Dýni miluji snad čím dál tím víc, jelikož nejen že se z ní dají udělat slané věci, jako třeba krokety, polévka, kari... , skvělé jsou i sladké (a já sladké radši, než slané, ale to jste si asi všimli už :D )!
Dost populární jsou dýňové sušenky, já už dělala tyto zdravé, z fazolí a sezamovými semínky, které byly výborné, jen byly dost měkké, jako dortíčky, takže pro někoho, kdo chce sušenky, to úplně není.
Tentokrát se mi ale podařilo vytvořit pořádné cookies tak, jak mají být-velké, tlusté, hutné sušenky, měkké uvnitř, křupavé na okraji a s velkými kusy čokolády.
Při pečení vám provoní celý dům a milují je snad všichni.
SUROVINY:
na 18 velkých sušenek
- 1/2 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1/2 hrnku bílého cukru
- 1/2 hrnku dýňového pyré
- 3 lžíce nálevu z cizrny
- 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 hrnku hladké bílé mouky
- 1 a 1/2 hrnku ovesné mouky (ovesné vločky rozmixované na mouku)
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička sody na pečení
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky růžové Himalájské soli
- 1/2 hrnku nasekané hořké čokolády (např. hořká čokoláda na vaření Orion)+1/2 hrnku nasekané hořké čokolády na ozdobu
POSTUP:
Pečlivě smíchejte kokosový olej, bílý a třtinový cukr ve velké míse. Přidejte pyré, nálev z cizrny, vanilku a znovu promíchejte. Přisypte bílou a ovesnou mouku, skořici, perníkové koření, sodu, prášek do pečiva, sůl a pečlivě vše promíchejte, nejlépe to jde rukama. Jemně vmíchejte nasekanou čokoládu a dejte na hodinu těsto ztuhnout do lednice.
Plech vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 180°C.
Z těsta pak odebírejte větší porce, na každou sušenku asi jednu velkou vrchovatou polévkovou lžíci. Rozdělte na půl, obě půlky vyválejte do kuličky. Jednu kuličku pak rozplácněte na placku a druhou na ni postavte a přimáčkněte na spodní. Vznikne vám takový kopeček. Sušenky se při pečení roztečou do strany, proto mezi nimi dělejte větší rozestupy. Důvodem, proč takhle dělám cookies je ten, že nejdřív se upeče ta spodní část a vzniknou křupavé okraje a až ke konci se začne péct střed, takže sušenka bude uvnitř měkká.
Pečte 14-15 minut každý plech zvlášť, hned po vyndání z trouby na sušenky namačkejte druhou porci čokolády (aby vypadaly hezky :D ) a nechte na plechu zcela vychladnout.
Nejlépe chutnají až druhý den, kdy se vše krásně proleží.
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatMňam.. Vypadají krásně a určitě jsou moc dobré :-)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
Děkuji :) To jsou, a návykové, jedna nestačí, i když jsou obrovské :D
VymazatCim prosim nahradit nalev z cizrny? Sta i voda? Dekuji
OdpovědětVymazat