Levandulové sušenky s pomerančem



Delší dobu mě lákalo zkusit v kuchyni levanduli, ale tak trochu jsem se bála, že to nedopadne dobře. Vlastně ani nevím proč, myslela jsem si, že to bude hořké, chutnat jako sláma a zůstávat za zubama. Proto jsem jako první pokus zvolila sušenky, protože jsou rychlé a jednoduché.
Výsledkem jsou moc dobré sušenky s příjemnou levandulovou chutí a vůní která ani trochu nepřipomíná slámu :D  s kouskama osvěžující pomerančové kůry. Strukturou jsou to prostě klasické sušenky, úplně jako ty máslové, takže se výborně hodí k čaji či kávě.
A určitě tohle není naposledy, co jsem levanduli v kuchyni použila. A příště zase něco zdravějšího :D








SUROVINY:
na asi 18 ks

  • 120g rostlinného margarínu (Alsan, Provamel)
  • 45g cukru moučka
  • 4 lžičky sušené pomerančové kůry nebo kůra z 2 čerstvých chemicky neošetřených pomerančů
  • 3 lžičky sušených levandulových květů rozmělněných v hmoždíři
  • 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 130g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice

POSTUP:
Změklý margarín šlehačem vyšlehejte, přidejte moučkový cukr, 1/2 z celkového množství kůry, levanduli, vanilku a sůl. Opět vyšlehejte. Přidejte mouku a vypracujte těsto. Vyválejte z těsta váleček a dejte ho na 30 minut do lednice.
Mezitím si předehřejte troubu na 175°C a smíchejte cukr krupice se zbytkem pomerančové kůry.
Studené těsto nakrájejte na kolečka silná 0,5-1 cm, obalte v cukru, naskládejte dostatečně daleko od sebe na plech vyložený pečícím papírem a pečte 15-20 minut nebo dokud nezačnou okraje lehce zlátnout.
Nechte sušenky vychladnout na plechu, pak je přesuňte na chladící mřížku a nechte je vychladnout úplně.
Nejlepší jsou s nějakým dobrým bylinkovým čajem :)

4 komentáře:

  1. Mm, nedávno jsem měla v kočičí kavárně veganskej dortík právě s levandulí a byl to jeden z nejlepších dezertů, co jsem kdy měla. :3 Taky jsem zkoušela levandulovou limonádu, ale ta na mě byla už moc. Takže si docela dokážu představit, jak tvoje sušenky chutnají. Ale asi nemám odvahu to zkoušet doma. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně tě chápu :D ale není se čeho bát a pokud si člověk není jistý, jestli se to povede nebo to bude k jídlu, může se vždycky udělat jen polovina dávky na zkoušku :)

      Vymazat
  2. Kolegyně v práci nemohly uhádnout, s čím že to je, levandule je fakt nenapadla :-) Děkuji za inspiraci, je to další super recept!!

    OdpovědětVymazat