Kohaku namasu 琥珀なます (rychlá nakládaná bílá ředkev a mrkev)



Namasu je velice široký pojem pro mnoho druhů nakládané zeleniny, nama znamená zelenina, v tomto případě velice jemně nakrájená a su znamená ocet. Příprava namasu není tak složitá, jako u jiných druhů nakládané zeleniny, netrvá rok, ani měsíc, týden, ani den, je třeba pouze pár hodin na uležení.

Toto namasu z mrkve a ředkve se nejčastěji podává jako součást osechi ryori, japonské novoroční jídlo. Červená a bílá barva jsou v Japonsku používány jako slavnostní barvy při různých obřadních ceremonií, symbolizují štěstí. Kohaku je slovní spojení pro červenou a bílou barvu, proto ten název (samozřejmě se tomuto pokrmu dá také říkat aka (červená) shiro (bílá) namasu).
Někdo by mohl namítnout, že mrkev není červená, ale oranžová. Nemám pro to vysvětlení, asi je oranžová dostatečně blízko červené a tak se prostě používá mrkev, opravdu netuším :D . Pokud by vám to vadilo hodně, použijte neoloupané červené jablko a snižte množství cukru, mohlo by to také fungovat.

Poměr mrkve ku ředkvi by měl být asi 1:5, mrkve by mělo být podstatně méně, než ředkve, aby to vypadalo hezky, ředkev se neztrácela v mrkvi, a také aby salát chutnal dobře a lépe se jedl.




SUROVINY:
na 2-4 porce

  • 1/3 bílé ředkve (daikon)
  • 1 menší mrkev
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce yuzu šťávy (popř. citronové šťávy)
  • trochu sušené yuzu kůry (popř. sušené citronové kůry)
+mandarinka na výrobu mističky

POSTUP:
Ředkev a mrkev nakrájejte na tenké nudličky, posypte solí a promasírujte rukama, dokud zelenina nezačne pouštět vodu. Nechte stát 15 minut.
Vymačkejte ze zeleniny všechnu přebytečnou vodu a dejte ji do nové misky, přidejte cukr, ocet, vodu, yuzu šťávu a kůru a pečlivě promíchejte. Před podáváním nechte vychladit a odležet na pár hodin v lednici.



Mandarinkovou mističku vyrobíte tak, že odříznete kousek horní části, kterou si necháte jako pokličku. Pak opatrně mandarinku vymačkejte, dávejte pozor, aby se neroztrhla (jako se to stalo mně :D ). Zbylou vlákninu z mandarinky vydlabejte lžičkou.
Pak už jen naplňte vychlazeným namasu, ozdobte čerstvou citronovou kůrou nakrájenou na tenké proužky a přiklopte mandarinkovou pokličkou.




Žádné komentáře:

Okomentovat