Sakurové okvětní lístky na posledním sněhu-přicházející jaro 行く春



Wagaši (japonské čajové tradiční sladkosti) s motivem sakury jsou jedny z mých úplně nejoblíbenějších, celkově jarní a také podzimní tématika je na wagaši asi úplně nejlepší a vznikají ta nejkrásnější díla.
A protože je tento týden ještě nějaký ten sníh, dokonce i dva dny dost sněžilo, a i přes jsem už viděla pár rozkvétajících sakur, rozhodla jsem se dneska udělat tyto jemně růžové sladké koule z lepkavé rýže, s lehce nahořklou mandlovou chutí a plněné jemnou sladkou pastou z bílých fazolí. Nahoře je sníh, který se originálně dělá z vaječného bílku, ale od té doby, co se objevil zázračný nálev z cizrny, si už i vegani můžou vesele pochutnat i na tomto.
Tohle není můj nápad, okouzlila mě fotografie v knížce wagaši od Haruko Kanezuky (金塚晴子).


Takže recept také úplně můj není, ale trochu jsem ho poupravila, protože paní Kanezuka používala jiný typ rýže močigome, která byla už předem rozmělněná, taky používala více vody a připravovala rýži úplně jiným způsobem. Takže se opět konala těžká improvizace, protože japonsky pořád ještě neumím, překladač na knížku aplikovat nemůžete (ne, že by k něčemu na internetu byl) a rozhodně nejsem schopná si přečíst, jak rýži připravila a co to vlastně bylo za rýži a vlastně jak má být celý postup správně :D . Prostě luštění z fotek, přelouskávání kandži, které už znám a katakany (do které jsou většinou přepsaná slovíčka pocházející z angličtiny, takže s trochou fantazie můžete uhádnout, co by to asi mohlo znamenat) a dávat si to do nějakých souvislostí. Ale že mi to dalo zabrat, koukala jsem na to tak dlouho, dokud jsem z toho něco nevykoukala, hlavně ten sníh, protože s ním nemám ještě žádné zkušenosti a hrozně jsem se bála toho, že když do něho přileju horkou tekutinu, tak zplaskne. Naštěstí nezplasknul.

S barvou to nepřehánějte, opravdu stačí jenom pár zrníček nebo jedna kapka, tyto sladkosti mají zobrazovat přírodu, proto by taky měly mít přírodní, tlumené, jemné barvy (pokud zobrazovaná věc není náhodou křiklavě zbarvená).











SUROVINY:
na 10 ks

  • 120g močigome (sladká kulatozrnná rýže)
  • červené barvivo (na okvětní lístky a moči, stačí trošička)
  • 2 velké lžíce cukru (nejlépe johakutó, ale bílý krystal je taky v pořádku)
  • špetka soli
  • případně sakurové aroma nebo aroma hořkých mandlí
  • 70ml vody
  • 150g široan (sladká jemná pasta z bílých fazolí, recept na domácí tady)
  • 2g agaru v prášku
  • 100ml vody
  • 100g cukru (bílý krystal)
  • 15g nálevu z cizrny z konzervy
  • modré barvivo (zase jenom trošička)
  • cca 30g nerikiri (recept tady) a trochu bramborového škrobu na okvětní lístky
  • 50ml vody+25g cukru na sirup na ruce

POSTUP:
Rýži několikrát pořádně propláchněte ve vodě, mněte ji mezi prsty a vyměňujte vodu tak dlouho, až voda začne být místo mléčně zabarvená čirá, trvá to i několik minut, ale pokud byste si s tímto nedali tu práci, tak by to mělo dopad na výslednou chuť moči.
Do propláchnuté rýže nalijte čerstvou vodu tak, aby byla všechna ponořená a namáčejte 8-10 hodin při pokojové teplotě. Pokud vezmete jedno zrnko rýže a půjde snadno rozdrtit mezi prsty, rýže je připravená.
Vodu slijte, rýži přesypte na plátno, to zavřete a zatočte a párkrát paličkou nebo pomocí surikogi (japonský dřevěný tlouček do hmoždíře) jemně rozdrťte zrnka rýže tak, aby byla asi tak na dvě poloviny, moc to ale nepřehánějte.
Bambusový pařáček vyložte jemný plátýnkem (já použila plátěný kapesník), nasypte do něj rýži, přiklopte a dejte do na pánvičku s vodou na dně, přiveďte k varu a napařujte 30 minut. Po 15 minutách, v polovině času napařování, odklopte, postříkejte trochu vodou (aby rýže nebyla suchá a lépe se s ní pracovalo) a vařte zbývajících 15 minut.









