Goma mochi ごま餅



V článku o bližší specifikaci surovin, které používám, jsem se zmiňovala i o kuchařce, která je celá v japonštině, ale plná krásných obrázků, podrobných postupů a krásných a zároveň celkem jednoduchých druhů wagashi. Už ji mám doma delší dobu, pouze jí listuji a přemýšlím o tom, jak by bylo fajn, kdybych tomu rozuměla. Včera mě ale tak napadlo, proč to prostě nezkusit? Suroviny většinou přečtu, čísla ve znacích nejsou, takže jen ten postup by dělal problém, jenže já už nějaké ty zkušenosti mám a navíc jsou všude přeci ty fotky. Oko mi padlo na goma mochi, mochi s černým sezamem. Bohužel zrovna u tohoto receptu moc fotek postupu nebylo, takže bylo potřeba těžké improvizace.




Myslím, že se mi tohle mochi povedlo, sice je dost sladké, možná by to chtělo trošku ubrat cukru, ale i tak bylo velice výborné, kousky sezamu jsou zde naprosto dokonalé, miluji, když do nějakého kousnu a ono to tak šťavnatě křupne :3.



Pro případ, že by tu někdo uměl japonsky, přidávám i fotku receptu, abyste mě mohli případně opravit, pokud jsem něco udělala špatně.

SUROVINY:
na 8 ks

  • 70g shiratamako
  • 140ml vody
  • 140g bílého cukru
  • 14g mizuame či kukuřičného sirupu
  • 1 a 1/2 lžíce černých sezamových semínek 
  • 120g koshian nebo tsubushian (na tsubushian dám recept)
  • katakuriko na poprášení

POSTUP:
Fazolovou pastu rozdělte na 8 stejných částí (každá by měla vážit 15g).
Smíchejte shiratamako s vodou a rozmíchejte úplně dohladka, zbavte se pucků. Přidejte cukr, mizuame, sezamová semínka a opět zamíchejte tak, aby se sladidla úplně rozpustila.




Dejte misku (ne kovovou! skleněná nebo porcelánová je nejlepší) do mikrovlnky, ohřívejte 2 minuty, vyndejte, promíchejte, ohřívejte ještě další 1 minutu, znovu pečlivě promíchejte a pokud to bude ještě třeba, ohřívejte ještě dalších 30 sekund. Měla by vzniknout tuhá, lepkavá, tahavá, průhledná hmota.

po prvním ohřívání


Pracovní plochu poprašte bramborovým škrobem a mochi na ní vyklopte. Mochi poprašte další vrstvou bramborového škrobu a pomocí válečku rozválejte do tenké placky (cca 3 mm) a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Pomocí vykrajovátka nebo hrdla skleničky o průměru 8 cm vykrajujte kolečka.*





Oprašte z koleček přebytečný škrob, doprostřed každého vložte koshian, přeložte těsto na půl tak, abyste koshian schovali a trochu mochi přimáčkněte, aby se koshian uvnitř rozplácla a výsledná sladkost byla tedy více méně plochá.




Konzumujte co nejdříve, nejlépe ještě týž den, s japonským čajem.
Pokud vám nějaké kousky zbydou a chcete si je ještě dát druhý den, dejte je na talíř poprášený bramborovým škrobem, přikryjte je potravinářskou fólií aby neoschly a nechte v chladu, tmavu a suchu (spíž), jen už nebudou tak dobré, jako čerstvě připravené.

*Zbylé těsto a okrajky můžete sníst jen tak, jako jsem to udělala já, nebo servírovat v misce, posypané kinako smíchané s trochou moučkového cukru a celé to zalít trochou kuromitsu.


2 komentáře:

  1. Kdybych měla někdy možnost to ochutnat, tak určitě ochutnám, protože to vypadá doost lákavě :)
    Kde ses naučila japonsky? Samostudium nebo jsi chodila/chodíš na nějaký kurz? Já se teď zkouším učit hindštinu, ale pouze jen tak doma z internetu :D miluju totiž Indii - Indie, Japonsko, Thajsko, Mexiko - mé nejoblíbenější země - jak v jídle, tak v kultuře :) No, na Mexiku miluji hlavně avokádo a fazole :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Jé, kéž bych uměla japonsky :D ! Snažím se učit, chodila jsem sice 3 měsíce na kurz, ale ten měl snad ještě horší efekt, než kdybych se to učila doma sama, takže jsem si koupila sadu učebnic japonštiny LEDA a snažím se učit z toho, zatím jsem sice pořád u dvou základních abeced, ale už bych je měla umět, takže můžu konečně jít na gramatiku a kanji (složité znaky). Něco mám sice naposlouchané z dlouholetého sledování anime, něco taky z youtube, ale to bohužel nestačí :( jen mi to učení jde lépe.
      Jé, hindština, to musí být moc zajímavý jazyk! :) Já mám asi nejradši Japonsko, Jižní Koreu, Vietnam a Anglii :D A bez avokáda a fazolí by se samozřejmě nedalo žít♥

      Vymazat