Mačča tiramisu 抹茶ティラミス



Přiznávám se, že jsem tiramisu jedla snad jenom jednou v životě a vlastně si ani už moc nepamatuji, jak chutnalo. Vlastně jsem na něj ani nikdy neměla chuť, jakkoli mám ráda kávu a jídlo s příchutí kávy. 

Ale pak jsem jeden den šla do kavárny, kde měli tiramisu v nabídce a já na něj dostala takovou ukrutnou chuť! No samozřejmě, že nebylo veganské, takže jsem pak doma hledala různé recepty na veganské tiramisu. Jenže kamenem úrazu je fakt, že polovina tohoto dezertu je originálně z mascarpone, což je dost těžké něčím nahradit, aby to bylo k jídlu. A ti, co se už pokoušeli o nějaký ten veganský cheesecake, který je také z mascarpone, a nevlastní výkonný mixér za desetitisíce, určitě ví, o čem mluvím. Protože rozmixovat ořechy na jemno je za těchto podmínek dost složité. Takže jsem buď nacházela samé recepty, které vyžadovaly výkonný stroj, nebo zase takové, které používaly kokosové mléko nebo pudink. A podle mě by tiramisu nemělo chutnat jako kokos nebo jako piškot s pudinkem. A další verze, na kterou jsem ještě narazila, bylo použití hotového veganského mascarpone, které se sice dá u nás koupit, ale je to něco naprosto odporného. Nevím, možná to někomu chutná, ale to, co jsem jednou ochutnala já, letělo hned do koše. 

A pak jsem našla recept na tiramisu na mém oblíbeném blogu seitanismymotor a i když jsou v seznamu surovin také kešu ořechy a sojový jogurt a kokosový olej (takže tu máme ony tři zmíněné problémy-ořechy potřebující výkonný mixér, hnusná sojová chuť a kokosová chuť), rozhodla jsem se, že to přeci jen zkusím, protože autorka blogu slibovala úspěch (navíc neexistuje, že by se vám podle jejích receptů něco nepovedlo) a navíc jsem se dopídila, že její recept je ještě do češtiny přeložen na blogu Veganotic, kde jsou jen ty nejlepší recepty, takže tohle všechno mě ujistilo, že má cenu to vyzkoušet. 

A ještě, že jsem to udělala. I když jsem neměla cizrnovou mouku, ale jen sojovou, i tak se piškot náramně povedl, i když jsem na začátku, soudě dle jeho konzistence, měla trochu pochybnosti. A ten krém! Sice jsem musela mixovat asi čtvrt hodiny, než byl úplně hladký, ale žádná ořechová chuť, žádná sojová chuť a dokonce i žádná kokosová chuť! Navíc byly poslední zbytky naservírovány nic netušící návštěvě, která odešla s tím, že jedla něco super nezdravého a rozhodně ne veganského :D (a překvapivě to není má zásluha, i když takové vtípky ráda zkouším na nic netušící oběti, v tomto má prsty tentokrát táta :D ). 

A pak mě napadlo, že obyčejné tiramisu je už trochu nudné a chtělo by ho udělat zajímavějším. Tak jsem sáhla po čaji mačča, protože tím se prostě nikdy nic nezkazí.
Takže pokud byste si chtěli udělat tiramisu obyčejné, do těsta ani do krému nepřidávejte čaj mačča a místo směsí čaje mačča, vody a alkoholu piškot polévejte směsí silné kávy a alkoholu. A nebo se řiďte originálními recepty-buď v angličtině, nebo v češtině.











SUROVINY:
na formu 18x28 cm
piškot:

  • 3 lžíce cizrnové/plnotučné sojové mouky*
  • 150ml horké vody
  • 150g cukru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce čaje mačča
  • 100g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50g bramborového škrobu

krém:

  • 625g bílého sojového jogurtu
  • 200g kešu ořechů
  • 3 lžíce hladké pšeničné mouky
  • 150g cukru moučka
  • 1 lžíce čaje mačča
  • 110g kokosového oleje (rozpuštěného a vychladlého)

směs na polévání:

  • 200ml vody
  • 1 a 1/2 lžíce čaje mačča
  • 2-4 lžíce alkoholu (používá se různý likér a tak, já se v alkoholu moc nevyznám, takže jsem použila meruňkový rum, jak jsem se později dozvěděla :D )
+1/2 lžíce čaje mačča na posypání

POSTUP:
Začněte s piškotem. Troubu předehřejte na 200°C. Formu si vyložte pečícím papírem (nespoléhejte na to, že máte formu s nepřilnavým povrchem, i tak tam ten papír dejte, protože jinak upečený piškot prostě nevyndáte). V míse metličkou či šlehačem promíchejte sojovou/cizrnovou mouku s vodou tak, abyste se zbavili pucků. Přidejte cukr, olej a mačču a stále míchejte, aby směs byla pěkně bez žádných žmolků. Přisypte mouku, prášek do pečiva, škrob, pečlivě promíchejte, mělo by vzniknout hladké, trochu tekutější těsto. To nalijte do formy a pečte 15 minut, piškot radši kontrolujte, aby se nespálil. Je hotový ve chvíli, kdy při píchnutí špejlí do těsta špejle po vytáhnutí vyjde ven čistá a okraje piškotu budou trošku zezlátlé. Nechte vychladnout 30 minut ve formě, pak ho z formy vyndejte a nechte ho zcela vychladnout.
Po vychladnutí ho pak podélně rozřízněte na polovinu, abyste získali dvě vrstvy piškotu, které pak na sebe budete skládat.

