Matcha uiró 抹茶ういろう



Uiró je rýžový koláček, známý především ve městě Nagoya, je dost podobný rýžovému koláčku mochi. Rozdíl je ovšem v tom, že uiró je z obyčejné kulatozrnné rýže a mochi z kulatozrnné sladké rýže mochigome. Strukturou si jsou jinak dost podobní, uiró je ale méně lepivý a elastický, než mochi, a také méně sladký.

Dá se připravit v různých příchutích, já se dnes pustila do mé oblíbené příchuti matcha a ozdobila jsem černými sojovými boby kuromame, které už chtěly zpracovat, samozřejmě můžete místo nich použít třeba kandované azuki fazole, ovoce, nebo také nic, i když kuromame jsou zde prostě nejlepší volbou, protože jejich chuť jde s chutí matcha krásně dohromady a dodávají koláčku ještě zajímavější strukturu.







SUROVINY:
na 6 ks
  • 90g joshinko (rýžová mouka z kulatozrnné rýže)
  • 50g mochiko (rýžová mouka ze sladké kulatozrnné rýže)
  • 250ml vody
  • 3 lžičky čaje matcha
  • 200g cukru
  • 30g kuromame (kandované černé sojové boby)
  • špetka soli
  • katakuriko/bramborový škrob na poprášení

POSTUP:
Obdélníkovou formu (nagashikan) vyložte pečícím papírem a poprašte bramborovým škrobem.
Smíchejte vodu s cukrem a ohřejte v mikrovlnce na 2 minuty, aby se cukr zcela rozpustil. Vznikne sirup, ze kterého odeberete 2 lžíce, mícháte s čajem matcha a přecedíte přes sítko, abyste se zbavili pucků.
Smíchejte joshinko, mochiko, sůl a světlý sirup, vznikne tekutější hladké těsto. Ohřívejte v mikrovlnce na 600W po dobu 2 minuty a 30 sekund, promíchejte, těsto by mělo houstnout a průhlednět. Přidejte zbylý sirup s čajem matcha, pečlivě promíchejte (jde to dost ztuha) a dejte ohřívat opět do mikrovlnky na 600W po dobu 1,5-2 minuty. Opět pečlivě promíchejte, vznikne lepivé, husté a průhledné těsto. To dejte ještě teplé do formy a upravte pomocí dalšího kusu pečícího papíru tak, aby těsto bylo rozprostřené po celé formě rovnoměrně. Pak na povrch různě sem tam naskládejte kuromame, přitlačte je do těsta (pomocí spodního dílu nagashikan, pokud máte) a nechte úplně vychladnout.

Pak už jenom stačí vychladlé uiró vyndat z formy (doporučuji nechat vychladnout nejlépe přes noc, minimálně tak 5 hodin), nakrájet na 12 stejných obdélníčků a podávejte se zeleným, či jiným japonským čajem.












2 komentáře: