Chikuzen-ni 筑前煮 (Dušená kořenová zelenina se seitanem)



Chikuzen-ni je jedno z mnoha chodů v tradičním jídle osechi ryori, které se jí v Japonsku na Nový rok.

V tomto pokrmu se nejčastěji používá kuře, já ho ale nahradila domácím seitanem ve skvělé marinádě, kterou po vyndání seitanu nemusíte vyhazovat, ale použít ještě dál v jiném receptu.
Seitan s další kořenovou zeleninou lehce osmahne, pak si přidá silný vývar se sojovou omáčkou, nechá se chvíli povařit do změknutí a je hotovo, v podstatě potřebujete pouze jeden hrnec.
Jde v podstatě o klasické obyčejné nimono (dušené jídlo), pokud tohle jídlo budete vařit jako součást osechi ryori, je vždy hezké si dát práci s vykrájením lotosového kořene a mrkve do květinových tvarů a konnyaku zamotat do velice jednoduchého ornamentu.

Tohle jídlo můžete udělat dopředu a stále bude chutnat dobře i za pokojové teploty.


SUROVINY:
na 4 porce

seitan:

  • 150g seitanu natural (nebo domácího seitanu)
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce tamari
  • 1/2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky třtinového cukru

POSTUP:
Seitan si připravte den předem, aby se do něj marináda co nejvíce vsákla.
Marinádu připravte jednoduše tak, že smícháte všechny ingrediece, přidáte na kousky nakrájený seitan, promícháte a necháte přes noc uležet v lednici.

Houby nechte nasáknout ve vodě po dobu 20 minut, pak je na hlavičkách nakrojte do křížku, aby při vaření vytvořily pěkný vzorek.
Nakrájejte a vytvarujte konnyaku, převařte ho ve vodě, kterou pak slijte, nahraďte ji čistou vodou a nechte vychladnout.
Nakrájejte lotosový kořen a nechte ho 15 minut ve vodě s trochou octa, aby netmavl.
Lopuchový kořen nakrájejte na nudličky a nechte ho také 15 minut ve vodě s trochou octa, aby neztmavl.
Nakrájejte mrkev, hráškové lusky zbavte tvrdých špiček a vláken po stranách, pak je šikmo seřízněte.
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, z vodního bambusu sloupněte první vrstvu a nakrájejte na plátky.

V hrnci osmahněte seitan, pak přidejte lotosový kořen, konnyaku, lopuchový kořen, brambory, houby, vodní bambus a osmahněte. Přidejte dashi vývar, mirin, saké, cukr, sojovou omáčku a sůl, promíchejte, přiklopte a přiveďte k varu (tekutina by neměla úplně zakrývat ingredience). Jakmile se začne voda vařit, ztlumte žár na střední a pomalu vařte pod pokličkou 15 minut. Pak ochutnejte a případně dodejte sůl či jinak dochuťte, přidejte mrkev a hrášek a vařte ještě dalších 5 minut.

Servírujte teplé, nebo studené, chutná dobře na oba dva způsoby.






Žádné komentáře:

Okomentovat