Gjúhi s pekany a javorovým sirupem メープルぎゅうひ




Tohle je hodně jednoduchá a rychlá sladkost, kterou jsem obšlehla z kuchařky od Kanezuky Haruko.
Gjúhi je rýžové těsto podobné moči, jen na rozdíl od něj je mnohem více sladké - takže má všechny typické vlastnosti pro moči, jako je lepivost, tahavost.

Je sice sladší a normálně se do gjúhi používá jednou tolik cukru, než samotné rýžové mouky, ale v tomto případě to není až taková hrůza, jelikož se používá místo cukru javorový sirup (který sice taky není úplně zázrak, ale pro ten pocit :D ).

A pokud ho budete jíst hned, ořechy uvnitř budou suché a křupavé, naopak pokud si počkáte do druhého dne, budou chutnat čerstvě, jako ty ořechy hned po sklizni, nebo jako když si je necháte přes noc namočit ve vodě. Takže zase záleží na tom, jaké ořechy máte raději.








SUROVINY:
9 ks

  • 50g širatamako (mouka s hrudkama z kulatozrnné rýže)
  • 80ml vody
  • 100g javorového sirupu
  • 30g pekanových ořechů
  • bramborový škrob

POSTUP:

Pekanové ořechy nasekejte na kousky ani moc malé, ani moc velké (asi tak na čtvrtiny). Pak je krátce na sucho opražte na pánvi.

V misce smíchejte širatamako s vodou dohladka, pak přimíchejte javorový sirup. Dosti tekuté těsto dejte do mikrovlnné trouby a ohřívejte na výkon 600-700W po dobu 1 minuty, zamíchejte, ohřívejte znovu 1 minutu a 30 sekund, zamíchejte a nakonec ještě 30 sekund a zamíchejte. Pak do velmi lepivého, průhledného, tahavého těsta vmíchejte ořechy.

Těsto vyklopte na pracovní plochu poprášenou bramborovým škrobem, těsto poprašte i na povrchu (škrobem totiž zabraňujete těstu, aby se přilepilo na ÚPLNĚ VŠECHNO, fakt je to jako lepidlo na tapety :D ). Vyválejte z něj nudli a tu pak prsty natrhejte na 9 přibližně stejných kousků.

Podávejte je hned s kvalitním zeleným čajem (ořechy uvnitř budou aromatické a hezky křupat), nebo je přikryjte potravinářskou fólií, aby neoschly, a skladujte je na temném a chladném místě (ne v lednici) až 2 dny, ořechy přes noc nasáknou vodu a budou chutnat pro změnu jako čerstvé.


Žádné komentáře:

Okomentovat