Vanilkový kuskusovník s rybízem a kokosem



Kuskusovník není žádnou novinkou. Je to opravdu velice jednoduchý a rychlý nepečený dort-hodně podobný jáhelníku, ale rychlejší (sice o pár minut, ale což :D ), protože jáhly se vaří déle než kuskus.
Na léto opravdu ideální-není moc přeslazený-tedy sladký tak akorát a díky kyselému rybízu je hezky osvěžující.
Recept mám odtud, jen jsem ho trochu trochu víc :D  upravila. Korpus jsem udělala místo čokoládový tak vanilkový-vodu jsem nahradila vanilkovým sojovým mlékem od Alpra a vynechala tedy polovinu cukru, protože mléko sladké už bylo. A protože jsem lemra líná, pudink jsem použila kupovaný, ale na svou obranu musím říci, že se jednalo o BIO pudink s opravdovými vanilkovými semínky.
Je můj oblíbený, i když pravda-někomu sednout nemusí, jako třeba mé mámě, ta totiž kuskusovník ani jáhelník nemá ráda, ale takové je to se vším, někomu chutná něco jiného.







SUROVINY:
na formu o průměru cm

  • 700ml vanilkového sojového mléka
  • 50g třtinového cukru
  • 240g celozrnného kuskusu
  • špetka soli
  • 100g strouhaného kokosu
  • 350g rybízu
poleva:

  • pytlík vanilkového pudinku
  • 2 a 1/2 lžíce třtinového cukru
  • 500 ml sojového mléka


POSTUP:
Mléko, cukr, kuskus, sůl a kokos smíchejte, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 10 minut. Odstavte z plotýnky a přiklopte na chvíli pokličkou, aby kuskus nabobtnal.
Pak kuskusové těsto vložte do formy a lžící nebo vařečkou jej umačkejte a urovnejte. Pak rovnoměrně na těsto nasypejte rybíz.
Uvařte vanilkový pudink podle návodu na obalu, ale většinou jednoduše 2/3 mléka nalijete do hrnce, přidáte cukr a přivedete k varu. Ve zbylé 1/3 mléka rozmícháte pudink, vlijete jej do bublajícího mléka, ztlumíte žár a za stálého míchání vaříte do zhoustnutí.
Pak pudinkem přelijte koláč, nechte zchladnout a vložte na pár hodin do lednice, aby ztuhl.

5 komentářů:

  1. Já mám radši tu jáhlovou verzi. :) Taky dělám korpus o hodně tenčí než je horní vrstva. :'D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kuskusovník a jáhlovník každý dělá jinak a i tak jsou všechny recepty hodně podobné :D já mám právě hrozně ráda ten spodek, proto ho dělám tlustší :3 ale možná, že kdybych ho udělala tenčí, možná by to mámě chutnalo :D možná

      Vymazat
  2. Proč mi to děláš? :))) to vypadá prostě skvěle!! Jen tolik mléka doma nemám :( fňuk :D
    Komentářů se neboj:) je to tvůj blog a piš si sem, co chceš ty ;) lidi co kritzují, hlavně závidí..:/ Přesně tak!! a ještě nedejbože nám, kteří jedí normálně vykládají, jak takové porce můžeme sníst, že oni by to nikdy nesnědli atd.. Jako koho to sakra zajímá?:D
    Není to tak úplně dobře.. i doktorka mi říkala, že by bylo fajn mít i 3 na výzo, abych prostě snesla, že stačí být dobrá a ne nejlepší.. souvidí to taky celkem s anorexií:/ jistě si to pamatuješ jíst mín než ona atd..
    Já už ani ne, ale jeden člen rodiny se za to stydí a vždy, když na to dojde řeč, tak řekne, že už jsem vyléčená čím mě vždy totálně nase*e...protože to prostě pravda není a místo toho,aby mě aspon jednou, jedinkrát za tu cestu podpořil tak mi vykládá takový kraviny! už zas jsem se naštvala jen na to pomyšlení..

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo,ten vypada krasne :D !
    Myslis ze by slx misto kuskusu pouzit vlocky ? :)
    PS: Nechetela by ses mrknout na muj blog ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      No, nikdy jsem nezkoušela nepečený koláč z ovesných vloček. Podle mě by bylo lepší když ne kuskus, tak použít ty jáhly. S vločkama to bude možná jako ovesná kaše s rybízem a pudinkem. Mohlo by to být dobré, pokud to zkusíš, určitě mi dej vědět, jak to vyšlo :)! ale za výsledek neručím :/

      Vymazat