Fialkové nama jacuhaši / Violet nama yatsuhashi 菫生八ツ橋




Fialky jsou mé nejoblíbenější květiny, už jenom proto, jak krásně voní a jak překvapivě chutné jsou na kytky. Každý rok jich máme na zahradě spoustu, vždycky na jaře chodím na zahradu jenom kvůli nim, protože je jejich vůně cítit už hned u dveří. Letos jsem z nich chtěla zase něco udělat, než zase odkvetou, takže abych to tu neměla jenom samou sakuru (držte se, bude toho ještě spousta, momentálně nemám čas na psaní receptů a článků, jediné vaše štěstí, jinak byste se utopili v té přeslazené záplavě růžových květů).
Volba padla na jacuhaši, sladkost z Kjóta, na jehož originální podobu jsem už recept přidávala tady.













SUROVINY:
6 ks

  • 20g džóšinko (mouka z japonské kulatozrnné rýže)
  • 10g širatamako (mouka s puckama z japonské kulatozrnné sladké rýže)
  • 15g bílého cukru
  • 1 lžíce fialkového sirupu (recept na domácí tady)
  • 50ml vody
  • asi hrst fialek (trhejte je jen v čistém prostředí, rozhodně ne někde u silnice)
  • 60g široan (sladké jemné pasty z bílých fazolí, recept na domácí tady)
  • fialové potravinářské barvivo
  • bramborový škrob na poprášení pracovní plochy

POSTUP:

Nejdříve si připravte fialky. Opatrně oddělte okvětní lístky od zelené části, kterou pak vyhoďte. Lístky nakrájejte najemno a schovejte si je na později.

Smíchejte široan s 3/4 nakrájených fialek a troškou barviva. Barviva nepoužívejte moc, stačí kapka či dvě, pasta by měla mít světle fialovou barvu, ne tmavě fialovou. Pastu rozdělte na 6 stejných malých částí, z těch můžete udělat malé kuličky a schovejte na později.

Do malé žáruvzdorné misky nasypte širatamako a pečlivě promíchejte s vodou, abyste se zbavili pucků. Přidejte džóšinko, promíchejte a nakonec přidejte cukr a sirup a pečlivě promíchejte. Ohřívejte v mikrovlnce na výkon 700W po dobu 1 minuty, promíchejte a znovu ohřívejte ještě další 1 minutu. Mělo by vzniknout tuhé, lepivé a lehce průhledné těsto. Přimíchejte pečlivě zbytek fialek a těsto vyklopte na pracovní plochu dobře poprášenou bramborovým škrobem. Těsto nahoře také poprašte škrobem, aby se nelepilo. Se škrobem si pomáhejte, aby se těsto všude nelepilo, hlavně k pracovní desce. Vyválejte z něho velice tenký obdélník, kterému okrájejte okraje (okrajky nevyhazujte, dají se jíst také). Ten pak rozdělte na 6 stejných čtverců, oprašte přebytečný bramborový škrob, doprostřed každého dejte jednu porci široan a přeložte na půl tak, aby vznikl trojúhelník (dávejte pozor, abyste vyřezali  opravdu čtverce, jinak se nepodaří na trojúhelník přeložit). Trojúhelníčky ještě trošku smáčkněte.

Podávejte s kvalitním čajem (já měla sypaný zelený s fialkami :3 ). Servírujte ihned, nebo skladujte na suchém, temném, chladném místě (ne však v lednici) přikryté potravinářskou fólií (aby neuschly) po dobu 1 a 2 dnů.

English version below...














INGREDIENTS:
serves 6 

  • 20g joushinko (japanese round grain rice flour)
  • 10g shiratamako (japanese sweet/glutinous rice flour with lumps)
  • 15g white sugar
  • 1 tablespoon violet syrup (for homemade recipe here)
  • 50ml water
  • about s handful violet flowers (be careful not to pick them along the road)
  • 60g shiroan (smooth white bean paste, for homemade recipe here)
  • some purple food coloring
  • potato starch for dusting

INSTRUCTIONS:

Prepare the violet flowers first. Gently take off the petals from the green part, chop them up carefully and save them for later. (Throw out the green parts, you won't need them anymore.)

Mix shiroan with 3/4 chopped violets and a few drops of purple food coloring (don't use the food coloring too much, you want your shiroan to have a nice light violet colour, not a dark purple color). Divide the paste into 6 small equal portions and save for later.

In a small heat-proof bowl mix shiratamako with water, mix it well to get rid of the lumps. Add joushinko, then mix in sugar and violet syrup. Put the bowl into the microwave and heat it up to temperature of 700W and leave it there for 1 minute. Mix well and heat it up for another 1 minute. You'll end up with very sticky and almost transluscent dough. Knead in the remaining 1/4 violets and put it on a working surface well-dusted with potato starch. Dust the top of the dough with the starch as well and roll it out really thin with a rolling pin. Prevent the dough from sticking by using more potato starch. Cut off the edges to make a nice rectangle (you can eat them later, don't throw them away) and then cut out 6 regular squares. Dust off the excess potato starch. Put one portion of the violet shiroan on each square, fold it up in half to make a triangle and press the edges slightly together.

Serve with fine japanese tea. Store it covered with a plastic wrap in a dark, cold place (but not in a fridge) for about 1 or 2 days.

2 komentáře: