Dvoubarevné medvědí buchty plněné pudinkem



Tenhle dekorativní způsob pečení chlebových bulek je v Japonsku velice populární, můžete z nich udělat v podstatě cokoliv-veverky, kočky, psy, prasátka, křečky, kuřátka...ale asi nejjednodušší a nejčastější jsou medvědi.
Jsou to bulky na japonský způsob, takže jsou hodně měkké a nadýchané, bez kůrky, spíše než slané jsou lehce nasládlé. A máte je i takhle pěkně naporcované, takže si každý může odtrhnout svůj kus. A nebo dva.
Já jsem si říkala, že udělat obyčejné bulky je trochu nuda (nechci říkat suché, protože japonský chleba není vůbec suchý, dá se jíst i jen tak samotný) a rozhodla jsem se je udělat na sladko a naplnit je čokoládovým a vanilkovým domácím pudinkem. A bude vám to jíst i rodina, která se vašich japonských pokusů nechce ani dotknout, protože to vypadá jako naše české klasické buchty (jenom trochu vzhledově vylepšené, ale ty klasicky posypané moučkovým cukrem s tvrdším povrchem mají taky něco do sebe :3 ).

Musím pochlubit, že sladká kynutá těsta mi jsou čím dál tím víc, každým pokusem je těsto víc vytuněné podle toho, jakou chci aby mělo po upečení strukturu a vlastnosti.
Tohle těsto jako takové není moc sladké, takže jsem si mohla dovolit naplnit ho dost sladkým pudinkem. A použila jsem metodu tangzhong. Protože určitě všechny z vás štve, že když upečete nějaké kynuté buchty nebo bochánky, druhý den jsou už dost tvrdé a třetí den už nejsou k jídlu. Tangzhong je čínský vynález, kdy se voda s trochou mouky povaří tak, aby zhoustla a pak se přidá do těsta. Je za tím jakási chemie, ale to po mně prosím nechtějte :D . Důležité je, že po při použití této metody bude vaše pečivo krásně vláčné, nadýchané, jemné, pružné, lehoučké, doslova se bude rozplývat na jazyku, kůrku nemá prakticky žádnou a vydrží takhle pěkně měkký i pár dní (ale i když jsem už pečiva s použitím tangzhongu upekla pěknou řádku, nikdy se nedožilo třetího dne :D ). Proto je tohle skvělá metoda pro pečení toastového chleba, která se u nás v Česku začíná stávat čím dál více populární. Já takhle připravuji i japonský toastový mléčný chléb shokupan, což je naprosto bezkonkurenční chleba, který se dá připravit snad na milion způsobů, vlastně jsem tenhle recept připravila z mého originálního receptu na shokupan, který se tu také dříve, či později objeví. (Samozřejmě mám taky moc ráda náš český kmínový chleba s pěkně vypečenou kůrkou a nakyslým kváskovým vnitřkem.)












SUROVINY:
na čtvercovou formu 21x21 cm
těsto:

  • 125g tangzhong (1/2 směsi z 50g hladké pšeničné mouky a 200g vody)
  • 300g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 7g sušeného droždí
  • 6g soli
  • 20g cukru
  • 20g sušeného rostlinného mléka (já použila rýžového Zajíce)
  • 30g slunečnicového oleje
  • 100ml sojového/mandlového mléka
  • 12g Holandského kakaa+1 lžíce sojového/mandlového mléka
  • černý jedlý fix na ozdobu nebo hořká čokoláda na vaření

náplň:
vanilkový pudink:

  • 250ml sojového/mandlového mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu

kakaový pudink:

  • 250ml sojového/mandlového mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 velká lžíce Holandského kakaa

POSTUP:
Nejprve si připravte tangzhong. Smíchejte metličkou vodu s moukou tak, aby vzniklá směs byla pokud možno úplně bez pucků. V kastrůlku za stálého míchání ohřejte a těsně před tím, než se směs začne vařit, zhoustne jako pudink. Odstavte z plotýnky a nechte trochu vychladnout. Vznikne vám 250g tangzhongu, v tomto receptu ho budete potřebovat pouze polovinu (125g), zbytek můžete uchovávat v lednici přikryté potravinářskou fólií asi ještě 4 dny a udělat z něj něco dalšího.

Jako další si připravte pudinkové náplně. Klasicky smíchejte v části mléka cukr, škrob, vanilkový extrakt tak, abyste se zbavili všech pucků a přilijte ke zbytku mléka do hrnce. Za stálého míchání přiveďte k varu a až pudink zhoustne (je to hned po tom, co se začne vařit), nalijte ho do misky a nechte ho zcela vychladnout. Totéž proveďte i s kakaovým pudinkem, jenom při míchání mléka s cukrem a škrobem přidejte místo vanilkového extraktu kakaový prášek.

