Cookies z cizrny



Cizrna je pro mě kouzelná věc. Můžou se z ní udělat nejrůznější placičky či karbanátky, falafel, hummus, pomazánky, rozmačkat a dát mezi toasty se solí a pepřem...nebo naopak třeba můj milovaný cookie dough dip, všemožné nepečené kuličky, blondies, díky nálevu dokonce i třeba pusinky, pavlova, čokoládová pěna, nadýchaný piškot...a pokud jako já otevíráte konzervu cizrny hlavně kvůli nálevu, než kvůli cizrně, kterou pak potřebujete zdělat, je recept na tyto chutné a zdravé sušenky pro vás jako dělaný.


Recept jsem obšlehla na intagramu od této milé dámy, která mimo tyto sušenky také vaří výborná veganská japonská jídla. Reklama.
Jen jsem místo bílých fazolí použila cizrnu, protože jiná luštěnina doma zrovna nebyla. Kecám, potřebovala jsem nálev na jiné další sušenky. Místo mandlového másla burákové, protože se mi nechtěl nově otevírat 1 kg kýbl. Nechtějí se mi vařit fazole a načnout kýbl s máslem. Lenost level Eliška.
A jelikož doma zrovna byly jen jemné ovesné vločky, které se mi nechtěly mixovat na mouku, nahradila jsem ji špaldovou.
A výsledek mě velice mile potěšil, vznikly moc dobré a jemné sušenky, spíše nadýchanější než křupavé, suché či žvýkací. Zmizely ve mně během jednoho odpoledne ._.


SUROVINY:
na 9 ks

  • 120g uvařené cizrny (nebo z plechovky)
  • 2 velké lžíce jemného burákového másla
  • 2 velké lžíce agávového sirupu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • velká hrst nasekané hořké čokolády kolem 35g)
  • 50g špaldové hladké mouky (lze použít i jinou, např. ovesná mouka=rozmixované ovesné vločky na jemno, mouku postupně přidávejte, dokud nezvnikne pevné těsto)

POSTUP:
Troubu předehřejte na 170°C.
Cizrnu, burákové máslo, agávový sirup a prášek do pečiva rozmixujte do hladka ve výkonném stolním nebo obyčejném tyčovém mixéru.  Postupně přidávejte mouku, dokud nedosáhnete požadované konzistence (se špaldovou mi to vyšlo na 50g) a nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu.



Plech vyložte pečícím papírem. Z těsta vytvořte kuličky, které pak rozplácněte na tenkou placku a poskládejte je na plech. Pečte 20-25 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout.
Nechte je na plechu chvilku vychladnout, pak je přesuňte na chladicí mřížku a nechte sušenky vychladnout úplně.

8 komentářů:

  1. Uloženo do oblíbených stránek a doufám, že se na ně někdy vrhnu. Obdivovala jsem je už na instagramu. Luxusní. :3

    OdpovědětVymazat
  2. Recept je už v záložkách, nemůžu se dočkat, až je upeču, vypadají famózně! :)
    roxyshealthyland.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Páni ty jsou božské,musím je vyzkoušet :D !

    OdpovědětVymazat
  4. Jéé, tak to musím vyzkoušet! :) Sušenky jsem už dlouhatánskou dobu neměla a cizrnu miluji, takže vznikne z toho úžasné jídlo :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sušenky nebo něco sladkého a dobrého a ne moc zdravého musím mít každý den :D i kdyby jen jedna sušenka k čaji. Cizrnu taky zbožňuju, ještě nedávno jsem ani nevěděla, co to je (ukamenovat) a zamilovala jsem si jí po prvním ochutnání :D

      Vymazat