Kočičí dvoubarevné buchty plněné pudinkem (karamelový a z černého sezamu)



Po úspěšných medvídcích jsem se pokusila o kočky. Po několikadenním hledání černého tahini, které se někam schovalo, jsem měla konečně stěžejní ingredienci na černé kočky a mohla jsem začít péct. Takže tedy, černé kočky mají v těstě zapracované černé tahini a uvnitř je také pudink s černým tahini, světlé kočky jsou klasicky jen kynuté obyčejné těsto a uvnitř karamelový pudink. Pokud máte rádi mák, určitě doporučuji černé tahini použít, protože to jako mák chutná. Pokud byste chtěli černá sezamová semínka nahradit mákem, úplně si nejsem jistá, jak by to vyšlo barevně, možná by to chtělo mák namlít opravdu hodně na jemno. Karamelový pudink tentokrát není domácí, škoda. Zkoušela jsem ho udělat, ale nepovedlo se, pudink jako karamel vůbec nechutnal, tak jsem sáhla po tom z obchodu. Těsto je kynuté, jen s tím rozdílem, že je zadělané čínskou metodou tangzhong, které těsto po upečení dělá obzvláště vláčné, nemá žádné tvrdé a opečené okraje (pokud to teda nenecháte v troubě moc dlouho :D ) a hlavně jsou buchty dobré nejen hned teplé po upečení, ale i vychladlé a zůstanou dobré i druhý den, možná i třetí i čtvrtý, ale takhle dlouho ještě nikdy nevydržely. Těsto i postup je pořád stejný, jako u buchet s medvědy, jenom jsem trochu změnila příchutě a také to sem dávám jako další inspiraci na tvar. A hlavně to byl takový pokus, protože tohle budu dělat jako dárek pro Chi starší sestru, takže jsem chtěla vědět, jak by to vypadalo. Jinak pokud vám vadí jíst jídlo ve tvaru zvířat, samozřejmě si můžete tento tvar odpustit a udělat obyčejné buchty. 
Dají se z toho dělat i doslova umělecká díla, podívejte se třeba na tohle:


zdroj
Tak snad budu taky někdy na takové úrovni, kdy budu umět vytvořit a upéct takováto epická díla. 

















SUROVINY:
na hranatou formu 21x21cm 
TĚSTO:
tangzhong:

  • 50g hladké pšeničné bílé mouky
  • 200g vody

bílé:

  • 62g tangzhongu
  • 150g hladké bílého pšeničné mouky
  • 4g sušeného droždí
  • 1 velká lžička bramborového škrobu
  • 10g cukru
  • 10g sušeného rostlinného mléka (já použila rýžového Zajíce)
  • 50g sojového/mandlového mléka
  • 3g soli
  • 15g slunečnicového oleje

s černým sezamem:

  • 65g tangzhongu
  • 150g hladké bílé pšeničné mouky
  • 4g sušeného droždí
  • 1 velká lžička bramborového škrobu
  • 10g cukru
  • 10g sušeného rostlinného mléka (já použila rýžového Zajíce)
  • 50g sojového/mandlového mléka
  • 3g soli
  • 40g černého tahini (pasty z černého sezamu, koupíte v lepší zdravé výživě, na internetu, nebo si můžete vyrobit domácí podle tohoto receptu)

NÁPLŇ:
karamelová:

  • 1/2 pytlíčku karamelového pudinku
  • 250ml sojového/mandlového mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžička bramborového škrobu

z černým sezamem:

  • 2 velké lžíce černého tahini (pasta z černého sezamu)
  • 1 velká lžíce bramborového škrobu
  • 250ml sojového/mandlového mléka
  • 3 lžíce cukru
+na ozdobu černý jedlý fix nebo rozpuštěnou čokoládu na vaření

POSTUP:
Nejdřív si připravte tangzhong. Spotřebujete pouze polovinu (tedy na každou barvu těsta 1/4), druhou polovinu určitě nevyhazujte, můžete ji nechat až 4 dny v lednici přikrytou fólií, aby neoschla, a použít na další jiné pečivo.
Smíchejte pořádně metličkou vodu s moukou tak, aby tam pokud možno nebyly žádné pucky. Za stálého míchání pak zahřívejte na plotýnce a jakmile směs začne přicházet k varu, začne houstnout a mít konzistenci takového lepidla. Míchejte tak dlouho, aby směs zhoustla celá a rovnoměrně, pak sundejte z plotýnky. Před použitím nechte tangzhong trochu vychladnout.

