Mačča širatama dango dorajaki 抹茶白玉団子どら焼き


Další verze dorajaki (už tu byla základní verze a také sakurová verze), tentokrát se zeleným práškovým čajem mačča, který jim dodá zajímavou barvu i chuť. A aby to bylo ještě více zajímavé, uvnitř se schovává širatama dango, mekký rýžový knedlíček. Ty záměrně udělejte pomocí tofu, díky kterému zůstanou mnohem déle měkké, než ty připravené pouze pomocí vody, a tak nemusíte všechny dorajaki sníst najednou. 










SUROVINY:
na 3 ks*
  • 1/2 hrnku hladké bílé pšeničné mouky
  • 1 lžíce kinako (pražená sojová mouka)
  • 1 lžíce mačča
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku sojového mléka
  • 2 lžíce mirin (sladké rýžové víno)
  • pár kapek sojové omáčky
  • troška sezamového / slunečnicového oleje na potření pánvičky
  • 150g tsubuan (anko s kousky, recept na domácí tady)
  • 2 nebo 4-5 ks tofu širatama dango (recept tady)
POSTUP:

Smíchejte mouku, kinako, mačču, cukr a prášek do pečiva. Přidejte mirin, sojové mléko a metličkou promíchejte. Těsto by nemělo být moc tekuté, ani moc husté-při zvednutí metličky by mělo těsto stékat, ne kapat. Nechte odpočinout 10 minut. 


 Teď přijde ta nejtěžší část-správně lívance osmažit. Chce to cvik a skamarádit se s pánvičkou, každá funguje jinak a možná práce s tou vaší nebude tak složitá, jako s tou mojí, trvalo mi to mnoho nezdařených pokusů, než jsem na ten správný postup pro mou pánvičku přišla. Důležité je mít pánvičku nepřilnavou a použít jen maličko oleje, který po pánvičce rozprostřete pomocí papírového ubrousku. A pak to chce jen vychytat, jak moc a kdy pánvičku rozpálit, abyste pěli lívance na povrchu hladké. Popíšu tu můj postup, ale vy můžete mít úplně jiný, takže jak říkám, chce to zkoušet.
Takže: pánvičku vytřenou troškou oleje rozpalte na minimum. Těsto na ni nalévejte, na každý lívanec se použijí 2 lžíce těsta, které necháte po pánvičce rovnoměrně samovolně rozprostřít. Zvyšte žár a chvilku lívance opékejte, až se začnou objevovat bublinky, které se už neuzavírají, je čas je obrátit a opékat z druhé strany, to ovšem trvá už jenom chvilku. Dávejte pozor, abyste je nespálili, jako se to pokaždé stává mně :D .
Lívance nechte vychladnout na roštu, pánvičku před dalším smažení lívanců nechte vychladnout a pokračujte stejným postupem tak dlouho, dokud vám těsto nedojde.
Pak na 3 lívance na tu ošklivější, rubovou stranu (tu, kterou jste smažili jako druhou) namažte 1/3 tsubuan, doprostřed každého dejte jedno širatama dango. Přiklopte zbylýma 3 lívancema, rubovou stranou dovnitř. Jemně k sobě smáčkněte.





koukněte, jak jsou nadýchané :3

Snězte ihned, nebo zabalte do potravinářské fólie, aby neoschly a skladujte v lednici až 3 dny, před podáváním je nechte ohřát na pokojovou teplotu, aby lépe chutnaly.

*počet ks se může lišit v závislosti na tom, jak moc velké lívance budete dělat

Žádné komentáře:

Okomentovat