Nejlepší cookies



Zase ten nálev z cizrny :D .
Jak moc si nemůžu zvyknout jej přidávat do pečení, pořád je to ta nejlepší náhrada vejce, jakou jsem kdy použila.
A toto jsou nejlepší sušenky, jaké jsem kdy jedla (ať už veganské či z vajec a másla).
Opravdu.
Uvnitř jsou měkké a žvýkavé a blíže k okrajům zase lehce křupavé.
Prostě lahoda.
Této konzistence se prostě se lněnými semínky, škrobem nebo banánem prostě nedosáhne.


Už se snažím nějaký ten rok zavděčit celé rodině mými veganskými výtvory. Ještě nikdy se mi nepovedlo, aby chutnalo opravdu každému-někdo rád banány, někdo radši kokos, někdo rád čokoládu a někdo zase ovocnou buchtu se šlehačkou. Někdo mokré hutné buchty, jiný zase suché, další zase tvarohové. Pokud má někdo něco rád, ten druhý má rád něco jiného a nesnáší to, co má rád ten první. Prostě hotová věda :D .
Jenže teď jsem dosáhla svého cíle díky těmto magickým sušenkám-pochutnali si opravdu všichni! Prostě zázrak :D .


Není to sice nic zrovna nějak super extra zdravého, ale na druhou stranu je to super extra dobré a pokud chcete někoho ohromit, tyto sušenky jsou prostě sázkou na jistotu.
A aby to nevypadalo, že tady pěji ódy na svůj vlastní recept-bohužel můj není (jinak bych začala samu sebe považovat za bohyni sušenek :D ), ale pravou bohyní sušenek je autorka tohoto receptu, odkud jsem kopírovala.



SUROVINY:
na 12 velkých sušenek nebo 24 menších

  • 1/2 hrnku rostlinného "másla" (Alsan, Provamel, domácí výroba)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/4 hrnku bílého cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 kvalitní Himalájské soli
  • 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
  • 3 lžíce nálevu z cizrny (o konzistenci vajíčka, případně nálev chvíli povařte, aby se zredukoval)
  • 1 hrnek a 2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek nasekané čokolády

POSTUP:
Troubu předehřejte na 180°C.
V míse vyšlehejte elektrickým šlehačem změklé "máslo" s třtinovým i bílým cukrem. Přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu, Himalájskou sůl, vanilkový extrakt, nálev z cizrny a opět vyšlehejte do krémova. Ručně přimíchejte mouku a nakonec čokoládu.
Na pečícím papírem vyložený plech rozmístěte pomocí lžic kopečky těsta dostatečně daleko od sebe (sušenky se při pečení hodně roztečou do stran) a pečte 10-12 minut, až budou okraje nazlátlé. Vyndejte plech z trouby a nechte na něm sušenky pár minut vychladnout (odolejte pokušení ochutnat je ještě horké, rozpadly by se), pak je přesuňte na chladící mřížku a nechte je vychladnout úplně.


2 komentáře:

  1. MNam :))
    Myslis ze by sla mouka pouzit spaldova ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by to jít určitě mohlo, jen nevím, jaké množství bude třeba použít, tipuji že asi trochu míň, než té bílé, protože špaldová docela saje vodu :)

      Vymazat