Ozoni (z oblasti Kanto) お雑煮



Ozoni je jedno z mnoha chodů japonského novoročního jídla osechi ryori, příprava a ingredience se liší region od regionu, domácnost od domácnosti, lidé si do této polévky, jejíž základem je prostě kousek mochi ve vývaru, přidávají mnoho dalších věcí podle chuti. 
Ale obecně se typy ozoni rozlišují na dva druhy, podle toho, jestli je ze západní oblasti, či z východní. V oblasti Kansai (západ) má polévka mléčnou barvu díky speciálnímu druhu bílého misa saikyo. To jsem letos bohužel nikde nesehnala, protože jsem se rozhodla udělat si ozoni tak, jak se většinou dělá v oblasti Kanto (východ). Ta je čirá, základ tvoří vývar z kombu a hub shiitake, přidává se kus opečeného mochi, (a kuře, rybí koláček kamaboko, ale opět, jsme na veganském blogu :D), mrkev a komatsuna (chutí a vzhledem se blíží špenátu, proto ji můžete špenátem v pořádku nahradit).




SUROVINY:
na 4 porce
  • 1 l shiitake kombu dashi (postupujte dle tohoto receptu, jen přidejte ještě 4 sušené houby shiitake, které pak ještě použijete do polévky)
  • 1 mrkev (vykrájená způsobem nejiri ume)
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce saké
  • 1 lžíce mirin
  • 1 lžička soli
  • 4 ks kiri mochi
  • 4 hrsti čerstvého špenátu/komatsuny
  • proužky citronové kůry
POSTUP:
Shiitake kombu dashi přiveďte k varu, přimíchejte sojovou omáčku, saké, mirin a sůl, případně dochuťte dle libosti. Přidejte mrkev, celé namočené houby (na kterých jste po namočení nařízli křížek) a vařte 5 minut, pak sundejte z plotýnky. 

Špenát/komatsunu hoďte do vroucí vody a vařte 30 sekund, pak rychle slijte, propláchněte studenou vodou a přebytečnou vodu jemně vymačkejte. 

Mochi orestujte na sucho na nepřilnavé pánvičce z každé strany, trochu se nafoukne, změkne a chytne zlatavou barvu. Nebo ho můžete upéct v troubě, kde se také nafoukne, změkne a po stranách zezlátne. Nebo pokud nechcete mochi na povrchu křupavé, ale spíše připomínající sýr, můžete ho chvíli povařit spolu s polévkou do změknutí, tento způsob přípravy mochi do polévky ozoni je v oblasti Kanto původní.

Do misek naporcujte špenát/komatsunu, do každé misky dejte jedno mochi (rovnou z pánvičky, mochi jak chladne, tak i tvrdne!), zalijte vývarem (tak, aby v každé misce byla nějaká mrkev a jedna houba), ozdobte citronovou kůrou a podávejte.


Žádné komentáře:

Okomentovat