Wagaši - léto 2016


Tyhle prázdniny byly snad mé nejproduktivnější a nejzáživnější vůbec, nakonec jsem byla doma ze dvou měsíců jenom tři týdny.
Tak jsem toho tolik nestihla vytvořit a nafotit, ale i tak se o těch pár kousků alespoň vizuálně podělím. 




















Sladkosti v podobě hortenzie. Díky tomu, že se barva jejích květů často mění - můžou být zelené, bílé, světle a tmavě modré, růžové nebo fialové - podle kyselosti půdy, se stala symbolem pro náladovost, nestálost.






Waka ayu - sladkost v podobě tenké palačinky plněné sladkým a měkkým rýžovým těstem gjůhi. Když si ji podržíte v ruce, opravdu máte pocit, jako byste v ruce drželi malou rybku.


Barevný rybníček se zlatou rybkou.



Japonský kapr koi.


Kuzu kiri - ledové nudle ze škrobu kuzu s kuromitsu (černým cukrovým sirupem). V Japonsku jsem jedla lepší, musím je ještě vylepšit.




Kuzu mandžů, moc dobrá sladkost s osvěžujícím vzhledem a chutí. Pokud sledujete na YouTube kanál Simona a Martiny a viděli jste video o wagaši, tak chuť téhle sladkosti Simon suprově popsal slovy "jako když skočíte do jezera"



Higaši, suché sladkosti z cukru wasanbon. Tyhle jsou v podobě nadešiko (asi karafiát :D ), jsou vyrobené pomocí formy, co jsem dostala od mistra dřevěných forem v Japonsku, z cukru wasanbon z Šikoku a jsou na kaiši (waši papír na servírování wagaši) od pana Oty. 





Grepové želé.


Warabi moči (něco mezi želé a moči) s domácím broskvovým kompotem.


Gjůhi (měkké sladké rýžové těsto) ve tvaru broskve.


A nerikiri ve tvaru broskve.






Slunečnicové sladkosti z nerikiri k mým narozeninám, ke kterým prostě slunečnice patří.






















Pohankové dango s kinako (pražená sojová mouka) a domácím medem.




Daifuku z lesních borůvek a se skořicí.


Daifuku z lesních a zahradních borůvek.


Zmrzlina z anko (sladkých azuki fazolí).


Yukimi daifuku - rýžové těsto moči plněné jahodovou zmrzlinou.



Tak a příště článek z Himálají :D . 

7 komentářů:

  1. No to je boží ty tvoje fotky wagaši, jako nějaká prezentace cukrárny. Hned bych to všechno vykoupila! :)
    Nejvíc mě dostaly ty různě barevný želé kostičky. Říkala jsem si, že si byla na návštěvě v nějaký sklárně a hle ono je to jedlé :)
    Krása!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D děkuju! :)
      Přiznám se, že z těch je byla taky nadšená, mám hrozně ráda různý barevný sklíčka a tohle se dalo ještě jíst, takže paráda :D

      Vymazat
  2. Jsou to všechno nádherné sladkosti, ale jedna mě zvlášť nadchla, mohla by si na ni dát recept? Líbí se mi hagashi ve tvaru karafiátků a pak jesli nemáš odkaz na koupi nějaké formičky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, určitě, je to strašně moc jednoduché ;) problém je opět se surovinami a pomůckami, ale recept dám a případně nějaký tip, jak věci na to sehnat ;) . A na formičky, myslíš konkrétně tuhle karafiátovou, nebo obecně tyhle dřevěné formy?

      Vymazat
    2. Ahoj myslím všeobecně formičky na tyhle sladkosti, koukala jsem po internetu, ale je toho žalostně málo, pokud asi nevíš, kde přesně hledat ;)

      Vymazat
  3. Krásné výtvory a ty fotografie je dokonale dobarvují. Pro mě škoda jíst. Já se nabažím už jen pohledem. Smekám před mládím a trpělivostí... Děkuji za přičuchnutí k dálkám, je to osvěžující.

    OdpovědětVymazat