Matcha kuromame chlebíček se sójovou drtí (okara) おから抹茶黒豆ケーキ



Pokud doma vyrábíte vlastní rostlinná mléka, určitě znáte ten problém, co udělat se zbylou drtí. Dají se z ní udělat různé nepečené kuličky a tyčinky, zvláště v případě s mandlemi a jinými ořechy. Ale co se syrovou sójou? 

Sojová drť se v japonštině označuje jako okara a tenhle název se i v nejaponsky mluvících zemí celkem uchytil. Určitě sojovou drť nevyhazuje, je ohromně výživná, obsahuje spoustu vlákniny, vápníku, bílkovin a dalších minerálů, je dokonce ještě zdravější a výživnější, než tofu a sojové mléko. Proto je dost velká škoda tuto potravinu vyhazovat, i když teda samotná k jídlu moc není :D . Syrová se musí spotřebovat co nejdřív, velice rychle se kazí. Proto pokud děláte domácí tofu a při výrobě domácího sojového mléka vám zbyde obrovské množství okary, nejlepší způsob, jak ji uskladnit, je ji usušit v troubě. Vydrží mnohonásobně déle, po usušení zmenší svůj objem (takže zabere méně místa) a v různých pečených a nepečených sladkostech a pokrmech je naprosto skvělá. Nejenom, že po přidání do jídla zvýší tedy jeho výživovou hodnotu, ale také vytvoří skvělou texturu a lehce oříškovou chuť. (Syrová okara by udělala při pečení spíše paseku, ale to pouze odhaduji, nezkoušela jsem to, v této podobě se spíše je vhodnější do různých karbanátků, kroket, osmažit se zeleninou, do pomazánek a pod.)

Tohle je můj první pokus s pečením s okarou a je to jeden z nejlepších chlebíčků, jaké jsem kdy udělala. Sice je v ingrediencích napsaný banán, ale nepředstavujte si ty mokré a hutné veganské banánové chlebíčky, které jsou až moc banánové a nejsou upečené ani po 2 hodinách. Tady je banán spíše pro zvláčnění, v hotovém pečivu není vůbec znát.
Okara chlebíček udělala pěkně nadýchaný, ale zase ne moc, tak akorát, jako chlebíčky upečené s použitím vajec. Při pečení krásně vyskočil, což se mi ještě z žádným veganským chlebíčkem ještě nestalo. Navíc ještě dokáže pěkně zasytit díky vláknině a bílkovinám v okaře. A rozhodně nechutná, jako sója! V podstatě tam není téměř cítit, možná jenom trošku náznaky již výše zmiňované oříškové chuti, což je spíše k užitku, než na škodu. Ale pokud použijete nějakou silnější chuť, jako třeba kakao nebo matchu, jako já, tak její oříšková chuť bude přebita.
Už jsem se určitě zmiňovala, jak moc miluji souznění chutí zeleného čaje matcha a kandovaných fazolí kuromame (černé sojové boby). Proto určitě doporučuji tuhle kombinaci vyzkoušet, nebojte se fazolí na sladko ;) někomu sice nesednou, ale to nevíte, dokud to nezkusíte, a pak si budete říkat, stejně jako já, jak je možné, že jste to nezkusili už dřív. Jsem dokonce ochotná zkousnout i ten celý den pomalého vaření fazolí :D .
Samozřejmě tenhle recept lze různě obměňovat, místo kuromame použít nasekanou čokoládu, nebo ho překopat úplně a místo matcha čaje použít kakao a čokoládu (v tom případě kakaa použijte víc a zvyšte množství tekutin), já určitě plánuji také různé obměny. A nebo recept na něco úplně jiného dobrého ze sušené okary. (Co třeba taková granola?...)

Použila jsem celozrnnou špaldovou mouku a třtinový cukr, proto nemá tak zářivou zelenou barvu, takže pokud chcete chlebíček pěkně zelený, nebo prostě nemáte celozrnnou špaldovou mouku, tak použijte bílou pšeničnou mouku a bílý cukr. Nemusíte sladit třtinovým nebo bílým cukrem, ale klidně použijte jiné sladidlo, v tom případě ale upravte jeho množství podle jeho sladivosti a také množství tekutin, pokud bude jiné sladidlo tekuté (takže uberte trošku mléka).









SUROVINY:
na 11x25 cm formu 
  • 1 hrnek sušené okary (=sojové drti, recept tady)
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky Himalájské soli
  • 14g zeleného čaje matcha (asi 7 lžiček)
  • 1 hodně zralý banán
  • 1 hrnek rostlinného mléka (sojové/mandlové, recept na sojové tady)
  • 1/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
  • 1 lžička jablečného/rýžového octa, nebo šťávy z citronu
  • 150g kuromame (asi 5-6 lžic, recept tady)

POSTUP:
Troubu předehřejte na 175°C. Formu na chlebíček si vyložte pečícím papírem.
Smíchejte všechny suché ingredience-okaru, mouku, cukr, škrob, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a matcha. Vedle smíchejte tekuté ingredience-rozmačkaný banán na kaši, mléko, olej, vanilkový extrakt a ocet. Nalijte tekuté ingredience do sypkých a pořádně promíchejte, vznikne těsto, které je spíše tužší, ale ne zase moc tuhé, mělo by se trochu lít. Pak lehce do těsta vmíchejte kuromame (nechte si jich pár na ozdobu) a těsto nalijte do připravené formy. Ozdobte zbytkem kuromame a pečte 60 minut, radši ale zkontrolujte špejlí (pokud se na ní těsto nenalepí, když do chlebíčku píchnete, je hotovo). Nechte úplně vychladnout, pak teprve vyndejte z formy, nakrájejte na plátky a podávejte.

Snězte nejlépe ještě ten den po upečení, nebo zbytek skladujte zabalený v potravinářské fólii v chladu a temnu po ještě asi další 2 dny.






Žádné komentáře:

Okomentovat