Připravte si náplně. Na karamelovou náplň smíchejte pudink a škrob s částí mléka, aby nevznikaly pucky. Přilijte zbytek mléka, promíchejte už v kastrůlku, přidejte cukr a za stálého míchání vařte do zhoustnutí a hotový pudink nechte zcela vychladnout.
Pudink z černého tahini připravte obdobně. V odlejte trošku mléka, v něm smíchejte škrob, aby nevznikaly pucky, pak tuto směs smíchejte se zbytkem mléka v kastrůlku, přidejte tahini a cukr a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Pudink nejdřív nemá moc žádnou barvu, ale jak houstne, tak i pěkně černá. Tento pudink taky nechte zcela vychladnout.

Teď přichází na řadu už samotné těsto. Každé těsto se připravuje zvlášť, aby se bílé neobarvilo od černého. Ale jinak je jejich pracovní postup stejný. Jednoduše v míse vše smíchejte a pečlivě propracujte rukama. Nepoužívejte už žádnou další mouku na poprášení, pouze hněťte asi tak 15 minut ručně (robotem to je podstatně rychlejší a jednodušší), aby těsto přestalo lepit, začne být hladké, vláčné a pružné. Každou barvu těsta dejte do vlastní mísy, postříkejte trochu vodou, přikryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě 2-3 hodiny (nebo tak dlouho, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem).

Vykynuté těsto propracujte a vyžeňte z něj vzduch, opět nepoužívejte žádnou další mouku, ani v dalších krocích. Černé těsto rozdělte na 5 stejných dílů, z každého pak odřízněte ještě kousek, který pak rozdělíte na dva, ty budou uši, větší část bude tělo. Světlé těsto rozdělte na 4 stejné díly + ještě jeden malý kousek na zdobení černých koček. Z těchto 4 dílů opět odřízněte kousek na uši. Ze všech částí udělejte bochánky. Měli byste tedy skončit s 9 velkými, 18 malými bochánkem a 1 takovým středně velkým kouskem. Každý velký bochánek představující tělo rozválejte válečkem na placku o průměru cca 15cm, doprostřed dejte pudink (já dala do černých černý pudink a do světlých karamelový) a pečlivě zabalte a seštípněte okraje k sobě, aby pudink nevytekl, položte je švem dolů a ještě upravte trochu tvar. S větší plackou se vám bude pudink zabalovat lépe, z mé zkušenosti vím, že udělat malou placku do dlaně s tím, že okraje si pak vytáhnu, není dobrý nápad.
Naplněné bochánky poskládejte střídavě (nebo dle libosti) do formy, postříkejte trochou vody, přikryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě asi další 2 hodiny (nebo tak dlouho, aby se mezery mezi nimi zaplnily). Kousky na uši a zdobení přikryjte potravinářskou folií a dejte do lednice, aby moc nenakynuly mezi tím, co kynou tělíčka.

Po vykynutí tělíček už přichází na řadu zdobení a pečení. Troubu si předehřejte na 180°C a připravte si formu (vymažte ji/vyložte ji pečicím papírem/nebo s ní nedělejte nic, pokud ji máte nepřilnavou, jako já). Těsto na uši propracujte, vyžeňte z nich případný vzduch a vytvarujte je do trojúhelníku. Pomocí párátka je připevněte na hlavičky. Pak ze zbytku na zdobení černých koček udělejte černým kočkám oči, ty také připevněte párátkem, případně přidejte nějaké proužky jako mourování nebo tlamičku. Pečte asi 15 minut, až budou světlé kočky nahoře trochu zezlátlé, je hotovo.
Nechte je trochu vychladnout, vyndejte z formy. Teplé jsou úplně nejlepší, ale studené se zase od sebe lépe oddělují. Pokud je budete zdobit fixem, můžete na ně kreslit i v době, kdy zcela nevychladly, pokud použijete čokoládu, zdobte až zcela vychladlé buchty.

Jsou moc dobré i druhý den (teoreticky by měly být dobré i třetí, možná i čtvrtý den, ale to nevím, protože takhle dlouho ještě nikdy nevydržely), jen je dobré je po úplném vychladnutí zabalit do potravinářské fólie, aby moc neoschly.










5 komentářů:

  1. Neskutečně se ti povedly, bylo by mi až líto je sníst, jak jsou roztomilé! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!! :) Ony jsou i dobré, takže tahle prvotní lítost člověka hned přejde :D

      Vymazat
  2. Onomnom ...vypadají skvělé.
    Tangzhong by mi v opačném poměru přišlo jako "přírodní" lepidlo. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Super nápad vyzerajú tak chutne.

    OdpovědětVymazat