Teď se pusťte do krému. Do stolního mixéru (nemusí to být zrovna mixér za desetitisíce, ale zase je třeba trochu větší a bytelnější už jenom proto, aby se vám tam všechen krém vešel najednou) dejte jogurt a kešu ořechy a mixujte tak dlouho, dokud nebude směs krásně jemná a bez kousků ořechů (doporučuji otestovat zmáčknutím trošky směsi mezi prsty). Jak dlouho mixovat záleží na vašem mixéru**, ale mějte trpělivost, já to mixovala asi 10-15 minut (takže je dobré na chvilku vždycky mixér nechat odpočinout, aby se nepřehřál). Přidejte mouku, cukr, mačču a znovu dobře promixujte, nakonec za stálého míchání pak ještě přidejte rozpuštěný kokosový olej.

Směs na polévání piškotu jednoduše připravte smícháním čaje mačča a alkoholu s horkou vodou. Čaj hned klesá ke dnu, takže při polévání piškotu neustále směs promíchávejte.

A přichází na řadu už skládání samotného tiramisu. Do formy, ve které jste piškot pekli, si dejte jednu vrstvu piškotu. Po lžících na něj rovnoměrně nalévejte směs na polévání, využijte polovinu. Nalijte na něj polovinu krému, položte na to druhou vrstvu piškotu, tu rovnoměrně nechte také nasáknout po lžících směsí na polévání a tohle celé znovu zalijte zbytkem krému.

Dejte vychladnout a ztuhnout do lednice na několik hodin, jistota je ale nechat tiramisu ztuhnout přes noc.

Pak už jen posypte přes sítko čajem mačča, nakrájejte a podávejte. Skladujte v lednici, pod potravinářskou fólií tam vydrží 3-4 dny (to jsem se dočetla, v praxi to nemám vyzkoušené, protože tiramisu nikdy tak dlouho nevydrželo).

*Lepší je použít cizrnovou mouku, piškot není tak rozmočený. Dávejte ale pozor, abyste použili opravdu čistou cizrnovou mouku, ne instatní cizrnovou kaši, jako se to povedlo jednou mně :D .
**I když jsem v úvodu psala, že mixér nemusí být nějaký super drahý, i tak je ale dobré mixovat v nějakém bytelnějším mixéru, určitě ne žádný tyčový nebo stolní za 1000. Už jenom taky proto, aby měl větší objem a vešel se vám tam všechen ten krém najednou.






5 komentářů:

  1. Mňaaaaaam. Já tiramisu vždycky milovala, dalo by se říct, že to byl můj nejoblíbenější dezert. Od té doby, co jsem změnila stravování jsem ho neměla a ani jsem vůbec na to nemyslela. Ale teď, aaaaa, udělala jsi mi šílenou chuť. Na instagramu jsi mi taky udělala chuť, ale tady když to vidím zvětšený, tak mám chuť větší :D Akorát já teda se vyhýbám i pšenici (dříve jsem lepek vůbec nejedla, ale teď jsem trochu povolila :D takže se vyhýbám hlavně pšenici), takže budu muset recept trošku poupravit. Zrovna dneska jsem pekla bezlepkový a veganský dortík. Ze začátku to měla být buchta, pak mě napadl jeden krém, takže jsem to zkusila a vznikl z toho dort :D Já v poslední době vůbec nepeču/nevařím podle receptů, ale vždy jdu do kuchyně, něco začnu dělat a ještě ani nevím, co z toho vznikne. Prostě tam něco dávám, co mi přijde pod ruku a nakonec z toho něco vznikne :D a má to úspěch :) Jsem zvědavá na ten dort, těším se na snídani, až ochutnám :) A rozhodně už si brousím zuby i na tohle tiramisuuu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s pečením bez lepku nemám vůbec žádné zkušenosti, protože já upřímně lepek nějak neřeším, stejně jako vůbec neřeším bílý cukr a sacharidy (případně mi nedělá problém si dát k obědu sacharid k sacharidu :D ), ale zase pečivo skoro vůbec nejím, nějak jsem si ho odvykla, jenom si občas upeču nějaký domácí chleba nebo buchty, ale to není úplně často, protože to kyne a tak a to trvá moc dlouho :D . Ale super je, že skoro všechny ty japonské sladkosti jsou bezlepkové, takže bych případně vyřazení lepku možná i nějak přežila. Ale chyběl by mi seitan :( . (Vlastně nemám páru, kde všude se lepek nachází, pokud by to byla jenom pšenice, tak většina tradičně japonského jídla je bez lepku nejspíš.) Tak doufám, že pokud se do toho pustíš a zkusíš s tím něco provést, tak že se to povede! :) Já jednou zkoušela bezlepkové sušenky a bylo to tvrdé jako beton, takže já se radši o nic takového už nepokouším :D .
      Já dřív pekla a vařila hlavně jenom podle receptů, ale teď, když už mám nějaké zkušenosti a vím, jak se co chová, tak už dokážu recepty vymýšlet sama, což je úplně skvělý, protože takhle člověk může pustit uzdu fantazii.

      Vymazat
  2. Tohle musím vyzkoušet, tiramisu jsem kdysi milovala mmm

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj prosim cim nahradit mouku v kremu

    OdpovědětVymazat