To, že se používají na slano (různě smažené, vařené, v rýži, do polévky, salátů... ), napadne hned každého, ale ve skutečnosti se dají chutně používat i na sladko, především v prefektuře Tóhoku, která je pro své edamame známá a můžete tam najít různé pochoutky používající právě tyto fazolky. (Více se můžete udivovat nad výtvory na této stránce.)
Už jsem z edamame přidávala recept na zunda moči, tentokrát to je mizu jókan, neboli hodně měkké želé, které jen tak tak drží pohromadě; opět jsem se nechala inspirovat kuchařkou od skvělé Kanezuko Haruky.
SUROVINY:
na 15x13,5x4,5 cm formu
- 1 vrchovatá lžíce agaru ve vločkách (nepoužívejte prosím práškový ani v kostce!)
- 500ml vody
- 200g cukru
- 300g edamame-an - 600g edamame v lusku + 70g bílého cukru
- 5g kuzu škrobu
- 80ml vody
POSTUP:
Nejdřív si připravte edamame-an, sladkou pastu z edamame. Edamame v lusku vařte ve vodě 5 minut, pak z nich slijte vodu a nechte je vychladnout. Pak lusk v místě, kde je vždy jedna fazolka, zmáčkněte a fazolka vyskočí, jen někdy skáčou hodně, tak dávejte pozor, ať je nechytáte po kuchyni.
Fazolky zvažte, měli byste jich mít asi 230g. (Pokud jich máte víc, schovejte si je a udělejte z nich něco jiného.) Tyčovým mixérem je pak spolu s cukrem rozmixujte úplně do hladka.
500ml vody přiveďte v hrnci za stálého míchání k varu spolu s agarem a jakmile se voda začne vařit, přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Stále míchejte, přidejte všechnu sladkou edamame pastu a pečlivě rozmíchejte a sundejte na chvíli z plotýnky.
V 80ml vody si rozmíchejte škrob kuzu, zbavte se všech pucků. Do něj pak přimíchejte pár lžic směsi z hrnce a nakonec tuto směs přilijte do hrnce, přiveďte za stálého míchání opět k varu.
Pak hrnec dejte zchladit do ledové vody, směsí stále míchejte a až začne houstnout, nalijte ji do formy a nechte ztuhnout při pokojové teplotě a pak přesuňte do lednice a nechte vychladit a ztuhnout úplně přes noc.
Servírujte druhý den s kvalitním zeleným čajem, při krájení a přenášení na talířek dávejte pozor, je to opravdu křehké. Snězte ještě týž den.
ignorujte prosím ten rozďobaný povrch, sestra i přes papírek upozorňující na zákaz sahání (číst umí) si na to prostě MUSELA toho smajlíka nakreslit >< |
Žádné komentáře:
Okomentovat