Dango s pastou z vlašských ořechů a miso くるみ団子



Protože máme doma obrovský přebytek vlašských ořechů, které se už začínají pomalu, ale jistě, kazit, rozhodla jsem se z nich ještě něco udělat, než se budou muset už zkažené odvést zvěři do lesa.
V Japonsku se vlašské ořechy také pěstují, i když se jedná o docela výjimečnou ingredienci v jejich kuchyni, nebo alespoň dle mého názoru, obecně pokud zadáte do vyhledávače japonská kuchyně, určitě na vás nevyskočí ani jeden pokrm s vlašským ořechem. Upřímně netuším, čím to může být, možná že se nejedná o úplně tradiční surovinu, ale o plodinu dovlečenou do Japonska později?
No každopádně největším producentem vlašských ořechů v Japonsku je prefektura Nagano, přesněji jsou ořechy specialitou Shinshu v prefektuře Nagano.

Dneska jsem se z nich rozhodla udělat knedlíčky dango s pastou z ořechů, kterou jsem ještě ozvláštnila bílým miso. Musela jsem se držet, abych všechnu pastu nesnědla samotnou ještě dřív, než udělám dango :D tak moc dobré to bylo, miso pasta tu udělá hotové chuťové zázraky a určitě ji z tohoto receptu nevynechávejte. Výsledná pasta je také dost sladká, za to dango ale není, takže se pak chutě pěkně vyváží. Pokud vám přeci jen nějaká ta ořechová pasta zbyde, dá se zamrazit v mrazáku, celkově by té pasty vyšlo asi na 9 špejlí (ale nedělejte jí míň, protože by se ořechy špatně mixovaly).








SUROVINY:
na 3 špejle se 3 knedlíčky
pasta:

  • 150g vlašských ořechů (použijte domácí nebo bio)
  • 50g cukru
  • 80ml vody
  • 1 velká lžička shiro miso (bílé pasty miso)

dango:

  • 50g joshinko (mouka z kulatozrnné rýže)
  • 20g mochiko (mouka ze sladké kulatozrnné rýže)
  • 1 lžička cukru
  • 100ml vody

POSTUP:
Nejprve si připravte pastu. Ořechy opražte na sucho na pánvičce a pak je v hmoždíři nebo ve stolním mixéru rozmixujte/rozdrťte ořechy na jemno, přidejte cukr a znovu promixujte. Přidejte vodu a miso a promixujte, případně promíchejte, vznikne vám tekutější pasta. Tu dejte odpočinout na hodinu do lednice před použitím.

Na dango si smíchejte joshinko, mochiko, cukr a vodu. Dejte v žáruvzdorné misce do mikrovlnky a ohřívejte na 700W po dobu 1 minuty, promíchejte (vznikne dost tuhé těsto) a znovu dejte ohřát na dalších 30 sekund. Promíchejte, budete mít tuhé těsto, tužší než těsto na mochi a také nebude tak průhledné a tahavé.

Nebo těsto uvařte tradičnější verzí-misku dejte do hrnce s pařáčkem, přiveďte vodu k varu, přiklopte pokličkou obalenou v utěrce (aby se voda nekondenzovala na těstě) a vařte 15 minut, někdy uprostřed vaření promíchejte stejně tak jako po uvaření těsta.

Pracovní plochu a ruce si namočte ve vodě a vyklopte horké těsto. To propracujte (opatrně, je fakt horké), pokud bude lepit, pomáhejte si vodou. Rozdělte ho na 9 stejně velkých dílů, ze kterých pak vyválejte kuličky (dost při koulení tlačte těstem mezi dlaněmi nebo na podložku, aby kulička měla ve výsledku hladký povrch a nebyla vrásčitá).
Pak už je jen napíchejte po 3 knedlíčcích na 3 špejle, pomažte ořechovou pastou a podávejte co nejdříve, nejlépe se zeleným japonským čajem.











Žádné komentáře:

Okomentovat