Dango (základní recept) 団子



Konečně přidávám recept na úplně klasické, základní dango. Už jsem přidávala recept na širatama dango, knedlíčky z mouky širatamako, které jsou svou strukturou hodně podobné těstu rýžovému těstu moči-jsou měkké a žvýkavé. Hodí se spíš do různých pohárů nebo do sladkých omáček, dokonce i do polévek a dá se s nimi hodně experimentovat, co se týče chuti a i tekutiny, s kterou mouku smícháváte.

Tohle je ale recept na úplně to klasické dango, řekněme to pravé dango, které je hlavně z rýžové mouky džóšinko, což je mouka z kulatozrnné obyčejné rýže (kdežto širatamako je mouka ze sladké kulatozrnné rýže, která má ještě takový speciální výrobní postup). Takže knedlíčky jsou pevnější, nejsou tak měkké a žvýkavé, takže je můžete v klidu napíchnout na špejli a ozdobit různými sladkými i slanými omáčkami a pastami, úplně nejlepší je ještě předtím ogrilovat nebo opéct na pánvi :3. Jde v podstatě pouze o rýžovou mouku a trošku cukru, proto moc chuti nepobraly a určitě doporučuji je vždy s něčím podávat, s různými sladkými i slanými omáčkami či pastami, třeba s pastou anko (sladkými fazolemi), mitaraši omáčkou, kinako (praženou sojovou moukou), sladkou pastou z černého sezamu a nebo tady mám také recept na pastu z vlašských ořechů a bílého misa, což je taky dobrota.

Receptů na dango existují tisíce a tisíce s mnoha různými postupy a ingrediencemi. Já jich už také zkusila docela slušný počet a tohle je úplně ten nejlepší recept a postup, který jsem zatím zkoušela. Teoreticky máte dvě možnosti-buď nejdřív smíchat vodu s moukou do tuhé modelíny, vymodelovat kuličky a uvařit ve vodě, jako je to v receptu na širatama dango. V tom případě je ale musíte sníst hned, protože za pár hodin budou uprostřed už tvrdé a budete je muset uvařit znovu. A nebo použít tento postup, který je více profesionální a mám ho, jak jinak, z kuchařky od Haruko Kanezuky. Jelikož nejdřív uvaříte rýžové těsto s větším množstvím vody a pak z něho kuličky vymodelujete. Takhle máte jistotu, že je dango měkké i uvnitř a vydrží takhle i 3 dny při pokojové teplotě pod potravinářskou fólií, aniž by uvnitř začalo tvrdnout a vy je museli znovu uvařit.

Základem úspěchu je tedy opět-řídit se podle postupu a použít přesně ty ingredience napsané v surovinách, nevymýšlet žádné hlouposti, jako například, že zvolím jednodušší variantu a půjdu si koupit nějakou náhodou rýžovou mouku do zdravé výživy nebo k vietnamcům. Protože pokud použijete jiné rýžové mouky, zaručuji vám neúspěch-buď vzhledový, nebo určitě hlavně ten chuťový. O surovinách a kde je sehnat je napsáno v tomto článku, jen jsou tam ještě názvy v anglickém přepisu, které budu muset ještě přepsat.

SUROVINY:
na 12 špejlí po 4 knedlíčcích, celkem tedy 48 malých knedlíčků

  • 200g džóšinko (mouka z kulatozrnné rýže)
  • 30g močiko (mouka ze sladké kulatozrnné rýže)
  • 320ml vlažné vody
  • 20g bílého cukru

POSTUP:
Ve větší misce smíchejte obě rýžové mouky a postupně přimíchejte vodu, vznikne celkem tekutá směs. Přimíchejte cukr a nechte ho úplně rozpustit.



Teď máte 2 způsoby přípravy-buď tradičnější, ale zdlouhavější a na množství nádobí náročnější přípravu napařováním. Druhým způsobem je rychlejší ohřívání v mikrovlnce.

Napařování: Do velkého hrnce si vložte pařáček a na dno nalijte dostatečné množství vody. Až se voda v hrnci začne vařit, vložte do něj misku a přiklopte pokličkou obalenou v utěrce, aby zachytávala kondenzující se páru. Vařte 40 minut s tím, že každých 15 minut misku vyndáte a pořádně vařečkou promícháte těsto, které se začne tvořit. Bude hodně tuhé a lepivé, ale mnohem méně se táhne, než těsto na moči.

Mikrovlnka: Misku dejte do mikrovlnky a ohřívejte na výkonu 600-700W po dobu 2 minut, pečlivě promíchejte vařečkou (těsto hodně ztuhne, bude se špatně míchat a lepit), dejte znovu ohřát na 2 minuty, opět pečlivě promíchejte a nakonec znovu ohřívejte 2 minuty a promíchejte.




Utěrku či nějaké pevné a čisté plátno namočte ve vodě a přebytečnou vodu vymačkejte. Rozložte si ji na pracovní plochu a vyklopte na ni horké těsto. To pomocí utěrky propracujte, jen dávejte pozor, abyste se o těsto nespálili. Po 3 minutách by se těsto k utěrce nemělo lepit a mělo by být hladké a kompaktní.




Teď si pracovní plochu trochu pocákejte vodou. Kdykoli budete mít pocit, že se vám těsto moc lepí, jednoduše si podložku nebo ruce navlhčete. Rozkrojte ho na půl, každou polovinu pak na 3 části. Nůž, kterým krájíte, si také občas namokřete. Všech 6 částí vyválejte do nudle dlouhé asi 16 cm, každou nudli pak rozdělte na 8 stejných dílků. Skončíte tedy se 48 dílky. Ty pak už jen vytvarujte do kuliček (je třeba na těsto dost tlačit, aby se nějak vytvarovalo) a napíchejte je po čtyřech na špejle, které také doporučuji trochu namočit, dango se pak bude mnohem lépe napichovat.








A když je všechny hned nesníte? Jednoduše je dejte na potravinářskou fólií (na holý talíř by se přilepily) a tou je také přikryjte, aby se nepřilepily. Vydrží takhle při pokojové teplotě maximálně 3 dny, pokud je budete chtít uchovat po delší dobu, zmrazte je takto zabalené v potravinářské fólii v mrazáku a pak je nechte buď samovolně rozmrazit při pokojové teplotě, nebo je hoďte do vroucí vody a vařte je tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu a nerozmrazí se.

7 komentářů:

  1. A já když jsem to dělala, tak mi z toho v podstatě vznikla hmota velmi příbuzná moduritu, možná tak i chutnala. :D No letělo to do koše a teď už vím v čem je asi chyba. Použila jsem jen hladkou rýžovou mouku, ne tyto 2 speciální co máš v receptu Ty.
    Každopádně jsem teď na tvůj super blog narazila a jsem moc ráda, že se tak stalo! Miluju Japonsko a všechno kolem něj. Už kolikrát jsem vařila nějaký japonský recept, nejradši mám samozřejmě Mochi :3
    No dávám odběr a budu se těšit na další receptíky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechtěj slyšet všechny ty výtvory, které se podařily mně, když jsem si myslela, že mi obyčejná rýžová mouka bude stačit :D :D .
      Moc Ti děkuju, hrozně mě to těší! :)

      Vymazat
  2. Ahojte :) ingrediencie mam spravne, uz to len nepokazit, dnes vecer to vyskusam..len rozmyslam, cim dango dochutit.. nemate v tomto smere nejake dobre skusenosti? :) dakujem za kazdy napad..

    OdpovědětVymazat
  3. Kde se dájí koupit ty speciální mouky

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den mám takovou otázku jestli by to šlo také z normální mouky?

    OdpovědětVymazat
  5. Větnamci v Tamdě mají vše.

    OdpovědětVymazat