Kari omáčka z hub šimedži s rýží / Shimeji mushroom kari sauce with rice しめじカレーライス


Kari je v Japonsku jedním z úplně nejoblíbenějším jídlem vůbec, jí se v podobě omáčky s rýží, s rýží a ještě řízkem, nudlemi, ve smaženém obalovaném chlebu plněném kari... a je to také asi jediné jídlo, které se v Japonsku jí lžící.

Kari do Japonska přivezli Britové v 19. století a od té doby začalo vyvíjet, Japonci si ho samozřejmě poupravily dle jejich chutí, a začalo být čím dál více populární. Hlavně pak když někoho napadlo udělat instantní kostky kari (které vypadají jako čokoláda, takže pokud byste si někdy takové kari koupili, tak dávejte pozor :D ) a tím jeho příprava byla zrychlena a zjednodušena. Hlavním rozdílem mezi indickým a japonským kari je ten, že je mnohem hustší, má jemnější chuť a také sladší. A musím říct, že mně taky mnohem více chutná, pokud doma někdy dělám kari, je to právě to japonské.

Takže milovníci ostrých a výrazných jídel si asi můžou říct, že tohle bude nějaký japonský blaf bez chuti. Celkově jsou v Japonsku jídla většinou taková hodně jemná, s jednoduchými chutěmi a hlavně ne moc pálivá. A nebo pak zase úplně naopak jídla a potraviny s chutí VELMI výraznou (viz nattó, umeboši, různé všelijaké solené a sušené mořské potvory nebo hůř-mnoho let kvašené a pěkně smradlavé...).
V restauracích podávajících kari se vám často na menu objeví možnost výběru, jak moc chcete mít vaše kari pálivé - od úplné nuly až do super extra nevímco pálivé. Takže v tomhle receptu si samozřejmě pálivost kari také můžete regulovat, záleží jen na tom, jaké kari koření použijete - buď úplně jemné, jako třeba používám já (protože já pálivé věci téměř nesnesu), a nebo pálivější, je to jen na vás. Každopádně ale nečekejte hooooodně kořeněnou chuť, jako je to u indického kari, spíše jemnější.

Základními ingrediencemi jsou brambory, mrkev a cibule nakrájené na velké kusy. A pak už jen přidáváte další ingredience podle toho, s čím kari chcete mít. Takže už dřív jsem dělala dýňové kari a dneska je to kari s houbami šimedži (které se dají sehnat obyčejně v Tescu ;).
A úplně nejdůležitější je jablko. Ano, fakt jablko, to je asi celé to kouzlo japonského kari, proto ho určitě nevynechávejte!!










SUROVINY:
na 4 porce
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • slunečnicový olej
  • 150g šimedži hub (k dostání v Tescu)
  • 200g brambor
  • 2 lžičky kvalitního kari koření
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 80g mrkve
  • 1 malé jablko
  • 1/4 hrnku sojové omáčky
  • 1/4 hrnku sojového mléka
  • 1/4 hrnku vody + 1/4 hrnku rýžové mouky nebo bramborového škrobu + 2 lžíce kvalitního kari koření
  • rýže jako příloha
POSTUP:
Cibuli nakrájejte na drobné kousky a osmahněte spolu s rozmačkaným česnekem dozlatova v hrnci na oleji. Přidejte kari koření a rajčatový protlak a promíchejte a smažte ještě pár sekund, přidejte brambory a mrkev, zase trošku osmahněte a nakonec to celé zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a až se voda začne vařit, trošku ztlumte žár, přiklopte pokličkou a vařte asi 15 minut. Jablko oloupejte, na jemno nastrouhejte a přidejte ho spolu se sojovou omáčkou a houbami šimedži do hrnce a vařte ještě 10 minut. 
Připravte si jíšku na zahuštění smícháním vody s rýžovou moukou tak, abyste ve vzniklé kašičce neměli žádné pucky (já používám do omáček úplně obyčejnou od vietnamců z dlouhozrnné rýže, do kari je nejlepší ta sladká, pod názvem "glutinous rice flour"). Do rozmíchané směsi vody s rýžovou moukou přimíchejte ještě kari koření, pak sojové mléko a celou směs za stálého míchání pomalu vlijte do hrnce. 
Omáčku v hrnci nechte jen mírně vařit, stále ji míchejte a čekejte, dokud trochu nezhoustne. 

Podávejte horké s rýží (nejlépe s jasmínovou nebo kulatozrnnou) posypané jarní cibulkou a sezamovými semínky, jezte lžící.

English version below...


Ingredients
Serves 4
  • 1 small onion
  • 1 clove of garlic
  • Sunflower oil
  • 150g shimeji mushrooms
  • 250g potatoes
  • 2 teaspoons fine curry
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 3 cups vegetable broth
  • 80g carrot
  • 1 small apple
  • 1/4 cup soy sauce
  • 1/4 cup soy milk
  • 1/4 cup water +1/4 cup rice flour or potato starch + 2 tablespoons fine curry
  • Rice as a side dish


Instructions

Chop the onion into small pieces and put it into a pot together with mashed garlic. Fry the mixture lightly with oil until it turns golden brown.  Add curry and tomato paste, stir and fry for a few more seconds before adding potatoes and carrot. Fry it a bit more and finally pour vegetable broth over the whole thing.
Now bring the mixture to the boil. When the water starts boiling, turn down the heat a little and cover the pot with a lid. Let it boil for about 15 minutes.
Peel the apple and grate it finely. Then add it into the pot together with soy sauce and shimeji mushrooms and boil the mixture for another 10 minutes.
Prepare roux for thickening by mixing water together with the rice flour so that you get a paste without any lumps (I personally use ordinary long-grain rice meal for all sauces – you can get it at any corner shop. The sweet one is best for curry – it´s called “glutinous rice flour”.) Add some more curry into the finely stirred mixture of water and rice flour, and then add also soy milk. While constantly stirring, slowly pour the mixture into the pot. Let the sauce boil lightly in the pot, keep stirring it and wait until it thickens a bit.

Serve still hot with rice (preferably with jasmine or round-grain one) sprinkled with spring onion and sesame seeds. Eat with a spoon.

3 komentáře:

  1. Děláš mi chutě a hlad! :D Vypadá to úžasně, musím vyzkoušet. Taky nějakou nepálivou variantu, protože stejně jako ty pálivá jídla vážně nesnesu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Určitě vyzkoušej :) já vždycky v jídle poznám, když je v tom i třeba špetička nějakého pepře nebo chilli a mám pocit, že mi uhoří pusa :D dokonce i ředkvičky jím s rozvahou, protože dost pálí :D

      Vymazat
  2. včera jsem vyzkoušela ( konečně) ležel mi balíček shimeji v ledničce, mam z toh teda kýbl kari ale je to opravdu výborný jídlo :) odkud je receptpůvodně? nebo je tvůj vlastní ?

    OdpovědětVymazat