Yuzu pikantní dýně



Jedna z mých nejoblíbenějších příprav dýně, už jenom proto, jak je toto jídlo rychlé a zároveň tak moc dobré.


Tento týden jsem dostala balík na doplnění mých zásob ve spíži a přihodila jsem si tam i yuzu koshó, což je pálivá pasta vyrobena z citrusového ovoce yuzu (malý citrus podobající se vzhledem a chutí citronu, limetce a pomeranči), zelených chilli papriček a soli. Já ačkoli nemám moc ráda pálivé věci, tato pasta mě naprosto dostala, určitě moc dlouho nevydrží, určitě ji doporučuji koupit, pokud na ni někde narazíte, dá se použít nejen na vařenou či jinak upravovanou zeleninu, ale také na tofu nebo do polévek. Pokud tuto pastu doma nevlastníte, můžete ji nahradit citronovou šťávou, citronovou kůrou a chilli papričkami.





SUROVINY:
na 2 porce
  • 1/4  velké dýně Hokkaidó (600g)
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 hrnku vody
  • 2 lžíce saké
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1/2 lžičky pálivé yuzu pasty (yuzu koshó, dá se koupit nebo vyrobit doma)
  • špetka soli

POSTUP:
Dýni vydlabejte a zbavte semínek, nakrájejte ji na větší kusy a vložte je do širokého hrnce do pouze 1 vrstvy. Posypte cukrem a nechte dýni vypotit 0,5-1 hodinu, aby pustila trochu šťávy.
Přilijte vodu a saké a přiveďte k varu. Až se voda začne vařit, ztlumte trochu plotýnku, přidejte sojovou omáčku, sůl a rozprostřete po kusech dýně pálivou yuzu pastu.
Přiklopte pokličkou a vařte na mírném plameni po dobu asi 15 minut nebo tak dlouho, dokud dýně úplně nezměkne (otestujte ji pomocí špejle či párátka, po píchnutí do dýně by neměla klást žádný odpor).
Podávejte ještě teplé.

1 komentář:

  1. Ježiš to je skvělý komentář! Strašně moc ti to přeju, protože vím, jak moc máš Japonsko ráda!! ty tvé jídla jsou vždycky úplně skvělé, pozoruji je vždycky na instagramu :D :) Tak si výlet pořádně užij a doufám, že nás budeš pravidelně informovat!:)

    OdpovědětVymazat