Smíchejte polovinu (125g) tangzhongu, mouku, škrob, droždí, cukr, sušené mléko, sůl, olej, mléko a smíchejte, pak těsto vyklopte na pracovní plochu a propracujte, aby vzniklo kompaktní těsto, ale v této chvíli ho ještě moc nehněťte, protože budete přidávat ještě kakao. Při propracovávání a ani v dalších krocích se nepoužívá mouka na posypávání (protože při větším množství mouky by těsto nebylo po upečení nadýchané).
Rozdělte těsto na 2 stejné díly. Jeden zůstane bílý, ten hněťte ručně 15-20 minut (robotem je tento proces podstatně rychlejší), dokud těsto přestane lepit, bude pružné a hladké. Dejte do mísy, přikryjte utěrkou a dejte kynout při pokojové teplotě.
Do druhé poloviny těsta přidejte kakao s mlékem a také pečlivě prohněťte, dokud přestane lepit, bude pružné a hladké, také to trvá asi 15-20 minut ručním hnětením. Hnědé těsto dejte také kynout do mísy při pokojové teplotě přikryté utěrkou.

Po 2-3 hodinách by mělo těsto dvakrát zvětšit svůj objem. V tomto okamžiku obě dvě těsta vyklopte na pracovní plochu (zase nepoužívejte žádnou další mouku, stejně jako jste ji nepoužili v žádném předchozím kroku a ani ji nepoužijete v žádném následujícím). Každé zvlášť propracujte a vyžeňte z nich vzduch. Bílé rozdělte na 4 stejné kusy a z každého ukrojte ještě kousek na uši, který rozdělíte ještě na další dva kousky. Hnědé rozdělte na 5 stejných kusů a také ukrojte kousek na uši, který pak taky ještě rozdělíte na dva menší. Ze všech kusů vytvarujte kuličky. Měli byste skončit se 4 bílými velkými kusy a 8 malými, se 5 hnědými kusy a 10 malými.
Každý větší kus bude hlava, ten rozválejte na plát (aby se vám dobře pudink balil, já jsem nejdřív udělala malou placku-viz fotka níže-a měla jsem fakt velký problém pudink zabalit), doprostřed dejte pudinkovou náplň (do světlých vanilkový, do hnědých kakaových, nebo naopak, pokud chcete) a zabalte a pečlivě seštípněte všechny konce k sobě, aby pudink nevytekl. Upravte opatrně tvar zpět na kouli a vyskládejte je do připravené hranaté formy vyložené pečícím papírem (pokud to je nutné a nemáte rovnou formy s nepřilnavým povrchem). Přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě další 2-3 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem a nezaplní se všechny mezery mezi nimi.
Uši jste měli mezitím v lednici přikryté potravinářskou fólií, aby se zpomalilo kynutí. Pokud trochu nakynuly, propracujte je a vyžeňte z nich vzduch, pak je opatrně pomocí párátka přilepte na vykynuté hlavy.
Dejte péct do trouby předehřáté na 175°C po dobu 15-20 minut. Nechte je trochu vychladnout a pak je opatrně vyndejte z formy tak, aby se od sebe neodtrhly. Nechte je ještě trochu vychladnout tak, aby se daly jíst a podávejte. Teplé jsou úplně nejlepší, ale studené jsou taky skvělé, díky tangzhongu mají měkoučký i povrch a vydrží i několik ní pořád ještě měkké a chutné (ale i tak je radši zabalte ještě do potravinářské fólie).

Já zdobila černým jedlým fixem, ale jelikož to vypadá, že veganský černý jedlý fix se asi hned tak nesežene (a já si už za boha nedokážu vzpomenout, kde jsem ho vzala a od jaké je značky), určitě stejně snadno to půjde ozdobit rozpuštěnou hořkou čokoládou na vaření!Jenom ji stačí nalámat na kousky, dát do pytlíku, nechat rozpustit v horké vodě, nastřihnout roh (udělat opravdu mini dírku) a zdobit ;). 

A taky vám minimálně polovina z každé barvy pudinku zbyde, takže ho snězte jen tak ;). 












9 komentářů:

  1. Úžasné, musím to co nejdříve vyzkoušet xD Mňam

    OdpovědětVymazat
  2. Dajú sa spraviť aj na bezlepkový spôsob? Napríklad s ryžovou múkou? :) vyzerajú úžasne 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S bezlepkovým pečením nemám vůbec žádnou zkušenost, bohužel :(. Moc se omlouvám, ale nemůžu vůbec poradit, ale určitě bych všechnu pšeničnou mouku rýžovou nenahrazovala.

      Vymazat
  3. Ahoj, chci se zeptat na rozměry té formy, když to tam tak pěkně pasuje :o)
    Moc díky,
    Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tam napsané hned úplně na začátku receptu, tam vždycky píšu buď rozměry formy nebo kusy :) Ale dyžtak je to forma 21x21 cm ;) výška bych řekla asi tak cca 8 až 10 cm, ale to není tak důležité ;) .

      Vymazat
  4. můžu použít normální mléko? neumím si představit chuť toho pudinku jen z bramborového škrobu a rostlinného mléka-to bych asi nepozřela.

    OdpovědětVymazat