Mezitím, co se bude rýže vařit, si připravte barevný sirup. Smíchejte 180ml vody s troškou červeného barviva (opravdu stačí pár zrníček/1 kapka) tak, aby měla světle růžovou barvu, dávejte opravdu pozor, abyste to nepřehnali! Přidejte 2 lžíce cukru, sůl, pár kapek aroma a promíchejte, dejte v kastrůlku na plotýnku, přiveďte k varu, aby se cukr úplně rozpustil, pak z plotýnky sundejte a nechte vychladnout.



Široan rozdělte na 10 stejných částí (každá by měla mít asi 15g) a vytvořte z ní koule. Přikryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice, dokud nebude čas ji použít.


Sirup na ruce připravte tak, že smícháte 50ml vody a 25g cukru a buď ohřejete v mikrovlnce, nebo na plotýnce, aby se cukr úplně rozpustil.

Hotovou rýži dejte do misky, přilijte sirup, pečlivě promíchejte a nechte pod vlhkou utěrkou vychladnout do lednice.
Rozdělte ji na 10 stejných dílů (pokud nemáte odhad, doporučuji použít digitální váhu), z každého udělejte kouli, z té pak placku a tou obalte široan. Namáčejte si ruce do sirupu, aby se vám rýže nelepila a držela u sebe a ne na vašich rukách.
Hotové koule přikryjte potravinářskou fólií, aby neoschly, a dejte do lednice, než si připravíte zdobení.






Teď se pusťte do okvětních lístků. Pečlivě smíchejte nerikiri s troškou červeného barviva, abyste získali pěknou růžovou barvu, může být trošku výraznější, protože škrob, kterým budete podsypávat, barvu zesvětlí. Pracovní plochu si posypte bramborovým škrobem, na něj dejte obarvené nerikiri, to také trochu posypte škrobem a rozválejte na tenkou placku válečkem, pomáhejte si škrobem od případného lepení. Placku oprašte a vykrájejte z ní 10 malinkých sakurových okvětních lístků. (Velice doporučuji pořídit si vykrajovátko, je dost nápomocné a nemusíte se s každým mini lístkem vykrajovat půl hodiny a udělejte jich trochu víc, kdyby se nějaký někam zatoulal. Taky vám těsto zbyde, je ho víc pro lepší manipulaci, takže zbytek snězte nebo použijte ještě na něco jiného.) Doporučuji je nechat trošku oschnout, aby nebyly moc měkké a lépe se s nimi pracovalo.




A nakonec sníh. Nálev z cizrny vyšlehejte do sněhu. Smíchejte 100ml vody s agarem, přiveďte k varu a vařte 1 minutu za stálého míchání, sundejte z plotýnky, přidejte cukr a trošičku modrého barviva a nechte cukr úplně rozpustit. (Barva by měla být opravdu lehounce modrá, spíš vůbec, ale přeci jen maličko.) Hned horký sirup začněte po troškách přilévejte do sněhu, zatímco ho budete stále šlehat. Nebojte se, sníh by neměl spadnout (pokud to ovšem do něj hned nenalejete a neudusáte to stěrkou nebo lžící), bude dost tekutý, ale to chcete, protože to velice rychle tuhne a už s tím nic neuděláte. Takže opatrně ještě vlažným sněhem polijte každou kouli, ale jen tak, abyste vytvořili linii, ne aby se vám celé moči pod sněhem schovalo. Jak se sníh dostane do kontaktu se studenou rýží, ztuhne. Nakonec na každou kouli dejte nahoru na sníh jeden okvětní lístek (pokud možno pokud je sníh stále ještě měkký, ale i když už ztuhnul, lístek se tam dá taky připevnit).







Podávejte co nejčerstvější, nejlépe ihned, se zeleným čajem mača. Pokud je budete jíst až za nějakou dobu, přikryjte je potravinářskou fólií, aby neoschly, a schovejte je do chladna a temna (ale ne do lednice). Druhý den se ještě jíst dají, ale už začínají tvrdnout a nejsou tak dobré.

2 komentáře:

  1. Jako vždy naprostá nádhera a určitě i dobrota~ :) Kdybych tak jen měla potřebné suroviny, hned bych vyzkoušela – takhle to můžu jen obdivovat a do budoucna si připravit nějaká nová pochvalná adjektiva, abych ti tu za chvíli nezněla jako zaseknutá deska :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :) Moc dobře vím, jak se ty suroviny hrozně špatně shánějí, hrozně ráda bych to nosila lidem na ochutnání :/

      Vymazat