte z obou stran podle obrázkového návodu níže.


Žádné komentáře:

Okomentovat