Daifuku s černým sezamem / Black sesame daifuku 黒ゴマ大福



Po chvilkové odmlce zase začínám přidávat recepty na blog, mám jich v zásobě opravdu spoustu a to ještě nemluvím o článcích netýkajících se receptů. 
Tak mi držte palce, ať to vypadá opravdu tak nadějně, jak se to zatím tváří, a já budu mít času trošku víc a budu se moct zase začít věnovat nejen blogu, ale i dalším mým zájmům. 

Dost jsem si oblíbila černý sezam-kvůli jeho skvělé chuti, kterou mám asi radši, než chuť obyčejného bílého sezamu, a také díky tomu, jak dokáže přírodně zbarvit jídlo krásně na černo a tak výsledek vypadá ještě k tomu i dosti zajímavě. 

Tentokrát jsem se pustila do daifuku. Jde klasicky o sladké rýžové těsto moči, které je něčím naplněné. V tomto případě jsem do těsta moči vmíchala celá sezamová semínka, takže krásně křupou a dodávají daifuku velmi zajímavou texturu. A jako náplň jsem zaexperimentovala a smíchala košian, sladkou jemnou pastu z azuki fazolí, s černým tahini (pastou z černého sezamu). Ve výsledku tam košian vlastně vůbec necítíte, takže pro ty, kteří anko (sladkou pastu z azuki fazolí) nemusí, ale mají rádi černý sezam, je podle mě tahle sladkost dobrou volbou. 
















SUROVINY:
na 5 ks
  • 50g širatamako (mouka ze sladké kulatozrnné rýže s pucky)
  • 70ml vody
  • 30g bílého cukru
  • 1 lžička mizuame / kukuřičného sirupu
  • 1 lžíce černých sezamových semínek
  • 200g košian (jemná sladká pasta z azuki fazolí, recept tady)
  • 50g černého tahini (pasty z černého sezamu, recept tady)
  • bramborový škrob
POSTUP:
Nejprve si připravte náplň. Pečlivě smíchejte košian s tahini, z hmoty vytvořte 5 stejných koulí, přikryjte potravinářskou fólií a schovejte na později do lednice. 

V žáruvzdorné misce smíchejte nejprve širatamako s vodou tak, abyste se zbavili všech pucků a vnikla jemná kaše. Přimíchejte cukr, sirup a černá sezamová semínka a ohřívejte v mikrovlnné troubě na výkon 700W po dobu 1 minuty, zamíchejte a ohřívejte další 1 minutu. Vznikne vám celkem průhledné, lepivé a tahavé těsto. Je s ním nutné pracovat velice rychle, dokud je ještě horké, protože jak vám bude postupně chladnout, tak už nebude moc lepit a ztratí pružnost a je s ním hrozně těžké něco udělat. 
Pracovní plochu si poprašte bramborovým škrobem, vyklopte na ní těsto, to poprašte i ze shora a rozdělte na 5 stejných dílů. Pak vždy vezměte jeden díl do dlaně, utvořte z něj placku, doprostřed vložte jednu kouli z košian a tahini a těstem ji obalte. Tohle je asi nejtěžší část, chce to dost cviku, než člověk chytí ten správný grif. Tohle udělejte i se všemi zbývajícími čtyřmi kousky, bramborovým škrobem si pomáhejte od toho, aby se vám rýžové těsto nelepilo úplně všude. 
Upravte tvar každého daifuku, oprašte z nich přebytečný bramborový škrob.

Servírujte ihned s kvalitním zeleným čajem. Pokud je chcete jíst později, přikryjte je potravinářskou fólií, aby neoschly, a skladujte na chladném a temném místě, ne však v lednici. Je ale třeba je spotřebovat ještě ten samý den, co jste je připravili, vydrží maximálně do druhého dne, ale už nejsou tak chutné.

English version below.














INGREDIENTS
Makes 5
  • 50g shiratamako (round grain sweet rice flour with lumps)
  • 70ml water
  • 30g white sugar
  • 1 teaspoon mizuame/corn syrup
  • 1 tablespoon black sesame seeds
  • 200g koshian (fine sweet azuki bean paste – recipe here)
  • 50g black tahini (black sesame paste - recipe here)
  • Potato starch


INSTRUCTIONS

First of all, prepare the filling. Carefully mix together koshian and tahini, then make 5 balls of roughly the same size out of that paste. Cover them with plastic wrap and save them in the fridge for later.
Now mix together shiratamako and water in a heatproof bowl so that you get rid of all the lumps and only end up with a fine porridge. Mix in sugar, syrup and black sesame seeds, then put the bowl into the microwave set to the power of 700W and leave it there for 1 minute. After that, stir the paste and put it back inside for another minute.
You get ropey, sticky and almost translucent paste. You have to work very quickly now, as long as the paste is still hot. As it gradually cools down, it loses its stickiness and elasticity and becomes really hard to work with.
Dust the working surface with potato starch, then put the paste on it and dust its upper side as well. Divide it into 5 pieces of the same size and shape. Now take those parts one at a time, make them flat, put one tahini and koshian ball in the middle and wrap it in the paste. That´s probably the hardest part of the whole thing and its perfection comes with practice. Use the potato starch to prevent the rice paste from sticking all over the place. Adjust the shape of each daifuku and dust off the excess potato starch.

Serve immediately with a fine green tea. If you wish to eat the daifuku later, cover them with plastic wrap so that they don´t go stale and keep them in a dark cold place (not in a fridge though). It is necessary to eat your daifuku the same day you made them. You can eat them the second day as well, however, they won´t be as tasty. 

Žádné komentáře:

Okomentovat