Sakuraan (sakurová sladká fazolová jemná pasta/sakura sweet white bean smooth paste)


Modifikace klasické sladké jemné pasty z bílých fazolí pomocí sakurových listů. Skvěle se hodí do různých jarních sladkostí s příchutí sakury, kterých tu bude jistě přehršel, protože nejenže vypadají moc pěkně, ale taky chutnají skvěle. 





SUROVINY:

  • 400g široan (recept tady)
  • 8 nakládaných sakurových listů (recept tady)
  • pár kapek červeného potravinářského barviva
  • pár kapek mandlového aroma
  • pár kapek sakurového aroma/růžové vody

POSTUP:
Pokud máte široan zmražené, nechte ho rozmrazit a s trochou vody navíc ho dejte do hrnce, přiveďte za stálého míchání k varu a žár ztlumte na minimum. 
Nejlepší je ale pracovat s široan hned po uvaření, kdy jste pastu právě dodělali, zhoustla vám a máte ji ještě horkou v hrnci.
Každopádně tedy v obou případech byste měli mít široan v hrnci, který je na plotýnce zapluté na minimum. Sakurové listy nechte 10 minut stát v teplé vodě, aby nebyly tak slané. Z listů odřízněte stonky a listy nakrájejte na co nejmenší kousíčky, ty pak hoďte do široan a zamíchejte. Přidejte do pasty pár kapek červeného potravinářského barviva, stačí opravdu jenom maličko, barva by měla být lehce růžová, ne červená. Promíchejte, přidejte trošku aroma a opět pečlivě promíchejte. S aroma to taky nepřehánějte, pasta by měla jen lehce vonět, rozhodně by neměla vůně ihned bacit do nosu a pasta by neměla chutnat jako levné mýdlo. 
Plotýnku vypněte a pastu před použitím nechte vychladnout, nebo ji dejte do potravinářského zamrazovacího pytlíku, kde ji rozprostřete a pomocí jídelních hůlek rozdělíte na porce, takhle pak budete moci jednoduše zmrzlou pastu na kámen snadno odlamovat od sebe. V lednici vydrží přikrytá pod potravinářskou fólií několik dní, zmražená v mrazáku několik měsíců.



INGREDIENTS:

  • 400g shiroan (sweet smooth white bean paste, recipe here)
  • 8 pickled sakura leaves
  • few drops red food coloring
  • few drops almond extract
  • few drops sakura extract/rose water

INSTRUCTIONS:

If you have your shiroan frozen, let it defrost it over night and put it in a large pot with a bit of additional water, bring to boil while stirring constantly and then lower the heat to minimum.
But working with freshly made shiroan, you just made by following this recipe after you let it rest for a while in a pot, is the best.
Put the sakura leaves in a bowl with hot water for about 10 minutes to remove most of the saltiness. Pat dry the leaves with paper tovel, cut the stems off and cut the leaves into tiny pieces.
So if your white bean paste is already warm, add the chopped leaves, red food coloring, almond and sakura extract (or rose water) and mix well. You don't want to add too much red coloring, since it would turn bright red, a drop or two are enough to achieve rose pink color. Don't add too much exctract too, few drops are just enough, or it will taste like soap, no one wants that.
Let the paste cool completely before using. If you want to use it within a week, you can keep it covered in a plastic foil for a week. Otherwise I recommend to put it in a plastic bag, flatten it, divide with chopsticks into retangles and freeze it for a much longer term. The reason of dividing the paste in the bag is that after it's frozen, you can easily break off the portions as big as you need.

2 komentáře:

  1. Ceho ses ohledne ty anglictiny bala? Dyt to az na par drobnosti mas super prelozeny :)
    Drobnosti jsem poupravila a nenapdlo me lepsi reseni nez to porovnat s originalem a udelat z toho obrazek. (K nahlednuti zde: http://i.imgur.com/0VM8JNk.png)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé moc děkuju, hned jsem to opravila! Ty překlepy, to je moje prokletí :D mám ve zvyku to po sobě nečíst :D .

      Vymazat