Hiši moči ひし餅 a Dairi bina 内裏雛 - Hina macuri ひな祭り/Den panenek



Třetí den v měsíci březen, tedy 3.3., se každoročně v Japonsku slaví hina macuri ひな祭り, chcete-li den dívek, či den panenek.
Tento den se takto nazývá proto, že lidé si domovy dekorují oltářem, často s několika schůdky s červeným koberečkem či látkou, na které pak rozestaví panenky oblečené v tradičním kimonu z Heian éry (která jsou naprosto nádherná a mají mnoho vrstev různých látek). Na úplně nejvyšším stupínku trůní císař se svou manželkou, na nižších stupíncích mají pak své místo jejich poddaní.
Jejich úkolem je pohlcovat zlo a chránit jejich majitele před neštěstím. Celé to vzniklo ze staré tradice, kdy se v tento den na moře vypouštěly slaměné panenky, které s sebou měly také odnést všechnu smůlu, potíže a zlé duchy.

zdroj


Paralelou k tomuto svátku je pak 5. květen, dnes sice už dnem všech dětí, ale dříve to byl pouze den pro chlapce a místo panenek v kimonu jsou jako dekorace používány panenky v brnění a také válečnická helma kabuto.

Už jsem si myslela, že tento svátek prošvihnu a nestihnu udělat nic tradičního, protože se ze školy ve čtvrtek vracím domů celkem pozdě, až v půl sedmé, takže uznejte, komu by se po tam dlouhém dni chtělo být ještě v kuchyni a něco patlat, navíc takhle večer ještě není světlo, aby se dalo něco vyfotit.
Ovšem měla jsem štěstí-ráno jsem šla k zubaři až v půl deváté, takže jsem stihla udělat hiši moči a ve škole jsem se dozvěděla, že nám odpadá celé odpolední vyučování, takže jsem si vesele už ve dvě hodiny vykrajovala wagaši z nerikiri představující onoho císaře s manželkou.

Nejdřív tedy něco k hiši moči.
Jde o rýžové těsto ve tvaru kosočtverce se třemi různobarevnými vrstvami-zelenou, bílou a růžovou. Zelená symbolizuje očištění a také přicházející jaro, měla by být obarvená japonským pelyňkem yomogi. Bílá vrstva symbolizuje čistě bílý sníh a měla by být ochucena vodním kaštanem (který se nazývá hiši, proto ten název). A poslední, hodní vrstva, růžová, představuje květy švestky ume a má být obarvena plodem gardénie.
Tvar kosočtverce (prý je to diamantový tvar, ale já si tedy takhle diamant moc nepředstavuji) má proto, že je to symbol pro plodnost a dlouhověkost.

No. Asi si dokážete představit, že ani japonský pelyněk, ani vodní kaštan, ani plody gardénie nevlastním, takže jsem to trochu předělala. Spodní vrstvu jsem obarvila zeleným čaje mača, bílá vrstva je obyčejná a růžovou jsem ochutila sakurovým sirupem, ale můžete samozřejmě použít mandlové aroma nebo růžovou vodu.


















SUROVINY:
na 9ks, 14x11 cm forma
zelená vrstva




  • 50g džóšinko (mouka z kulatozrnné rýže)
  • 20g močiko (mouka z lepivé kulatozrnné rýže)
  • 100ml vody
  • 30g bílého cukru
  • 1 lžíce mizuame/kukuřičného sirupu
  • 1 lžička zeleného čaje mačča/pelyňku yomogi

bílá vrstva


růžová vrstva

+bramborový škrob na poprášení formy

POSTUP:
Formu si vyložte pečicím papírem a vysypte ho trochu bramborovým škrobem.

Každou vrstvu připravujte zvlášť, ale postup je stále stejný. Začněte zelenou, protože ta by měla být vespod. Smíchejte rýžové mouky, mačča čaj a cukr, přidejte vodu a pečlivě promíchejte dohladka, abyste se zbavili všech pucků, vznikne takové tekutější těsto. To pak dejte do mikrovlny o výkonu 700W po dobu 1 minuty a 30 sekund. Promíchejte, těsto by mělo být hodně tuhé a lepivé. Přidejte mizuame/sirup, pečlivě promíchejte (jde to docela těžko, nejdřív to vypadá, že se to nesmíchá, ale s trochou trpělivosti to jde) a dejte do mikrovlnky ohřívat dalších 30 sekund. Znovu promíchejte a těsto vyklopte do formy a pomocí dalšího kousku pečícího papíru těsto rozprostřete do stran a urovnejte (dávejte pozor, těsto je dost horké).

