Miso polévka 味噌汁



Nejsem moc polévkový typ, ale příchodem podzimu se moje chutě mění a najednou začínám mít teplé polévky v oblibě, vždy si udělám celý jeden velký hrnec a pak už si ji jenom další dny ohřívám a nemusím moc vařit. 


Miso polévka je velice zdravá, proto se v Japonsku podává jako součást snídaně, nejdřív se hůlkami vyjídají všechny pevné ingredience a zbylá voda se následně vypije.
Je má oblíbená-je dobrá, rychlá, zdravá a navíc ji můžete různě obměňovat, přidávat různé další ingredience, jako třeba mrkev a další zeleninu nebo plněné tofu taštičky inari. 
Tady je recept na základní miso polévku. Poměr miso pasty si můžete přizpůsobit vaším preferencím-pokud přidáte více shiro miso, bude polévka světlejší, sladší a jemnější, pokud přidáte více tmavého misa, polévka bude tmavá, slanější a s výraznou chutí. Většinou se dává 1 lžíce miso pasty na 1 hrnek dashi, občas, zvláště právě pokud do polévky dáváte ještě tofu, se někdy množství miso pasty na hrnek dashi zvýší, protože tofu do sebe vsakuje chuť. 



Jestli nejste zrovna fanoušky bílého tofu, myslím si, že v této polévce ho budete milovat, právě v této podobě jsem ho já ve svých začátcích s bílým tofu byla schopná sníst. Pokud i tak by se vám tofu v polévce příčilo, počkejte do druhého dne, protože čím déle je tofu v polévce, tím více do sebe vsákne chuť misa a je pak vážně skvělé.

SUROVINY:
na 3 porce
POSTUP:
Kombu dashi ohřejte na plotýnce tak, aby se na dně začaly objevovat malé bublinky, ale nedošlo k varu. (Pokud používáte instantní dashi, postupujte dle návodu na obalu, většinou se v tomto případě varem projít nechává.) Přes malé sítko propasírujte do vývaru miso pastu a nechte ji rozpustit. Tofu nakrájejte na centimetrové čtverečky a dejte do polévky.


Wakame dejte do misky, zalijte vlažnou vodou a nechte stát 10 minut, dokud se řasa nenasákne. Pak vodu slijte.


Na dno misky, ze které budete polévku jíst, vložte wakame a nakrájenou jarní cibulku. Nalijte do misky polévku a můžete jíst.

4 komentáře:

  1. Miso polévka je má nejoblíbenější :) Ale teda abych se přiznala, tak ji dělám bez kombu dashi. Je to tam hodně podstatné? :D Místo toho používám normálně zeleninový vývar. Jednou jsem tam zkusila dát i červenou řepu a mělo pak krásnou barvu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si zvykla miso pastu teď dávat všude, místo soli a sojové omáčky a navíc všechno krásně dochutí. Pokud tam dáváš zeleninový vývar, tak to nevadí ;) s tím jsem to ještě nezkoušela, ale myslím, že se to chutí bude lišit jenom trochu. Jé červenou řepu? Jakože jsi ji přidala do vývaru, nebo ji tam pak nakrájela na kousky?

      Vymazat
    2. Já miso dávám hlavně do polévek, ale někdy ji dám i do omáček (které ale moc nedělám :D ). A sůl teď často nahrazuji tamari, třeba dnes jsem měla jasmínovou rýži s tamari - úúžasné.
      Červenou řepu jsem dala do vývaru, ale taky nakrájela na kousky a přidala do polévky :)

      Vymazat
    3. Jojo, do omáček je také skvělá, nebo taky do dipů nebo pomazat tím nějakou zeleninu a upéct :3 To s tou červenou řepou zní hrozně zajímavě, budu to muset vyzkoušet, řepu moc často nejím a chtěla bych začít, hrozně se mi líbí, jak všechno hezky přírodně obarví :)

      Vymazat