Dýňové bulky かぼちゃパン


Dýně všude, kam se člověk podívá, recepty na vás padají z každého koutu internetu a já se musím k tomuto dýňovému šílenství přidat, protože s dýní je všechno hned lepší.


V Japonsku jsou tyto dýňové bulky dost populární. Trik s provázkem, jak docílit tvaru dýně, je vážně skvělý a ani nevím, kdo s tím přišel jako první, protože v Japonsku tohle zná každý a já se divím, že to ještě nepřišlo k nám do Čech a každý si doma nedělá své dýňové bulky.

Měla jsem na ně zálusk už delší dobu, jen je to časově náročnější kvůli kynutí a já jako student toho času bohužel moc nemám, abych po večerech hlídala kynoucí těsto.
Dnes jsem ale zůstala doma, z nenadání jsem onemocněla, byla jsem doma sama a nudila se (cožeee ona nečuměla na anime :O co se stalo?! ), projížděla jsem si tak YouTube a co to vidím, můj oblíbenec právě přidal nové video, hádejte jaké, s receptem právě na tyhle bulky. Zaujalo mě, že těsto kolem nemá oranžové, jako všichni ostatní, ale zelené díky spirulině, takže jeho bulky vypadaly úplně jako japonská dýně kabocha, která má slupku zelenou a vnitřek oranžový. Náplň se dá udělat různě, on ale použil fazole, takže je mnohem zdravější, než náplň z másla, smetany a vajec, jako jinde (a kdybych to předělávala na veganskou verzi, také by to zrovna zdravé nebylo). Navíc ještě použil celou dýni, včetně slupek, takže se nic zbytečně nevyhazuje a vše se zužitkuje. A já se potřebuji nějak zbavit spiruliny.

Bulky jsou opravdu skvělé-měkké, vůbec nemají tvrdou kůrku, náplň je dost sladká, takže se to hezky hodí k těstu kolem, které sladké zase téměř není.

A navíc jsou roztomilé. A všichni vám je budou závidět a ptát se, jak jste to udělali.



Pokud se chcete podívat na video, odkaz máte zde.



SUROVINY:
na 6 ks
náplň:

  • 100g bílých fazolí
  • 80g třtinového cukru
  • 200g dýně Hokkaidó
těsto:

  • 300g bílé hladké mouky
  • 50g slupek z dýně Hokkaidó
  • 1 lžička spiruliny
  • 120ml vody
  • 5g sušeného droždí
  • 10g třtinového cukru
  • 15g slunečnicového oleje
  • 3g soli
+dýňová semínka/plátky mandlí/slané tyčinky na ozdobu jako ťopku

POSTUP:
Fazole namočte přes noc. Druhý den dejte do hrnce a pokud bude třeba, přilijte vodu, aby byla ve výšce asi 5 cm nad fazolemi. (Pokud používáte velké fazole, jako jsem tentokrát použila i já, je dobré ještě před vařením oloupat jejich slupku, jde to snadno.) Přidejte cukr a vařte 1,5 hodiny, dokud fazole nezměknou a téměř všechna voda se nevypaří (pokud se vypaří dřív, dolejte ji), ke konci míchejte, aby se fazole nepřipálily.



Mezitím, co se budou fazole vařit, si připravte dýni. 250g dýně nakrájejte na kostky, vložte na pařáček a napařujte pod pokličkou asi 15 minut, dokud dýně zcela nezměkne (po píchnutí párátkem nebude dýně klást žádný odpor). Pak ji vyndejte na talíř a nechte trochu vychladnout. Pak nožem opatrně ořízněte slupku, mělo by na slupce zbýt ještě trochu dýně.



Smíchejte vodu, spirulinu, sušené droždí, cukr, olej a sůl, přidejte slupky a pečlivě rozmixujte mixérem. Přilijte do mouky a propracujte rukama tak, aby vám vzniklo hladké a pružné těsto. To pak přikryjte utěrkou a nechte kynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem.




Náplň si připravte tak, že do fazolí přidáte 200g dýně, vše rozmixujete dohladka (moje fazole se vařily pouze 40 minut, byly tvrdé a tak mi to nešlo úplně rozmixovat, náplň je stále dobrá, jen někomu by kousky fazolí mohly vadit, jako třeba mým sourozencům), nechte vychladnout a ztuhnout v lednici.


Až bude těsto vykynuté, vyklopte jej na pracovní desku, propracujte a rozdělte na 6 stejných dílů. Každý díl rozválejte na placku o průměru asi 15cm, doprostřed dejte část dýňové náplně (asi 1,5 polévkové lžíce, pokuste se to trochu upravit do tvaru koule) a zabalte do těsta podle návodu na fotkách, uprostřed zmáčkněte k sobě. Ustříhněte dlouhý kus provázku, obalte ho trochu v mouce a podle skladů na spodku bochánku ho zavažte jako dárek (viz. fotky). Nezavazujte ho moc pevně, protože těsto bude ještě kynout a pak by to po upečení šlo špatně sundat.








Nechte v klidu kynout 30-60 minut a pak pečte na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě předehřáté na 160°C 20 minut. Nechte vychladnout, opatrně nastříhejte provázek a sundejte ho (jde to docela špatně, dávejte pozor, abyste si dýni nerozbili). Pak nahoru zapíchejte semínka/tyčinky/plátky mandlí jako ťopku.





5 komentářů:

  1. Woooow, tak to je skvělé! Obdivuji tě, že si vždy dokážeš s jídlem tak pohrát :) Určitě to musí chutnat skvěle, já dýni úplně miluju. A spirulina tomu dělá krásnou barvičku teda :) Já si takhle jednou obarvila banánovou zmrzlinu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Peaceful Cuisine patří také mezi mé oblíbence na YouTube :)

      Vymazat
    2. Děkuju! :)
      Je taky můj velký oblíbenec, na ty jeho videa se dá koukat, i když člověk ten recept neplánuje ani vařit, protože ten způsob, jakým to je natočený, je prostě tak uklidňující, že se dívám už jenom kvůli tomu. Navíc být veganem v Japonsku...zasluhuje můj obrovský obdiv, slyšela jsem, že hodně veganů v Japonsku přešlo na vegetariánství, protože to bylo až moc náročné :( . Snad se to časem, co nejdřív, zlepší, ať tam nepojdu hlady :D

      Vymazat