Sakurové mochi má dvě verze-z oblasti Kansai a oblasti Kanto. Tentokrát jsem se pustila do verze z oblasti Kanto. Je sice jednodušší méně časově náročné, mě ale stejně více chutná to s rýží, z oblasti Kansai. (Ale moc dobré jsou obě verze!)
Sakurový list snězte spolu s mochi také-díky němu není tak sladké a jeho slaná chuť a vůně připomínající hořké mandle krásně podtrhuje sladkost náplně ze sladkých fazolí adzuki.
SUROVINY:
na 10 ks
- 70g bílé mouky + 20g bramborového škrobu
- 1,5 lžičky shiratama-ko (hladká mouka ze sladké krátkozrnné rýže, možno koupit například zde)
- 120ml vody
- 60g cukru
- pár kapek červeného veganského potravinářského barviva
- 250g anko (sladká pasta z adzuki fazolí, doporučuji jemnou koshi-an)
- 10 slaných sakurových listů
POSTUP:
Sakurové listy nechte 10 minut ve studené vodě, pak je vyjměte a osušte.
Rozdělte anko na 10 stejných válečků a dejte je do lednice.
Smíchejte mouku a škrob a prosijte ho přes jemné síto.
Shiratama-ko rozmíchejte s trochou vody do hladka, přidejte zbytek vody a opět promíchejte. Do směsi opět prosijte mouku se škrobem a zamíchejte. Těsto by mělo být bez žmolků. Přidejte cukr, promíchejte a těsto nechte 15 minut odpočinout v lednici.
Nepřilnavou pánvičku vytřete ubrouskem namočeným v troše oleje a rozehřejte ji na střední žár. Vytvořte dvěma polévkovými lžícemi oválné palačinky a až jejich povrch bude suchý, obraťte je a nechte je na druhé straně jen velmi krátkou dobu, protože se snadno připalují.
Hotové palačinky dejte vychladnout.
Nakonec na vychladnou palačinku vždy vložte váleček z anko, zamotejte (tak, aby hladká strana byla z venku) a nakonec obalte sakurovým listem (lesklou stranou nahoru).
Konzumujte co nejčerstvější ještě týž den.
Kde ty na ty jídla chodíš? O.o já některé potraviny vůbec neznám! :D
OdpovědětVymazatJá třeba ted jím vyloženě jako čuně :D samozřejmě jsou nějaké jídla, které jsou zdravé (stále většina, snad :D), ale prostě v neděli vždy jím co mi padne pod ruku :D teta udělá buchtu a ta je vždy skvělá, takže tak 6 ks většinou padne ani nevím jak!:D no co.. hold si jídla užívám! a jídlo zadarmo mám taky ráda :3 :D
Ty hranolky zní skvěle! to musím vyzkoušet :) já si taky ráda dělám rýžovou, ale třeba samotná pohanková a jáhlová mi nechutná.. (ted ne z vloček, jinak jo)