Edamame mizu jókan 枝豆水羊羹


Edamame jsou mladé sojové boby, které jsou ještě zelené a nejčastěji se prodávají v lusku, kde se schovávají většinou po třech. Jejich chuť si určitě nepředstavujte podobou sóje, vůbec tak ani trochu nechutnají, spíše něco jako mladý hrášek a bílé fazole dohromady. 

To, že se používají na slano (různě smažené, vařené, v rýži, do polévky, salátů... ), napadne hned každého, ale ve skutečnosti se dají chutně používat i na sladko, především v prefektuře Tóhoku, která je pro své edamame známá a můžete tam najít různé pochoutky používající právě tyto fazolky. (Více se můžete udivovat nad výtvory na této stránce.) 

Už jsem z edamame přidávala recept na zunda moči, tentokrát to je mizu jókan, neboli hodně měkké želé, které jen tak tak drží pohromadě; opět jsem se nechala inspirovat kuchařkou od skvělé Kanezuko Haruky. 











SUROVINY:
na 15x13,5x4,5 cm formu
POSTUP:

Nejdřív si připravte edamame-an, sladkou pastu z edamame. Edamame v lusku vařte ve vodě 5 minut, pak z nich slijte vodu a nechte je vychladnout. Pak lusk v místě, kde je vždy jedna fazolka, zmáčkněte a fazolka vyskočí, jen někdy skáčou hodně, tak dávejte pozor, ať je nechytáte po kuchyni. 
Fazolky zvažte, měli byste jich mít asi 230g. (Pokud jich máte víc, schovejte si je a udělejte z nich něco jiného.) Tyčovým mixérem je pak spolu s cukrem rozmixujte úplně do hladka. 

500ml vody přiveďte v hrnci za stálého míchání k varu spolu s agarem a jakmile se voda začne vařit, přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Stále míchejte, přidejte všechnu sladkou edamame pastu a pečlivě rozmíchejte a sundejte na chvíli z plotýnky. 

V 80ml vody si rozmíchejte škrob kuzu, zbavte se všech pucků. Do něj pak přimíchejte pár lžic směsi z hrnce a nakonec tuto směs přilijte do hrnce, přiveďte za stálého míchání opět k varu.

Pak hrnec dejte zchladit do ledové vody, směsí stále míchejte a až začne houstnout, nalijte ji do formy a nechte ztuhnout při pokojové teplotě a pak přesuňte do lednice a nechte vychladit a ztuhnout úplně přes noc. 

Servírujte druhý den s kvalitním zeleným čajem, při krájení a přenášení na talířek dávejte pozor, je to opravdu křehké. Snězte ještě týž den. 

ignorujte prosím ten rozďobaný povrch, sestra i přes papírek upozorňující na zákaz sahání (číst umí) si na to prostě MUSELA toho smajlíka nakreslit ><



Žádné komentáře:

Okomentovat