Kuri kinton wagashi 栗きんとん和菓子



Kuri kinton je vlastně originálně označení pro novoroční jídlo ze sladkých brambor a kandovaných kompotovaných kaštanů. Časem ale někoho napadlo, že by se tato bramborová a kaštanová kaše dala vytvarovat do malých kuliček, a tak vzniklo wagashi-kuri kinton. 




Jde o velice jednoduché wagashi, ve skutečnosti základem nejsou sladké brambory, ale většinou shiro-an a kaštanové pyré. Já použila pouze čerstvé kaštany a trochu cukru, což je také možná verze této sladkosti, v Japonsku je považována za tu luxusnější verzi, jelikož je téměř celá pouze z kaštanů, proto si můžete vychutnat příjemnou kořeněnou kaštanovou chuť, proto při to s cukrem při slazení zase úplně nepřehánějte, také doporučuji sehnat nejkvalitnější bílý cukr (nejlepší je použít jemný japonský cukr), nepoužívejte třtinový cukr ani jiný tmavý či třeba kokosový cukr, zničilo by to chuť kaštanů. 





Pokud chcete kuri kinton wagashi trochu ozvláštnit, můžete přidat do hotové hmoty trochu rozpuštěné kvalitní čokolády, tato verze je v Japonsku prý také velmi populární :) 

SUROVINY:

POSTUP:
Kaštany dejte vařit do hrnce na pařáček, přiklopte pokličkou a napařujte je něco kolem 30 minut. Nevařte je, protože mezi nimi bude pravděpodobně pár zkažených kaštanů a ty zdravé by mohly od nich chytit nepříjemnou chuť, vaření na pařáčku je jistější, jen prosím hlídejte hladinu vody, abyste je nespálili, já musela vodu přilít po 15 minutách.
Pak vždy vyndejte pár kaštanů (zbytek nechte přiklopený v hrnci, aby nevychladly, teplé kaštany se loupou lépe, než studené), rozřízněte je napůl a vydlabejte lžičkou kaštan ze slupky. Kaštany by měly být uvnitř žluté a vonět jako vařené brambory, pokud jsou kaštany uvnitř hnědé či černé nebo mají jinou barvu, než žlutou, stačí i jen na části, nebo pokud zapáchají, jsou zkažené, ty vyhoďte.
Až budete mít všechny kaštany vyloupané, zvažte je. Já nakonec skončila na 600g, pokud budete mít více či méně, upravte množství vody a cukru.



Teď přijde ta nejhorší část-protlačit kaštany sítem. Bohužel, nejde to jinak, pouze kaštany rozmačkat nebo rozmixovat nestačí, kaštany je třeba pracně ručně protlačit sítem (nemusí být nijjak extra jemné), protože takhle se zbavíte případných slupek, které rády na kaštanech zůstávají.



Vodu (zde začněte na 100ml) přiveďte v hrnci k varu a rozpusťte ve vodě cukr. Ztlumte plotýnku na poloviční žár, přidejte polovinu propasírovaných kaštanů, promíchejte, pak přidejte zbytek kaštanů. Stále míchejte, dokud nevznikne hmota, která není ani moc tekutá, ani moc suchá. Pokud si nejste jisti, vyzkoušejte to tak, že si trochu hmoty naberete lžičkou a zkusíte vytvarovat malou kuličku. Pokud nebude držet při sobě a bude se drolit, hmota je moc suchá, v tom případě přidejte trochu vody. Pokud se naopak bude velice lepit, vařte a míchejte hmotu o trochu déle, aby se voda vypařila.
Můžete trochu ochutnat a pokud se vám hmota bude zdát málo sladká, můžete přidat ještě cukr. Mějte ovšem na paměti, že toto wagashi patří k těm méně sladkým, aby vynikla chuť kaštanů.



Nakonec už jen zbývá wagashi vytvarovat. Použijte kousek velice tenké látky, například gázoviny nebo při nejhořším jako já použijte potravinářskou fólii. Z pasty odebírejte vždy porci 30g, z které vyválíte kuličku, vložíte doprostřed látky, tou kuličku obalíte, zatočíte a nahoře v místě zatočení ještě zmáčkněte mezi prsty. Wagashi opatrně rozbalte a položte na talířek.



Takto si můžete kousků udělat kolik jen chcete, nemusíte však celou pastu spotřebovat celou, těsně po vychladnutí ji můžete dát zamrazit (dáte ji do pytlíku a hůlkami pastu rozdělte na porce, které pak po zmražení budete moci jednoduše odlamovat) a později použít jako náplň to dalších wagashi, vytvořili jste totiž v podstatě kuri-an, kaštanové anko.

Konzumujte co nejdříve, nejlépe ještě týž den, druhý den jsou také ještě dobré, jen je třeba je přikrýt potravinářskou fólií aby neoschly, a skladovat v chladu a temnu, ne však v lednici.
Podávejte se zeleným čajem.

Žádné komentáře:

Okomentovat