Čokoládové tartaletky s malinami a mátou



Další recept, který jsem měla publikovat už před jakou dobou, ale nějak jsem se k tomu nedostala, až teď :D .
Mé první tartaletky-myslím, že docela úspěch, příště jen při pečení korpusu budu muset dát dovnitř nějaké kamínky, protože na některých se mi spodek trochu nafoukl (což není vůbec na škodu, chuti ani estetice to neublíží, jen to vypadalo rozkrojené divně :D ).
Jsou celkem hutné, díky opravdu čokoládové náplni, ale to vše se krásně doplňuje se svěžími nakyslými malinami nahoře.
Proto je to spíše dezert pro milovníky čokolády jako třeba pro mě :D .




SUROVINY:
na 5 tartaletek
těsto:

  • 170g hladké mouky
  • 50g javorového sirupu
  • 50g slunečnicového oleje (může být i jiný druh, jen bych volila chuťově nevýrazný olej) 
  • 20g Holandského kakaa

náplň:

  • 125ml rostlinné smetany (já používám tuto)
  • 200g kvalitní hořké čokolády

ozdobení:

  • maliny (asi 300g)
  • čerstvé lístky máty


POSTUP:
Troubu předehřejte na 180°C. Všechny ingredience na těsto ručně smíchejte. Vznikne vám velice drolivé těsto, které ale při zmáčknutí drží u sebe. Těsto rozdělte do formiček na tartaletky a pečlivě do nich těsto namačkejte, šikovné je při tom použít skleničku.




Vložte formičky do trouby a pečte 20 minut. Nechte vychladnout.
Rostlinnou smetanu přiveďte v hrnci k varu (pozor, aby se nepřipálila!). Sundejte ji z plotny, nalámejte do ní čokoládu na malé kousky a nechte chvilku odpočinout. Pak vše rozmíchejte, aby vám vznikla hladká čokoládová náplň. Nechte ji trochu vychladnout a pak ji nalijte do tartaletek.



Naskládejte do náplně jahody, ozdobte lístky máty a nechte přes noc v lednici zatuhnout a propojit všechny chutě dohromady.

4 komentáře:

  1. Vypadají úžasně. Že by inspirace a podnět k tomu, abych konečně použila formičky na tartaletky koupené už před drahnou dobou v Tcibu, které stále čekají na svou premiéru...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) jooo určitě je použij, tartaletky jsou hrozně super, protože se nemusí krájet a porcovat jako velký koláč a vypadají líp :D

      Vymazat
  2. Neznám lepší kombinaci než maliny s čokoládou, to je to přesně co lahodí mému oku :D Vypadá to fakt nádherně a děkuji za tip Eliško. Lucka

    OdpovědětVymazat