To samé udělejte s bílou vrstvou (jen nepřidáte čaj mačča) a s růžovou, poslední vrstvou (jenom nepřidáte čaj mačča, ale trochu soli a místo mizuame/sirupu použijete sakurový sirup nebo ještě před ohříváním v mikrovlnce, kdy je ještě těsto tekuté, přidáte ještě trochu mandlového aroma/růžové vody. V každém případě v tomto kroku, kdy je těsto tekuté, ještě přidáte kapku červeného potravinářského barviva-s tím to nepřehánějte, těsto by mělo mít jemnou růžovou barvu, ne křiklavou!).

Celé moči pak nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, trvá to několik hodin. Ztuhlé a vychladlé ho už jen vyndejte z formy, nakrájejte na lichoběžníky a pokud to bude nutné, trochu upravte jejich tvar. Podávejte s kvalitním zeleným čajem, nejlépe s čajem mačča.







DAIRI BINA
Teď takový recept-nerecept na dairi bina, nebo, chcete-li, císaře s manželkou. Množství vám bohužel nepovím, protože to záleží na tom, jak velké wagaši chcete mít a navíc jsem to prostě nevážila. Ale určitě si to sami odhadnete, pokud se do toho pustíte :).
Zobrazuje dvě hlavní panenky na prvním stupínku oltáře, císaře v zeleném-obina a císařovnu v růžovém-mebina.
Proč tohle wagaši nemá hlavy, ale pouze tělíčka, to opravdu netuším, jediné co jsem našla je, že to souvisí s větou ,,Pro panenky je obličej vším". Ale moc nechápu, jak si to vysvětlit. Takže pokud něco náhodou víte, určitě mi to napište prosím do komentářů.
Tělo se často dělá z bílé jemné fazolové pasty široan, ale já jsem se dneska rozhodla udělat ho z nerikiri stejně, jako kimono, a naplnit ho jemnou pastou z azuki fazolí.





  • nerikiri (recept tady)
  • červené a zelené potravinářské barvivo
  • košian (sladká jemná pasta z azuki fazolí, recept na domácí tady)
  • bramborový škrob na posypání pracovní plochy
Košian vytvarujte do dvou malých kuliček. Vezměte dvě stejně velké kuličky nerikiri, udělejte z něj dlaní nepříliš velkou placku a tou košian opatrně obalte. Chce to chytit správný grif, otáčíte tím mezi prsty a nerikiri trošku vytlačujete nahoru, aby postupně celé košian obalilo.
Pak upravte tvar do kuličky a udělejte z ní takovou kuželku/oválek, bude představovat tělo.
Zbývající nerikiri rozdělte na 2 díly a pak jeden díl ještě na další dva, takže skončíte 1 větším dílem a se 2 menšími díly. Větší díl zůstane bílý, jeden menší díl obarvěte na zeleno a druhý menší díl narůžovo (a ignorujte fakt, že já jsem to trochu přepískla a místo růžové barvy mám červenou).
Pracovní plochu si poprašte bramborovým škrobem a každý kousek nerikiri vyválejte na placku, pomáhejte si bramborovým škrobem, aby se vám nelepilo jak k podložce, tak i k válečku. Oprašte z nich pečlivě všechen škrob a z bílé placky vykrájejte 2 pruhy, dostatečně silné i dlouhé (jejich velikost bude různá podle toho, jak velké tělo jste si udělali). Oprašte i druhou stranu každého pruhu, jednu stranu trochu navlhčete a položte ji na barevnou placku (navlhčením se oba pláty k sobě přilepí). Takže jeden bílý pruh budete mít na zelené placce a druhý bílý pruh na růžové. Pak okrojte kraje, každý plát opět pečlivě oprašte od škrobu ze všech stran a ,,oblečte"s nimi tělíčka.

Snězte ihned, nebo je přikryjte potravinářskou fólií aby neoschly a skladujte v chladu, suchu a temnu (ale ne v lednici, třeba ve spižírně). Podávejte s kvalitním sypaným hořkým čajem, nejlépe se zeleným čajem mačča.





Žádné komentáře:

Okomentovat