Ohagi/Botamochi おはぎ/ぼたもち


Tato tradiční japonská sladkost se jí na podzim nebo na jaře, kdy se konají svátky kolem letní či zimní rovnodennosti. Koná se sedmidenní budhistický svátek Higan, kdy se na podzim podává ohagi (název je odvozený podle druhu jetelu hagi, který zrovna v kvete v tomto čase) a na jaře botamochi (podle pivoňky botan). 


Jde o menší lepkavé sladké rýžové koule, vyrobené ze sladké lepivé rýže mochigome. (Článek o surovinách už mám téměř hotový, bude pak v rubrikách nahoře, takže se pak podívejte, od jaké značky tuto rýži koupit a kde ji koupit.) Ty jsou pak buď plněné sladkou fazolovou pastou anko, nebo je touto pastou naopak rýže obalena. Také se často pak tyto koule ještě obalují v černých sezamových semínkách nebo mouce z pražených sojových bobů kinako, někdy jsou posypané dokonce i vločkami z řasy nori. 



Určitě doporučuji zainvestovat do opravdu kvalitní rýže a pořádně ji vymýt, má to opravdu velký vliv na chuť a na to, jak vám bude rýže lepit a jak dobře se s ní bude pracovat. 



Recept mám odtud.


SUROVINY:
9ks
mochi:
  • 200g mochigome (lepivá sladká kulatozrnná rýže)
  • 20g třtinového cukru
  • 100ml vody
  • špetka soli
na obalení:
  • 300g anko (tsubu-an i koshi-an, doporučuji spíše tsubu-an, už jenom proto, že se s ním lépe pracuje)
  • 3 lžíce kinako (mouka z pražených sojových bobů)+2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce černých sezamových semínek+2 lžíce bílého cukru
sirup na ruce:
  • 50ml vody
  • 25g cukru

POSTUP:
Rýži několikrát propláchněte, mněte zrnka mezi prsty, dokud voda nebude čistá. (Trvá to hrozně dlouho, pokud nemáte trpělivost jako já a máte pocit, že si brzy prodřete ruce, myslím, že stačí, když rýži pořádně a pečlivě propláchnete asi 10 krát.) Pak do mísy nalijte dostatek vody, aby rýže byla úplně ponořená a nechte rýži namáčet 8-10 hodin.
Jestli namáčení rýže stačilo poznáte tak, že pokud vezmete jedno zrnko rýže mezi prsy, snadno ho rozdrtíte.
Vodu slijte, rýži nasypte na plátno, chytněte za okraje, zavřete a zatočte a pomocí surikogi (japonská dřevěná palička) nebo válečku jemně rozdrťte rýži tak, aby byla zrna na dvě poloviny, hlavně to nepřežeňte!




Bambusový pařáček vyložte plátnem, vložte dovnitř rýži, přiklopte, postavte na pánvičku s vroucí vodou a vařte 30 minut. V polovině rýži odkryjte, postříkejte vodou (aby nebylo mochi suché a dobře se s ním pracovalo) a opět přiklopte.



Mezitím, co se bude rýže vařit, si připravte sirup do rýže a sirup na ruce.
V hrnci rozpusťte 100ml vody s 20g cukru, přiveďte k varu, stáhněte z plotýnky a nechte stát mimo žár, do tohoto sirupu budete míchat rýži.
Sirup na ruce připravte tak, že smícháte 50ml horké vody s 25g cukru a necháte rozpustit a vychladnout, pomocí tohoto cukru si budete vlhčit ruce a pracovní plochu, abych se těsto nelepilo všude kolem. (Věřte mi, je to fakt nutné.)

Anko rozdělte na 9 částí-3 velké a 6 o polovinu menších (já počítám a používám digitální váhu, ale stačí anko rozdělit na polovinu, jednu polovinu pak na 3 části a druhou polovinu na další dvě polovinu a každou na 3 části), vytvarujte do oválku a vraťte do lednice.


Kinako smíchejte s moučkovým cukrem a prosijte přes sítko.


Sezamová semínka a cukr dejte do suribachi (japonský hmoždíř) a pomocí surikogi semínka rozmělněte tak, aby ještě zůstaly nějaké kousky. Pokud nemáte suribachi, použijte klasický hmoždíř, jen to bude náročnější, nebo mlýnek na mák.


Uvařenou rýži vyklopte do hrnce se sirupem, pečlivě promíchejte, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte sirup nasáknout do rýže po dobu 15 minut. Pak ji zase promíchejte a rozdělte na 9 částí, opět můžete použít přesnější digitální váhu nebo odhad. Měli byste udělat 6 velkých koulí a 3 o polovinu menších (těsto jsem rozdělila na třetiny, jednu třetinu rozdělila na 3 malé koule a zbylé dvě třetiny na polovinu a z každé poloviny 3 velké koule). Nezapomeňte si po celou dobu pomáhat s vaším sirupem na ruce.
Pak každou malou anko kouli obalte velkou rýžovou koulí (nejdřív udělejte z rýže placku, doprostřed vložte anko a to pak opatrně obalte rýží, opět si pomáhejte sirupem) a každou malou rýžovou kouli obalte velkou anko koulí (zase udělejte z anko placku, doprostřed položte rýži a tu obalte anko pastou).








Nakonec 3 rýžové koule obalte v černém sezamu a další 3 rýžové koule v kinako (koule obalené v anko jsou už hotové, ale někdy se kinako nebo sezamem obaluje právě anko a koule s rýží na vrchu se zase naopak nechávají tak, jak jsou).
Snězte nejlépe ihned, pokud budete ohagi/botamochi jíst později nebo až další den, skladujte v chladu (ale ne v lednici) a doporučuji obalovat v sezamu a kinako až před podáváním, protože kinako nasákne vodou a sezam s cukrem pak naopak vodu pouští a není to hezké a méně chutné.
Nejlepší je podávat se zeleným čajem, já si teď oblíbila genmaicha (zelený čaj s praženou rýží), který se k ohagi/botamochi podle mě skvěle hodí, možná víc než matcha.


2 komentáře:

  1. Woow, vypadá to skvěle! :) Strašně ráda bych to chtěla ochutnat. Snad se mi někdy podaří sehnat všechny ingredience. A mooc se těším na článek o surovinách :)

    A můžu se zeptat na význam tvého tetování? pokud to teda není tajné ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sehnat ingredience je trochu náročnější, ale ne až tak těžké, budu se snažit článek dodělat už tenhle víkend ;)
      Není ;) znamená to sen nebo taky iluze, má to pro mě fakt obrovský význam, plánovala jsem ho 3 roky :D . A jinak to pro mě znamená strašně moc věcí, jako třeba že když si člověk něco opravdu přeje, tak se to fakt vždy stane, ale proto je třeba i dávat pozor, co si přeješ. Taky abych nescházela ze své cesty a šla si za svým snem a nenechávala se ovlivňovat okolím a tím, že pořád ode mě někdo něco očekává a všichni mají moc vysoké nároky a pořád se snažit všem zavděčit. Taky jsem jednou někde četla nějakou asijskou legendu, která si pohrávala s myšlenkou, že svět kolem nás je jenom iluze, sen, co když to není skutečné, ale jenom naše představy.

      Vymazat