Musím se přiznat, že nesnáším cukety. Jediný způsob, jak mi chutná, je dobře grilovaná a zároveň dobře ochucená a pak v této buchtě. Protože i když jste schopni v ní vidět kousky čehosi zeleného, vůbec ji tam nepoznáte.
Proto je tohle ideální recept, jak se zbavit přerostlých cuket, když vám cukety vlastně nechutnají :D .
SUROVINY:
na menší plech 18x28 cm
- 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety bez jádřince
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek špaldové hladké mouky
- 1 hrnek teffové mouky (nebo opět špaldové, polohrubé bílé, ovesné...)
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce skořice
- 2 lžičky kvalitního vanilkového extraktu
- pytlík prášku do pečiva
- kůra z 1/2 středního citronu
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 3/4 hrnku rostlinného mléka (já používám sojové)
- 3 lžíce mletých lněných semínek+12 lžic vlažné vody
POSTUP:
Troubu předehřejte na 180°C, případně vymažte plech olejem a vysypte polohrubou moukou.
Smíchejte mouku, cukr, kakao, skořici a prášek do pečiva. Přidejte cuketu, vanilku, citronovou kůru, olej, mléko a mletá lněná semínka s vodou, která jste nechali na pár minut odstát a zhoustnout. Vše dobře smíchejte, nalijte na plech a pečte asi 25 minut nebo dokud po vpichu špejlí se na špejli nelepí těsto.
Před servírováním nechte trochu vychladnout.
Tip: Buchta má nejlepší strukturu, pokud se místo špaldové a teffové mouky prostě a jednoduše použije mouka polohrubá bílá, respektive celkově 3 hrnky polohrubé mouky. Já buchtu chtěla ale zajímavější a trochu zdravější, tak jsem zkusila použít i jiné druhy mouky.
Já naopak cukety miluju ♥ A taky teď zrovna mám doma spoustu přerostlých cuket od babičky :D Jím teď cuketu skoro každý den. Perník vypadá skvěle! :) Možná někdy upeču, ale mouky nahradím bezlepkovými, protože se vyhýbám lepku :)
OdpovědětVymazatUrčitě ho zkus! :) jen použij polohrubou mouku, jestli se nějaká taková prodává i v bezlepkové variantě, aby z té buchty nebyly spíš brownies :/
VymazatTak to vypadá naprosto dokonale. Zase ukládám a doufám, že se k tomu někdy dostanu. :)
OdpovědětVymazathttp://roxyshealthyland.blogspot.cz/
Děkuju! :)
VymazatTak to vypadá naprosto dokonale. Zase ukládám a doufám, že se k tomu někdy dostanu. :)
OdpovědětVymazathttp://roxyshealthyland.blogspot.cz/
No teda! Nevím, jestli se můžu přátelit s někým, kdo nemá rád cukety. :( :D
OdpovědětVymazatÓ né :( mám je ráda tak napůl, to se dá tolerovat? :D
VymazatCuketu naprosto miluju,i kdyz ji miluji vsechny z rodiny,tak jich mame tolik ze nevice co s nimi ,takze idealni receeeept :D !
OdpovědětVymazatMuzu se te zeptat jestli muzu misto lnenych pouzit chia seminka a misto sukru med/javorovy sirup :) ?
Super! :) Chia semínka určitě půjdou taky, jenom tam možná budou cítit, když tam mletá lněná semínka cítila mamka :D což není na škodu, jen pokud u vás v rodině nejsou zvyklí na věci, co se tváří zdravě, tak by to mohl být problém. A med nebo javorový sirup by šel použít taky, jen by to v tom případě chtělo dát více mouky ;)
VymazatZrovna jsem ho dala do trouby, tak jsem zvědavá! :D Udělala jsem trošku změny, dle toho, co jsem zrovna měla/neměla doma ale vypadá to dobře. Jen to množství, hlavně mouky mi přišlo na malou formu hodně, raději jsem přeměřovala svůj pekáč a má takměř stejné rozměry ;D
OdpovědětVymazatA jak se povedl, bylo to jídlu? :D Fakt? Já jsem si právě nejdřív myslela, že to bude akorát na velký plech a tak jsem to tam nalila a ono ne, musela jsem to z něj nějak seškrabat a všechno možné (a spousta bordelu :D ) do malého a tam se mi to vešlo krásně.
VymazatTak už je hotový a je opravdu výborný. :)
OdpovědětVymazatroxyshealthyland.blogspot.com
Jé to jsi mě ohromě potěšila! Jsem fakt ráda, že chutnal a že někdo zkouší mé recepty! :)
Vymazat