Cuketový perník



Musím se přiznat, že nesnáším cukety. Jediný způsob, jak mi chutná, je dobře grilovaná a zároveň dobře ochucená a pak v této buchtě. Protože i když jste schopni v ní vidět kousky čehosi zeleného, vůbec ji tam nepoznáte.
Proto je tohle ideální recept, jak se zbavit přerostlých cuket, když vám cukety vlastně nechutnají :D .







SUROVINY:
na menší plech 18x28 cm
  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety bez jádřince
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek špaldové hladké mouky
  • 1 hrnek teffové mouky (nebo opět špaldové, polohrubé bílé, ovesné...)
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžičky kvalitního vanilkového extraktu
  • pytlík prášku do pečiva
  • kůra z 1/2 středního citronu
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 3/4 hrnku rostlinného mléka (já používám sojové)
  • 3 lžíce mletých lněných semínek+12 lžic vlažné vody

POSTUP:
Troubu předehřejte na 180°C, případně vymažte plech olejem a vysypte polohrubou moukou.
Smíchejte mouku, cukr, kakao, skořici a prášek do pečiva. Přidejte cuketu, vanilku, citronovou kůru, olej, mléko a mletá lněná semínka s vodou, která jste nechali na pár minut odstát a zhoustnout. Vše dobře smíchejte, nalijte na plech a pečte asi 25 minut nebo dokud po vpichu špejlí se na špejli nelepí těsto.
Před servírováním nechte trochu vychladnout.

Tip: Buchta má nejlepší strukturu, pokud se místo špaldové a teffové mouky prostě a jednoduše použije mouka polohrubá bílá, respektive celkově 3 hrnky polohrubé mouky. Já buchtu chtěla ale zajímavější a trochu zdravější, tak jsem zkusila použít i jiné druhy mouky.

13 komentářů:

  1. Já naopak cukety miluju ♥ A taky teď zrovna mám doma spoustu přerostlých cuket od babičky :D Jím teď cuketu skoro každý den. Perník vypadá skvěle! :) Možná někdy upeču, ale mouky nahradím bezlepkovými, protože se vyhýbám lepku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ho zkus! :) jen použij polohrubou mouku, jestli se nějaká taková prodává i v bezlepkové variantě, aby z té buchty nebyly spíš brownies :/

      Vymazat
  2. Tak to vypadá naprosto dokonale. Zase ukládám a doufám, že se k tomu někdy dostanu. :)

    http://roxyshealthyland.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to vypadá naprosto dokonale. Zase ukládám a doufám, že se k tomu někdy dostanu. :)

    http://roxyshealthyland.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. No teda! Nevím, jestli se můžu přátelit s někým, kdo nemá rád cukety. :( :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó né :( mám je ráda tak napůl, to se dá tolerovat? :D

      Vymazat
  5. Cuketu naprosto miluju,i kdyz ji miluji vsechny z rodiny,tak jich mame tolik ze nevice co s nimi ,takze idealni receeeept :D !
    Muzu se te zeptat jestli muzu misto lnenych pouzit chia seminka a misto sukru med/javorovy sirup :) ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! :) Chia semínka určitě půjdou taky, jenom tam možná budou cítit, když tam mletá lněná semínka cítila mamka :D což není na škodu, jen pokud u vás v rodině nejsou zvyklí na věci, co se tváří zdravě, tak by to mohl být problém. A med nebo javorový sirup by šel použít taky, jen by to v tom případě chtělo dát více mouky ;)

      Vymazat
  6. Zrovna jsem ho dala do trouby, tak jsem zvědavá! :D Udělala jsem trošku změny, dle toho, co jsem zrovna měla/neměla doma ale vypadá to dobře. Jen to množství, hlavně mouky mi přišlo na malou formu hodně, raději jsem přeměřovala svůj pekáč a má takměř stejné rozměry ;D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak se povedl, bylo to jídlu? :D Fakt? Já jsem si právě nejdřív myslela, že to bude akorát na velký plech a tak jsem to tam nalila a ono ne, musela jsem to z něj nějak seškrabat a všechno možné (a spousta bordelu :D ) do malého a tam se mi to vešlo krásně.

      Vymazat
  7. Tak už je hotový a je opravdu výborný. :)

    roxyshealthyland.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé to jsi mě ohromě potěšila! Jsem fakt ráda, že chutnal a že někdo zkouší mé recepty! :)

      Vymazat